Hadif and His Food

Memang aku berniat nk entrykan cerita hadif and his food. cuma tak sempat nk mengarang. tadi baru je jenguk blog aini, my ex-semestarian friend. anakandanya sara sebaya je dengan hadif. dan dalam latest entry aini cerita pasal nk start sara on solid juga.

so mari ku mulakan alkesah hadif dan food nyer.
remember my outing to alamanda on friday? masa tu la aku beli blender baru. dikhaskan hanya utk keje-keje memblender food hadif.
so hari sabtu, before aku bawak anak-anak lepak di rumah my sister aku preparekan dulu food hadif. and his first solid food was Apple Puree. bila dah siap, terus aku suapkan hadif. he likes it! masa otw ke rumah mysis, mmg dia tersandar kekenyangan dalam car seat. and it made my driving to my sis's house very easy peasy.

aku mmg teringin nak capture gambar step by step tp almalang kerana kamera ketiadaan bateri. maka steps nya aku sekadar dapat tulis je lah.

Bahan-bahan :
Sebiji epal
Air secukupnya

Cara-cara:
::Epal dibasuh dan dikupas kulitnya lalu dipotong kecil-kecil
::rebus (nk steam pon boleh juga) sekejap diatas api yg besar, dlm 2-3minit
::blender epal
::isi dalam bekas-bekas kecil utk tujuan frozen puree
::siap dan campurkan sedikit EBM sebelum dihidangkan kepada anakanda terchenta

utk permulaan ni, aku frozenkan puree epal tu utk 4kali feeding (4hari). dan setiap bekas cuma ada 2sudu besar puree saje. tak banyak. takut dia tak suka.

oh ye, hari tu aku ada copy dan simpan panduan pasal baby food ni. aku nk paste dalam entry ni sebab aku rasa amat berguna utk aku sendiri nnt. yer la, aku nak beberapa org anak lagi. so panduan mcm ni mmg elok disimpan buat pekasam panduan.


Catatan Program "It’s So Yummy, Mummy! - Easy & Healthy Recipes for Young Children"
Posted on Tue 04 Jul 2006 (12092 reads)
It’s So Yummy Mummy!

Panduan menyediakan makanan kepada bayi.

Peringkat pemakanan bayi


Peringkat 1 (5-7 bulan)
• Pada peringkat ini, makanan yang paling sesuai diperkenalkan ialah buah-buahan. Buah-buahan yang sesuai ialah seperti epal, pear, tembikai, pisang, betik, mangga (pastikan tidak ada serat yang diberikan sekali dengan cara menapis buah mangga terlebih dahulu).
• Beri bayi satu jenis buah atau satu tekstur buah yang sama pada satu masa sahaja supaya bayi boleh memahami rasa dan tidak keliru.
• Buat permulaan, beri bayi makan sehari sekali (lunch- antara 11.30 hingga 12.30 tgh). Kemudian boleh ditambah kepada 2 kali sehari (lunch dan dinner- antara 5.30 – 6.30 petang). Selepas dari waktu tersebut, tidak perlu beri makan kepada bayi, memadai dengan susu sahaja.


• Cara penyediaannya fruit puree ialah seperti berikut:
1. Potong buah kepada kiub-kiub kecil dan rebus atau steam buah-buahan tersebut sekejap sahaja (1-2 minit).
2. Lenyekkan atau blender buah.
3. Buat permulaan, beri bayi makan 2,3 sudu sekali makan sahaja dan tambahkan sedikit demi sedikit pada hari berikutnya.

Peringkat 2 (8 – 11 bulan)
Bentuk makanan yang sesuai adalah sayur-sayuran seperti bayam, saleri (boleh membuatkan makanan menjadi wangi dan menyelerakan) sawi, carrot, brokoli, labu, keledek dan kentang.
Boleh beri bayi makan campuran sayur-sayuran yang direbus atau di steam sahaja atau boleh juga ditambah ke dalam bubur nasi.
Pastikan sayur-sayuran tersebut separuh masak sahaja bagi memastikan vitamin dan khasiatnya tidak hilang.
Ikan bilis, ayam atau ikan salmon juga boleh ditambah ke dalam bubur. Pastikan bubur dilenyek atau diblender terlebih dahulu.

