Pindah Rumah dan EBM

Sabtu lepas, dh selamat barang-barang kami diangkut dari Penang ke U5. Thanks to Abg yg bertungkus lumus mengemas. dan thanks juga pd kawan-kawan abg yg datang tolong load dan reload barang-barang tu..Aku? aku busy di opis di hari kejadian. have to attend training sebabnya consultant tu available on weekend saje. terpaksa la buat jugak. kang kalo tak buat, bos tanya pulak..

Ahad, Abg bawak kami ke rumah, kononnya nk berkemas la mana-mana yg patut. tp akhirnya tak kemas apa pon sebab bawak dua orang permata hati kami itu. Agak payah nk berkemas bila ada budak kecik ni. Risau habuk dan sebagainya. Aku cuma sempat susun peti ais, dan letakkan stok EBM dalam peti. Kena pindahkan stok EBM sebab ruang freezer kt rumah MIL dah almost penuh. dia pon dh sound "ko nak buat ape susu banyak-banyak tu liza"
hehe.. seb baik la timing ok, just nice. aku pon berjaya mengclearkan stok dari petiais disana ke petiais aku sendiri.

Sebut pasal EBM ni..nk share la satu mitos yg aku baru dengar dari kawan MIL. Kawan MIL bgtau, ada anak/cucu kenalan dia yg terkena jangkitan kuman diparu-paru. dan mereka mengkonklusikan puncanya adalah kerana budak tu minum susu yg disimpan dalam peti. EBM juga mungkin. Kawan MIL suruh MIL bgtau aku, jgn bagi Hadif minum susu yg disimpan dalam peti. 
Dan bila aku balik kerja, MIL pon bukan main bersungguh-sungguh sampaikan informasi yang dia baru dapat tu. Aku dengan selamba je bgtau dia, jangan percaya.. hehe..
dan aku bgtau la MIL, fakta tentang berapa lama EBM tahan dok dalam peti ais. mmg aku tak percaya, EBM adalah punca jangkitan kuman tu..MIL pulak, muka masih tak berpuas hati. dan masa ni la dia sound aku tentang stok EBM yg hampir memenuhi ruang petiais dia. :D
ermm mmg cerita diatas sekadar MITOS kan, kawan-kawan..








3 words from u:

.: Ain Rusli :. said...

uisk..mesti ebm lama die kasik kat anak die..ataupun mungkin cara die bersihkan botol tu tak betul..tak sterilized maybe?thats y kuman senang nak lekat..hmm..kalau disebabkan ebm itself,tak mungkin jadi penyebab jangkitan paru2..kan?
aku skang ni stok xbyk pun,tapi hari2 aku mmg akan bekalkan..disebabkan xbyk stok,biasanye susu akan tahan dlm peti ais dlm seminggu je..then,rotate..huhuu..

ilahfazilah said...

wah lydzar.... hadif almost 9 month tp respect la sbb EBM kamu dpt kumpul byk... kak ila skrg EBM ada dlm 6 - 7 botol je... asyik pakai tp ganti nyer tidak....

so far dpt consume susu nice2 ye utk minuman sehari2.... ni sbb minum shaklee ke??? anyway... tahniah dah ada job...

lydzar said...

aini, mungkin gak la EBM dh lama yg dia bagi..and oso cara handle botol dan segala equipment tu tak bersih kot..

kak ila : dpt kumpul byk sbb hadif minum EBM sket jer..selalu pam kt opis dpt 13-16oz jer jugak, tp bekalkan kt taska dlm 10oz, itu pon jenuh nk abes. tu yg dpt kumpul stok tu..
tq tq..alhamdulillah, akhirnya dpt kerja :)

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®