FB Bento Club

Bento dalam bahasa Jepon. Bahasa Melayunya bekal.
Jadi FB Bento Club yang saya join baru-baru ni, sebenarnya terbuka pada mana-mana parents yang sedang mempraktikkan / berminat untuk mempraktikkan budaya membawa bekal ke tempat kerja atau untuk anak ke sekolah.

Sebelum ni pun, selalu bekalkan HMs dengan kuih-kuih melayu atau nasi lemak yang dibeli di gerai sahaja. Since masuk 2014, terasa macam nk bekalkan home made food, dan ter tak sengaja terjumpa bento club ni. Kalau bekalkan anak nasi goreng, memang takpernah ada apa-apa hiasan pun


Setiap hari mesti ada saja gambar bento yang di decorate dengan cantik oleh para ibu yang kretif. Saya pon teruja. Tapi so far belum berjaya nk mendeco-deco sebegitu. Banyak rupanya gajet deco untuk bento yang selama ni saya tak pernah tahu. Hihi..

Antara kenalan blogger yang aktif mendeco ialah AYU KHAIRY.. 
Tengoklah hasil kreatif beliau :) Comel kan.. Roti bentuk bear.


Yang ni pulak antara gambar-gambar bento comel orang lain. Actually ini dari cover group bento ni lah. Teruja tau menengoknya. Comel comel semuanya.. Anak anak pon mesti excited nak makan kalau macam ni.


Sebenarnya banyak juga gadget menarik yang boleh digunakan dan dijual di merata rata tempat. Asalkan si mama rajin nak mendeco, boleh la mula mencari peralatan ni. Saya? Insya allah kalau terjumpa nnt kat mana-mana boleh la cuba beli, cuba deco.. hihi

Buat masa ni masih di cara lama, letak aje dalam bekas bekas kartun.


Kalau ada kawan-kawan berminat nak join kelab bento ni, boleh ler pegi request join group kat sini
KELAB BENTO.. selamat mencuci mata, selamat berkongsi idea..

2 words from u:

amirah said...

menarik menarik designnya kan lydzar..aritu amie tgk kt ig dia punya bento box bnykkk sgt. rupanya nak wat bento cantik2 kena wat ikut tema bento box. kalo bento box gmbor cars, deco2 gmbr cars jugak..huhu...amie pun minattt..suka gak nak deco2 tp skrng ni budak2 ni x gi sekolah lg..nnt2 la

lydzar DN said...

@amirah kopak juga la poket mama nk membeli bekas makanan jer kan ami. haha..

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®