Kangaroo Mother Care

Ever heard of Kangaroo Mother Care? 
Aku pon 1st time baca pagi td masa tengah surf kt SusuIbu. Boleh rujuk dengan lebih lanjut kt website Kangaroo Mother Care.

Kesimpulan daripada KMC ni adalah :

• Kangaroo Position - maternal infant skin-to-skin contact - sentuhan kulit ke kulit yg boleh memberikan rasa selesa dan tenang pada baby.
• Kangaroo Nutrition - early and exclusive breastfeeding - the best food ever for babies is breast milk. Start as one hour after delivery even though the baby cannot suck right from the breast, but the momma must express and give baby through tube (preemie cases)
• Kangaroo Support - never separate mother and baby, and ADD ON available technology. Walaupon baby terpaksa duduk dalam incubator for oxygen and suitable temperature, the momma should always be by baby side..sentuh tangan dan kaki dia for stimulation.

Teori dan method KMC yg diatas boleh diapply utk mempercepatkan proses mematangkan premie baby, dan ia juga boleh di apply pada full term baby yg kebiasaannya cranky dan suka menangis diawal kelahirannya. Biasalah kan, baru kenal dunia yg tetiba panas, tetiba sejuk, gelap, terang, dan bising. Dunia yg tak seaman mcm waktu duduk dalam perut momma dia dulu.

tengok gambar ni, sgt touching when the papa also wants to do KMC..
 

 *sweeeett*

teringat aku masa pantangkan hannah dulu. Punya la dia menangis on the 1st nite at home. Almost every hour dia menangis. Kuat pulak tu volume dia. Me as first time momma masa tu, mmg agak frust. Kejap-kejap dia nangis walaupon dh di breastfeed. Ada sekali tu, bila dh rasa letih sgt terjaga, aku pegang Hannah dan letakkan dia atas dada mcm dalam gambar diatas tu, bezanya aku and hannah berbaju la (no skin to skin contact pon) tp cara tu berkesan. Dia diam dan boleh tido. Bila Abg terjaga, dia suruh letak Hannah kt tilam semula. Dia takut cara aku pegang Hannah tu boleh menyakitkan dia. Tak sangka, rupanya cara aku tu ada betulnya.


Kalau la aku teruskan dulu,buat skin-to-skin contact, mayb setel problem momma-jadi-zombie sbb hannah asek nangis jer haha!! dan mungkin she gain weight faster..kerana hannah is a very small baby masa baru lahir dulu. only 2kg..


*hannah 5days young*
Its ok, boleh je apply kt next baby jika keadaan memerlukan nnt. Ilmu tak pernah habis utk dipelajari dan dikongsi


**Cedukan dari website KMC **

• A short history of Baby Care.
Oh Doctor, how should I look after my baby?
BC 2000 “Just carry it next to your skin. Breastfeed it whenever it is hungry.”
AD1660 “Breastfeeding is undignified. Hand it over to a wet-nurse.”
AD 1850 “Wet-nurses are low class and have an undesirable influence on the child. Get a good experienced nanny to bottle feed it cow’s milk, and wean it on to a cup as soon as possible.”
AD 1930 "Cow’s milk is unsuitable for babies. It must be bottle fed on a special infant formula.”
AD 1950 “Bottle feeding at all hours is bad for the baby. Follow a strict routine, let it sleep in its own room and ignore it when it cries at other times.”
AD 2000 “Bottle feeding is unsuitable, a strict time-table is nonsense, babies don’t like being alone, and crying is stressful.
Just carry it next to your skin. Breastfeed it whenever it is hungry.”

(Joan Norton, 2001)

3 words from u:

Iela Fazielah said...

anak akak dua2, mmg jenis suka tido atas dada...mcm tu..expecially irfan sbb dia mmg premature baby.... tu yg bantu irfan membesar dgn sihat... tp diaorg suka tido atas dada papa dia sbb papa dia bdn beso n empuk... hehehe

lydzar said...

ic ic. mmg berkesan la cara ni kan.
good info :)

Vitamom Liana said...

Info yang bagus! :)

Tumpang lalu ye tuan tanah..
Saya ada menjual set ingin hamil, menyusu, bersalin & set kecantikan :)
http://thevitamomshop.blogspot.com
http://facebook.com/vitamom

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®