Jadi emak kena banyak sabar :)

Sesi sekolah berjalan lancar. Last week dua hari sahaja so tak rasa apa sangat. Dua hari je eh dah cuti semua. Dan minggu ini bermula lah sesi penuh seminggu bersekolah.

Alhamdulillah, pagi-pagi dibantu suami utk menyiapkan anak-anak. Suami handle Hannah bangun, mandi dan menghantarnya ke sekolah. Walaupun kadangkala meragam juga cik kakak kita ni dipagi hari.

Mama yang kononnya sangat bersemangat nak jd surirumah hebat pada tahun 2014 gigih bangun menyiapkan sarapan utk anak makan sebelum keluar rumah sekaligus jadi bekalan waktu rehat di kantin. Dugaan sungguh bila di reject oleh anak-anak. Mereka sikit pon tak mahu jamah apa yang mama dah masak. Bila mama pack and minta bawa ke sekolah, kata Hannah.. "takyah lah mama.. Hannah nak beli kt sekolah"

To be frank, mama merajuk hihih. Bukan setakat Hannah, Hadif pon sama tak mahu makan.
OK fine. Mama dah tak nak masak dah. :P

Mungkin mereka perlukan masa untuk adjust dengan budaya bawa bekal. Selama 2tahun ke tadika, bekalan mereka mama hanya beli dari kedai-kedai. Culture shock gitu apesal mama ni tetiba je rajin masak pagi-pagi? haha


Dari mama yang stress di pagi Jumaat.
Apa yang mama masak, sama je dgn apa yang dia beli kat kantin tu :(

3 words from u:

adianiez AIDA said...

aida buat bekal utk anak2 tiap hari utk ke skola. ikut la diorang nak bwk apa, tu yg aida buat. so far, tak pernah skali pun di reject. sebab da biasa... :-)

fini zaini said...

mcm2 hal kn kalau dh berumahtangga jd mak nih..saya pening kepala hari2 memikirkan apa menu nk disediakan utk sarapan pagi sbb dh 8thn kawen tak pernah miss buat sarapan pagi walaupun kdg hnya mmpu membakar roti...huhuhu

Atia Adina said...

anak saya si atia siap mintak siapkan bekal untuk dia....semua gara-gara kawan-kawan kat tadika bawa bekal...adoiyai...hana ni mesti sbb semua kawan-kawan beli jer...tu yang x nak bawa bekal tu

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®