Lapar jer

aku tak suka la perasaan aku skg. asek asek asek dan asek rasa lapar saje. walaupon baru sejam had lunch, perasaan ni dah muncul. patutnya muncul la time-time minum petang nnt. kol 4pm ke atas ke ok la kan..

dah la aku dok umah ni, bukan nya keluarkan peluh sgt pon. kalo dilayan perut ni dan asek makan je mmg kompom la berat naik semula. baru je dpt balik berat zaman anak dara dulu. haih!! baru je seronok belagak-belagak ngn abg sbb aku dh kurus. alih-alih timbul pulak hal ehwal mcm ni.

actually ok je bila aku tak layan sgt perasaan lapar ni. bukan la starving to death pon. dan nasib baik gak la kt umah aku ni bukan jenis simpan stok makanan byk-byk. just beli yg asas, perlu dan beli bila dah habis. so dengan itu, misi tidak melayan kehendak lapar ni tak la susah sgt. plus dgn 2 orang anak, menyebabkan aku malas nk pegi jalan kegerai-gerai 20meter away dari rumahku utk membeli sebarang kudapan. kalo time peknen dulu, masa hannah sorang je, mmg petang kompom ku pegi beli goreng pisang or laksa or keropok lekor. sbb yg nak didukung cuma sorang. yg sorang lagi masih menyorok didalam perut.

ermm kawan-kawan mengusik aku peknen lagi, tu pasal aku asek rasa lapar. tak leh pakai langsung sebab musabab yg dorang bagi tu. actually orang yg breastfeed pon mmg la akan cepat lapar. bayangkan setiap hari, 500 kalori akan terbakar ketika dia susukan anak. lemak segala akan terbakar utk menghasilkan susu. so kawan-kawan, yg risau berat mereka naik ketika pregnant, marilah beramai-ramai breastfeed anak utk kelangsingan di kemudian hari :)

hehe tentunya bukan sebab aku pregnant lagi!!! aku sekarang kan tengah enjoy moments without monthy menstrual yg disebabkan oleh kaedah exclusive breastfeeding.

Amenorrhea – perkataan yang besar dgn definisi yang ringkas:
Tidak datang bulan/period. Ibu akan enjoy 6 bulan pertama tidak period selepas kelahiran baby dan kadangkala mencecah 1 tahun. Bayangkan, 9+6 = 15 bulan kita tak perlu susah payah mengalami menstruasi yang kadangkala sakit dibuatnya. In berlaku disebabkan Lactational Amenorrhea (kitaran haid pause semasa penyusuan) akan reduce fertility/kesuburan. Ianya method yang baik utk merancang keluarga selama 6 bulan. antara kebaikan LAM ini adalah menghalang si ibu dari terkena anemia (kurang darah merah) kerana penyusuan akan membuang iron (zat besi) dari badan mama pada kadar 0.3 miligram sehari.
-dipetik dari Blog SaraKids

dimana aku akan enjoy natural planning dan insya allah tidak akan pregnant utk 6bulan pertama atau mungkin sehingga hadif setahun, ku akan masih menses-free. but stil with the cooperation from abg -be dicipline pliss :P
takut woooo kalo 'eksiden' lagi ..hahahahahaha! bukan ape, its just that hadif is too little to get adik. and hannah pon not big enuff to get another adik. also poket papa also not thick enuff to support a big family when mama is not getting job yet. byk alasan kan??

hari tu, masa ku pegi bawa hadif for checkup, aku ada tanya nurse pasal family planning. bout pills, about iucd.

nurse : puan dah period?
lydzar: belum lagi
nurse: oo kalau macam tu, kena tunggu period lah. bila dah period boleh mai bila-bila and pilih family planning yg mana puan suka..kita ada blablablablaaaaa..


so kesimpulannya, enjoy je la menses-free ni. nnt hadif dh 6 bulan, pi tanya lg pasal family planning.

pasal lapar..itu bisa diatur..






3 words from u:

ibu_wafuy said...

betul tu liza.. i dulu pn cepat lapar.. but i mkn apa je i nak.. sbb apa yg kite mkn akan kuar balik kalri die.. sbb bf kan.. sokay.. u shud eat mre.. cz u buat tanderm nursing..
pasal family planning tu.. mmg sgt betul n best!!! tp ikut hrmn rg jer.. stgh tu leh thn lama.. stgh tu tk smpi setahun dh perid balik.. mcm sepupu i die exclusive tp die perid balik when her daughter masuk 1thn 3 bln.. but i dpt thn lg lama.. till wafiy 1thn 7 bln .. :)
enj0y ur time.. leh buat ibadat lebeih skit.. ekeke

ummi mien said...

kalu dh brestfeed mmg asek lapar. ko beli la makanan yg sejuk beku at least bole goreng terus. tak susah nak kena sedia bagai ke apa kan. aku nk p kedah 14 n 15 ni. bila aku p penang aku roger ko k. i'll try my best ye.

lydzar said...

ibu_wafiy : hehe tu la makan ape saje yg i nak, tp yg selalu ada kt umah ni, nasik jer la. malas plak nk makan nasik je. yup, i memang enjoy my time now, tp bab beribadat lebih tu susah sungguh. nak baca yassin pas magrib pon susah sbb ada orang selalu rampas merampas surah tu everytime i baca..

mien : frozen food mmg always ada. aku jer yg selalu malas nk goreng. haih!!! nk yg siap depan mata je haha.
ooo nk mai sini ke? ok nnt sampai penang boleh roger aku..

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®