Brunch Sabtu dengan Pemanggang Ajaib

Hari Jumaat gigih berjalan ke Giza. Nak ke Giant malas sebab kena driv..balik kang kinipasti lah takde parking kt area opis ni. Jadinya rela berjalan dari hujung sini ke hujung sana untuk membeli barang-barang bakal Masterchef ni.

Huhu beli itu ini yg tak seberapa pon abes RM50 gak kt Jaya Grocer tu.


Di hari Sabtu nan indah, mulakan projek masak tengahari, jam 10.30am. Pepagi tadi dh rebus kentang nk buat whipped potato dan dah siap pon buat brown sos. Lepas tu panggang ayam rosemary ni je utk breakfast berempat. Papa takde masa ni, dia keluar kejap.
Dalam masa 15minit macam tu je, sambil selang selang pi sidai kain, dh masak pon ayam 4 ketul ni.



Tetiba kol 11am, papa balik. Dia pon belum breakfast, so hidangkan lah dia ayam ni sambil suap-suap anak.
"Ada lagi tak ayam? "
"Ala takdek la, masak 4 ketul tu je. Takperlah, masak lamb plak"

Lamb ni dh marinated dari lepas subuh tadi..sempat la 3-4jam dimarinatekan. Masa untuk dimasak!

Susun elok-elok dalam pemanggang pastu tutup.
Yang ni tak reti bajet berapa lama nak masak. Cik abang dah duduk mengadap pinggan, then dia suruh masak lagi sket time. Kasik jadi WELL DONE!
Baik bos, arahan diterima.

Dan seterusnya mengadaplah kami menu Lamb Grill ni utk breakfast dan lunch sabtu tu.


Next time boleh masak menu lain plak.
I like the pemanggang so much!!

6 words from u:

amirah said...

kalo kat kedai kat mana nak carik ek pemanggang ni lydzar? takat ni tak penah lagi terserempak ..huhu

adianiez AIDA said...

Wow! Marbeles menu, i like...
Aida teringin nak beli tau pemanggang gitu. But asben x approve! Dia kata, oven ada, tempat bbq manual ada, nanti x guna, bazir...

Iela Fazielah said...

akak mmg suka pakai kuali ni...hubby akak la yg rajin masak guna kuali ni..sbb dia suka mkn ayam panggang n ikan panggang...

lydzar said...

@amirah alamak ami, kt kedai tak sure la kt mana..yg ni pon beli secara online tp COD..

Hanis Azla said...

terus rasa bersemangat nak beli pemanggang tu.. he..he.

lydzar said...

@Hanis Azla best kak bagi saya yg takdek peralatan dapur yg canggih2 lagi ni kan..non stick pan pon ada satu je hahahaha

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®