Peringkat 3 (12 – 18 bulan)
Pada peringkat ini, air kopi, teh, dan kekacang masih belum sesuai diberi.
Jus buah-buahan yang segar seperti oren atau apple boleh diberi kepada bayi tetapi pastikan dicampur dengan banyak air masak.
Yogurt buah-buahan bukan citrus boleh mula diberikan kepada bayi sebagai campuran ke dalam fruits puree atau dimakan begitu sahaja semasa tea time.
Apabila bayi mencapai usia setahun, bilangan waktu makannya bertambah kepada 4 kali (breakfast, lunch, tea dan dinner). Contoh makanan yang sesuai:
• Breakfast (7.30 – 8.30 pagi): Sekeping roti bakar @ cereal+susu (nestum, cornflakes)
• Lunch (11.30 – 12.30 tgh): Nasi panas+sayur yang dipotong halus+ikan salmon atau ayam

• Tea (3 – 4 ptg): Fruits puree + yogurt
• Dinner (6 – 6.30 ptg) : Keledek + kentang + carrot + daun saleri yang direbus sekejap, digaul bersama dan dilenyek.


--------------------------
1. Garam, gula atau sebarang perasa tambahan adalah dilarang untuk ditambah ke dalam sebarang makanan bayi berusia bawah 18 bulan kerana organ dalaman bayi masih belum bersedia untuk memproses bahan-bahan tersebut. Walaubagaimanapun, sekiranya bayi telah berusia 1 tahun, anda boleh memberi anak anda sekadar merasa makanan orang dewasa seperti kek, muffin, ayam goreng, atau puding. Ingat, sekadar merasa tetapi bukan untuk kenyang.


2. Hanya 2 keping ikan bilis sahaja yang diperlukan sebagai perasa bagi bubur bayi. Ikan bilis tersebut bolehlah digoreng tanpa minyak, ditumbuk dan tabur dalam bubur bayi anda.


3. Buah-buahan citrus seperti oren, anggur dan limau limau tidak digalakkan diberi kepada bayi berusia bawah 1 tahun. Begitu juga dengan yogurt dan telur.


4. Buah tembikai adalah buah yang baik dan boleh diberikan kepada bayi mengikut cara yang sesuai. Begitu juga dengan keledek dan labu.


5. Air yang ditapis (bukan mineral water) adalah lebih baik diberikan kepada bayi dibandingkan dengan air yang tidak ditapis.


6. Air teh dan kopi tidak dibenarkan diberi kepada anak berusia bawah 4 tahun.


7. Bayi yang menyusu susu ibu sepenuhnya, masa yang paling sesuai untuk mula makanan ialah ketika berusia 6 bulan manakala bayi yang menyusu formula, bergantung kepada kehendak bayi (4-6 bulan). Ada pelbagai tanda yang ditunjukkan oleh bayi seperti sentiasa lapar dan tidak cukup dengan hanya menyusu dan mengecap seolah-olah ingin merasa apabila melihat orang makan.


8. Bagi memperkenalkan bayi tentang cara makan, ketika bayi berusia 5 bulan, anda boleh mula makan di hadapan bayi. Bayi anda akan menonton anda makan dan sekaligus akan faham apa yang anda lakukan.


9. Semasa memberi makan kepada bayi, pastikan anda menunjukkan muka yang gembira dan jadikan aktiviti makan sebagai sesuatu yang menyeronokkan dan bukan paksaan. Sebaik-baiknya, anda juga turut makan sedikit makanan tersebut kerana bayi akan mengikut apa yang ibu/ bapanya lakukan.


10. Makanan yang diawet seperti fruits puree yang boleh didapati di pasar raya adalah tidak sesuai diberi kepada bayi kerana mengandungi bahan pengawet yang tinggi. Jangan terpedaya dengan label makanan yang menyatakan ‘no preservative’ atau ‘no sugar added’.


11. Untuk menghilangkan bau hanyir pada ikan, perap ikan dengan asam jawa selama 15-20 minit dan basuh ikan sebelum disediakan sebagai makanan bayi.


12. Gunakan minyak bunga matahari, carotine atau minyak zaitun bagi makanan bayi kerana ia lebih berkhasiat berbanding minyak biasa.


13. Untuk memastikan bayi tidak allergy kepada sejenis makanan, cuba beri bayi makan dalam kuantiti yang sedikit selama 4 hari berturut-turut terlebih dahulu bagi melihat kesannya kepada bayi.


14. Cara yang paling baik memasak makanan bayi ialah dengan api yang kuat tetapi sebentar.


15. Ibu/ bapa perlu kreatif dalam menyediakan makanan bayi.

so pada sesapa yg nk copy panduan ni, silakan la yer..





2 words from u:

ummi mien said...

uwaaa...nape tak sms aku ko g alamanda???!!!so apa cerita skang?

lydzar said...

huhu sbb aku tak tau ko keje kt putrajaya..
cuma tau ko duduk putrajaya. ingatkan ko tadek time lunch jumaat tu.lgpon tak sempat nk jumpa ramai-ramai :)

insya allah, next time i text u ok mien :)

cerita?? ko baca je lah kt blog a.k.a diari aku ni. semua aku tulis kt dlm ni

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®