Breastfeeding + tandem nursing journey

*stok susu ku setakat ini*

Perjalanan ku untuk exclusive breastfeed hadif dan tandem nursing baru je bermula..now, dh bout 1month+ ku berjaya melaluinya tanpa halangan yg serius..dlm pantang mmg takdek masalah kot. susu mmg mencurah-curah sampai ada masanya habis basah baju ku..

hadif takde masalah latching but he is a bit lazy feeder masa awal kelahiran dulu..and disebabkan oleh jaundice nyer, maka ku sgt rajin kejutkan dia dari tido setiap satu jam utk menyusu..alhamdulillah after few days, jaunday hilang berkat susumama..

sekarang ni, peel dia change a bit..hadif akan berjaga for few hours daytime. tak tentu waktu, kadang-kadang kol10pg+, kadang kol2ptg, kadang 5pm..for each time dia berjaga ni, dia akan berjaga agak lama..ada la 3jam gitu..dan dlm masa dia berjaga ni, dia akan pulun hisap susu..minum sekejap, rehat..pastu mintak lagi..lepas tu rehat..mintak lagi..sampai la dia rasa puas..
boleh diletak kt tilam dan kubiarkan dia main sendiri..nnt kalau dia dh mengantuk, dia merengek dan ku perlu dodoikan..baru la dia tidur..sekali sekala je dia boleh tidur sendiri tanpa dodoian..
mcm ni, kadang-kadang ku rasa mcm nk masuk kan je kt dlm buaian..tp awal lg, nurse dah ingatkan..tak digalakkan letak baby dlm buai..takut berlaku kes SHAKEN BABY SINDROME (SBS)
malam pulak, dia akan berjaga dlm pukul 9pm or 10pm sampai la kol12am..siang atau malam, peel menyusunya sama..yg ku tak tahan, bila tgh let-down reflex tu, dia akan tercungap-cungap menelan susu..sampaikan bila dia tak boleh cope flow susu, dia akan lepaskan saje..abes la tumpah ke atas pipi dan leher dia

tp menyusukan hadif diwaktu malam agak mencabar sebab kakak dia -hannah ada dirumah. since dia pon masih menyusu, dan diwaktu siang ku hantar dia ke taska, maka dia berpendapat waktu malam adalah turn dia utk mengkonker mama (pendapat dan firasat ku laa)

so setiap kali ku nak susukan hadif, dia mesti nk join..yes, my pleasure to give them both serentak diwaktu tgh relax tgk tv, but ku a bit frustrated bila dah landing kt tilam..hannah masih nk join nenen, padahal dia dh sendawa kekenyangan tadi. mmg lately, semenjak jadi kakak..dia selalu dimarahi..pity hannah..sgt sedih bila terpaksa marah dia. tp ku pon manusia biasa..punya emosi yg kadangkala tak terkawal..ku masih perlu byk belajar jd mama yg lebih sabar

ku berdoa, agar niatku utk meneruskan perjuangan menyusukan anak-anak dgn susu yg terbaik selama 2 tahun tercapai.
semoga tidak terlalu byk halangan dan rintangan yg bakal ku tempuhi nnt..
semoga allah memurahkan rezeki anak-anakku..amin

p/s: ku bercadang to wean off hannah when she reach two, tp ada pendapat yg kata akan susah utk wean off dan terpaksa tunggu sampai si adik pon wean off sama..iye kah??




3 words from u:

MOMMY NADIA said...

suka bc cite mommies who tandem nursing..keep up the god work!
I pun plan tandem nursing 2nd one..tp Adam dah nak masuk 2yrs, takde sign for new baby pun..hikhkihk!!

good luck Lydzar!

Pembicara Internet Marketing said...

Sangat berharap, semoga web ini menjadi web yang terdepan dalam menyajikan informasi yang mencerahkan

Jual Parfum said...

Sangat berharap, blog/website ini menampilkan informasi yang terus bermanfaat :) keep blogging...

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®