Mula risau

risau :
ku pam 2 kali dlm masa 7jam ni..kol 1am dam kol 7.15am
yg membuatkan ku risau adalah hasil utk sesi mengepam utk kedua-dua tu tak sampai pon 1 oz
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!

what happened nih?
ku boleh accept hasil kutipan pada kol1 am tak mampu nk byk sebab mmg ku pam selepas dedua beradik ni tido kekenyangan. tp after 6jam plus, ku pam pon hasil tak memberangsangkan langsung.
hannah tak bangun nenen, hadif pulak bgn 2 kali. tp hadif nenen pon cuma from left B..
so ku sgt musykil kenapa hasil pengepaman kol 7 pon tak memberangsangkan
sedih wooo!!

seingatku, semalamku makan pegaga dan minum kopi radix (yg berbeza dari menu biasa )..
dan setahu ku, dua benda ni boleh tambah pengeluaran susu, bukan mengurangkan..

bila hannah bangun, ku suruh dia nenen. oh ya, masa ku pam, ku tak dpt rasa langsung let down reflex walaupon dah almost 15minit. biasanya paling lambat ku rasa letdown tu, after 5minit mengepam. apa masalahnya ni!!!
tp ku dpt rasa letdown tu time hannah nenen.

hmmm ape nk buat ni..harap-harap ni bukan masalah, dan bukan permulaan pada masalah penyusuanku terhadap anak-anak. baru je abes pantang, takkan susu dah kurang/kering kot.

ku kena monitor lagi keadaan. nnt kena pam lagi nk tengok progress. harap-harap dapat hasil macam sebelum ni. stok EBM tak banyak mana lagi, sebab ku lebih byk direct feeding. tak sempat dah nk pam, bila penat melayan dua beradik ni sepanjang hari.


3 words from u:

Syima a.k.a Mama Kyra said...

salam ldyzar...tahniah dah dpt bb..sori lmbt wish sy bz memanjang xsempat nk lawat yr FP..tgk2 dah ada blog.. hehe
psl BF tu jgn cpt tension, klu tension2 susu mmg tak keluar lg satu cuba minum air longan..tu pun mujarab gak sy smpi skrg masih Bf kyra ari2 rebus air longan..try ye..teruskan BF Hadif shgga sthn ye..plg kurang pun 6bln..chayok2...
Btw slmt berpantang..slmt berjaga mlm. :)

HaNuN ELiNe said...

ko penat kot liza..btw,kalau baru2 pump tue mmg susu kuar sket jer..nnt dh lama2 baru makin byk...n jgn tension2..gud luck..jgn putus asa cm aku:P

lydzar said...

tq syima n hanun :)

haah mayb sebab penat kot. bfore tu g kemas umah. sbb nk pindah masuk blk semula hari ni.
and dlm kol 10 td, pam lagi..alhamdulillah dpt blk 5oz mcm biasa haha
risau tak bertempat..

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®