PJJ Day-1

*PJJ = perhubungan jarak jauh

girang hati aku sebab dapat gak connected to internet guna Celcom Broadband ni. naseb baik la aku sempat amek broadband ni daripada abg. berhari-hari yang lalu, bila aku cuba connect internet dengan laptop-buat-macam-harta sendiri ni, asek ada error je. kecewa sungguh masa tu, sbb kompom sepanjang PJJ ngn abg dan laptop serta broadbandnya, aku membayangkan hidup aku akan sepi dan sunyi dari internet..tak sangka pulak malam ni, dapat juga aku online dan hapdet blog aku ni. oh ye, bab PJJ ni, actually PJJ pon tak lama mana. in this one month, abg tetap akan balik ke kajang next week sebab dia ada training juga. so PJJ ni, tak la menyeksakan seperti yg aku konon-konon bayangkan.

semalam, aku dah pegi ke Astrum di Kelana Jaya utk isi borang pasal train n place program ni, dan dgr sket briefing. lepas tu, barulah borang application aku utk TnP ni disubmit pada JTK-Jabatan Tenaga Kerja, dan jika application aku diterima dan diluluskan baru la aku akan menghadirkan diri ke kelas tersebut. kalo tak diterima, maknanya life aku goes macam biasa la. balik penang, pegang semula jawatan fulltime housewife dan jaga anak dan suami. so friends, wish me luck ok!

basically training tu adalah dalam aspek technical utk SAP, ada ABAP(programming) dan ada BASIS (infrastucture). takde sentuh bab FUNCTIONAL pon. thats fine with me. mmg aku takdek knowledge pon dalam dedua technical tu. kalau dapat join the class, mmg it is something great and worth for me for my future. the class is just for one month. start from 9.30am to 5/5.30pm, monday to friday.
perjalanan kajang-KJ, aku akan lalu LDP. agak jauh tp itu je laluan yg munasabah. kalo lalu federal, kompom tekanan hidup paras tinggi sebab kompom stuck in jam.

aku perlu prepare byk benda juga sekarang ni. especially regarding the kiddos.
tadi pegi survey 2 taska.
satu di impian jaya (IJ). taska ni just on my way keluar dari impian murni menuju ke highway.
here, it will cost me rm200 (hannah), and rm240 (hadif). registration fees rm100. lepas diskaun rm10 dapat la rm530..huh rm10 je diskaunnya..aku dah explain pasal hadif yg exclusive breastfeed. the kakak kata, dorang pon mmg penah handle fully-breastfeed baby, so dia tau la the how to's. lega aku. and kt sini, baby below 1year cuma ada sorang je. means good for hadif coz nnt the carer tak la terkejar sgt nk handle EBM dia.
yg sebaya hannah pulak ada la dlm 8-9 orang kot. plus abg-kakak tadika, ramai jugak dalam tu tadi. utk hannah aku tak risau sgt, sebab dia dh besar sket. boleh kot nk bercampur-gaul nnt.

dan satu lagi lebih dekat dgn rumah aku stay skg ni. dalam taman ni juga.
for the fees, lebih kurang je. rm190 (hannah), rm240 (hadif) plus rm50 registration for both. total will be rm480. di sini ada about 4 babies below 1year old. and more than 10 sebaya hannah. penuh jugak la aku tengok tadi.sini takdek budak-budak tadika. and aku tanya juga pasal handling EBM. lucky juga sbb mereka pon tengah handle salah sorang baby with his/her EBM. again no worries pasal isu ni.

aku tengah menimbang nak hantar ke taska yg mana satu. both nampak mcm equal je. yg differ cuma bab
1)registration fees, for both Impian Jaya (IJ) = rm100 / Impian Murni (IM) = rm50
2)Jumlah baby below 1year, IJ = 1orang, IM = 4 orang
3)Jarak dari rumah MIL, IJ = jauh sketla walaupon just otw keluar ke highway, also need to patah balik/uturn.
IM = dalam satu taman.

agak-agak yg mana satu aku patut pilih yer. and dah diskas ngn MIL, dia+pakngah akan amek the kiddos in the evening..
tp tanya ngn abg tadi, dia kata better p IJ, sebab cuma ada sorang baby je. make sense ke ek, bilangan baby tu. 1 vs 4.
nmpk mcm better if letak the kiddos kt IM je.

progress hadif bottlefeed masih tak memberangsangkan. dia keep on menolak teat dengan lidah. dan kelihatan sangat rimas dan marah bila aku/nenek dia suruh bottlefeed. last-last aku suap dengan sudu. barula nmpk dia menelan sambil senyum. tp amaun tak banyak mana, each training session aku cuma panaskan 1.5 oz je. sayang kalo panaskan byk, sbb nnt last-last terbuang juga.dia ni pon nk ikut kakak dia agaknya, makan/minum sket. risau fikirkan dia akan kelaparan nnt. agak-agak, dah boleh ke aku bg dia makan sekarang ye? he's now 5month and half. or patut tunggu dia sampai umur 6bulan nnt.

hannah pulak, ku tak berniat nk hantar EBM utk dia. akanku bekalkan Sustagen Honey. since adik lahir, dia juga dah melupakan botol susu. reject bila aku bagi susu dalam botol. even if EBM inside. so dia ni pon nk kena bottlefeed train juga. setakat ni pon tak penah berjaya lagi nk suruh dia habiskan susu dalam botol. dia sekadar letak teat kt mulut dan kemam. tp hannah suka ikut kawan, if kawan makan, dia pon nk makan. mayb nnt dia tgk kawan minum dalam botol, dia akan ikut juga. sebab dia tadek pilihan lain. and mama is not around, kalo dah dahaga, mayb dia akan minum juga la. :pray:

dan preparation aku pula, adalah utk mengepam dan mengumpul stok susu utk hadif. mayb aku perlu beli car adapter. so nnt, sambil drive boleh mengepam juga. aku terasa mcm agak leceh juga nk kumpulkan stok bila hannah asek mintak nenen je. terasa tak dapat nk kumpul byk2 during daytime. nk pam malam, kena kuatkan semangat bangun lah :P
harap-harap in these few days, aku dapat buat stok byk-byk

ok itu saje update utk kali ni..nk pegi pam pulak


2 words from u:

bubblymummy said...

ooo.. ni la kisah training sebulan tu yer.. kau apply under mana liza? aku ni part nak apply tu bersemangat..tp kang kalau dioffer,mula la cuak..hahhaha..tatau la aku bley jadi cam kau ke tak..PJJ sebulan..huwaa..

so, duk kajang...umah lama tu yer..then cik din sesorg kat penang ok ke? eh, pastu liza..let say dpt masuk class..training sebulan..pastu die akan anta keje kat area kite duduk (penang) or die anta ikut suka die/mana ada kekosongan?

lydzar said...

nuris : aku apply thru www.jenjobs.com. ermm tu la, kena hati kering jugak nk keluar dari comfort zone ni. aku rasa ni adalah salah satu cara aku nk dapatkan sinar kerja. heh ada ke sinar kerja ekkk :P

yup nuris, duduk rumah lama. MIL dah duduk situ skg, so aku ni ala-ala menumpang berteduh disitu la :)

cik din PJJ ngn kami dalam masa 1minggu plus gitu2 jer kot. sbb next week dia ada training kt shah alam, then seminggu balik ke penang semula. lepas tu ada training lagi kt shah alam 3minggu. so mcm takdek la PJJ sgt kan :P

erm pasal placement, kita boleh carik kt area sendiri jugak kalo takmo placement kt partner dorang. boleh gunapakai training tu ktmemana yg berkaitan, tak kesah lokasi ktmana

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®