Aku yang dalam kesedihan

lately memang aku dalam mood yg sangat gundah gulana.
gundah memikirkan aku yang masih belum dapat kerja. banyak dah aku apply kerja thru jobstreet. tp masih belum ada yg memihak kepada aku. bertambah gundah bila abah call malam tadi. berleter panjang pasal aku yg belum dapat kerja. dia tempelak, kata ada degree tp duduk ke ceruk dapur je, nak buat ape. aku sangat rasa terhina dan sgt sedih. dia kata kt kampung tu, semua yg ada degree semua nya ada kerja, tak macam aku. yg ada SPM je pon ada kerja. mungkin dia malu dgn orang kampung, anak dia ni ada degree tp duduk rumah, mcm orang yg takyah sekolah. kekadang aku rasa macam dia menyesal je sekolahkan aku dulu..last-last tak pulang modal pon sebab tak dapat contribute income bulanan utk dia. yer la, dia jaga aku dari baby, sekolah kan sampai umur 22tahun, tp aku cuma dpt kirimkan duit bulanan pada dia cuma utk jangkamasa 3 tahun jer. tak berbaloi agaknya bagi dia.

bertambah gundah 2x ganda bila bawak hadif ke klnik tadi, dan pertambahan berat badan dia tak memberangsangkan. last month 5.7kg, and just now 5.9kg..graf pon dh masuk ke area kuning. aku nmpk perubahan air muka abg. macam salahkan aku. macam aku ni tak bagi anak makan jer..

aku betul-betul rasa aku ni macam burden pada semua orang sekarang.
abah, aku tak dapat kirimkan duit..
abang, aku tak dapat bantu dia dalam hal ekonomi rumahtangga
dan pada anak-anak, mereka kurus kering jer.

aku rasa aku sangat tidak guna sekarang ni..i am a total loser..

::crying::



7 words from u:

Anonymous said...

pedulikan ape org kata. ramai je org ade degree dok rumah. at least you got to see your children growing up. pahala pun dpt.

it hurts more when it comes from your own father. tapi maybe ade la tu, tekanan drp org keliling. don't worry too much. be proud that you take care of your family instead of hiring people to manage it for you.

take care..

lydzar said...

tq for the words..
yup it hurts alot when it comes from my own father.
i pon ingat, i bertuah dapat tengok my children grew up, tp pada dia benda ni mcm biasa je. tak bangga mana pon. huh! nasibla jarak kami jauh, i dont have to hear his babling often..
insya allah, selagi berpeluang jaga my children sendiri, i will do the best. and stil hope, someday ada rezki kerja juga..

shitah said...

tabah la liza.. sometimes pon akak ade feel dat way.. mcm sme org x sayang kite.. mcm apa kite wat x kene.. itu even akak yg keje ni tau.... akak paham perasaan liza... try discuss ngn din pasal bab anak2 tu.. akak rasa perubahan muka dia tu bukan means d way yg liza fikirkan... mayb dia terperanjat anak dia berat x naik sgt.. tp bukan la dia blame liza for apa yg jadi tu....

kyra said...

liza,dat is very2 sad.i can feel u instantly.jaga sedey2 k.kalau aku pun,sure sedey kalau ayah aku ckp camtu:(.
pasal hadif tu,dun worry...susu ibu is the best kan.as long as dia selalu minum,jgn la risau.i heard the weight chart kat klinik tu utk susu formula.
arissa campur minum susu formula baru 3 bulan dah 6 kilo.huhu.risau plak aku.tembam sngt.

bubblymummy said...

liza..
aku pon turut sedih baca ni.. alhamdulillah, mak aku memahami..aku dulu risau gak,takut mak aku akan ckp what all other ppl had said to me..blaja tinggi2 tp end up jadi housewife.aku tak penah discuss pasal keje2 ni(takut kena fire), tp mak aku sendrik yg bgtau what's her opinion.education is not only for work,but education helps in how we handle our life.how we educate our kids n how we manage our problems.cuma mak aku pesan,jgn sampai otak tu beku duk umah tak buat apa..hehe..
tp kalau la aku berada di tempat kau, huwaa..mmg pedih aaah..kalau depan2,mmg aku dah bercucuran air mata dah nangis depan ayah aku...be strong yer liza..Tuhan ada rancangan utk setiap hamba-Nya.

btw,mak aku ckp..kalau baby breastfeed mmg takde la gemok sangat..yg minum formula tu yg cepat naik..so, no worries..yg penting kau dah bg all the best nutrien to them..n i believe that din knows that as well..

bubblymummy said...

eh..lupa nak bgtau..bubblymummy adalah nuris :D

lydzar said...

kak shitah, kyra n nuris : thanks oso for ur words. memang hati kena kental nk berdepan dgn tohmahan orang ni.

nuris, aku sokong sgt opinion yg mak ko bagi tu. sgt best kalo abah aku juga berpikiran sama mcm mak ko..isk

pasal hadif, aku dh pk positive. aku mmg dah bagi yg terbaik utk dia so far. cuma mayb dia ikut gene papa dia yg agak kecil saiznya. sbb si hannah pon kecik juga kan..

yer, din tak komplen pape pon. cuma mayb aku yg salah tafsir reaksi dia masa kt klinik. sbb aku sendiri pon masa tu shocked..

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®