Sentap

Malam td Abg balik. Kami ambil beliau di Shell selepas tol Jalan Duta. Perjalanan ke sana amatlah membahayakan keselamatan. Kerana aku drive dengan Hadif diriba. Setelah laungan tangisan dan beberapa percubaannya utk keluar dari car seat, dan dia hampir tergolek jatuh kebawah, aku dengan pantas memerlahankan kereta, mengambil dia dari car seat dan memangkunya diribaan sambil meneruskan  pemanduan. Kalau la ada road block, sudah pasti aku kena saman.
Duduk diriba tu pon, dia masih nk protes dan nk menjerit sebab dia nak nenen ketika dan saat itu juga. Mama mintak maaf dik, mama terpaksa tengking adik supaya adik boleh behave sket. Bila dah kena marah, baru la dia duduk diam, sampai la ke destinasi. The toll gate girl/boy sekadar tergamam bila tengok aku memangku budak sambil driving. Seriously, keadaan memaksa. dah puas si mama dan si kakak pujuk supaya adik duduk diam-diam dalam car seat. lastly kakak giveup dan main sorang2 kt belakang.

Alhamdulillah, segalanya selamat. Tp mungkin ini kali pertama dan terakhir aku drive dengan cara ni. Selagi Hadif takmo behave, aku takkan drive jauh-jauh lagi dah. 

Diner time, kami makan dikedai je. Sambil-sambil sembang dimeja makan, topik adalah pasal Hadif yg kecil dan kurus. Tetiba ayat sentap ni keluar dari mulut dia..

Bagi jer la adik minum susu formula..


Kenapa pulak? Susu mama la paling bagus. Susah payah mama pam kt opis nk bagi adik susu mama..
Berderau darah aku bila ayat macam tu yg keluar dari mulut Abg. Aku bidas.
Tak puas hati betul bila dia cakap macam tu.

Adik ni tak minum kot kt taska.
Tp cikgu dia kata dia minum. Susu 5botol yg bekalkan kt taska pon hari-hari abes.
Cikgu tipu kot.. (Ada ke patut cikgu tipu??) 

Ermm hari tu time duduk ngn nenek, dia minum susu byk tak?
Tak banyak sangat kot. Tp dia kuat makan..

Tengok, dia kuat makan..okla tu. Problem dia cuma tak suka minum dalam botol susu je kot. Kalau kita bagi susu formula pon, sama je ending dia, tak minum jugak kan????


Adik duduk dengan nenek la, nak tak?  Konon-konon cakap ngn Hadif. Tp mama sentap lagi..

Apsal pulak nk duduk ngn nenek??? Hadif anak mama, duduk ngn mama la.
Tu la, dulu org tak keje, suruh carik keje. Kalo bagi duduk rumah je jaga anak-anak kan lagi bagus..  mama emosional :P

Ketibaan makanan mematikan perbualan.

Tp memang sampai ke tengahari ni, masih terngiang-ngiang lagi dialog tu.


Artikel Look at the Baby, Not the Scale dari Dr Jay Gordon ni ada betul nya. Kenapalah orang selalu melihat pada skala yg di set sendiri. Kalau baby gemuk gebu pipi boleh digigit-gigit tu orang kata comel dan sihat. Yup, mmg tak nafila mmg nampak comel. Tp yg kurus pon comel ape. Nnt dah besar, yg gemuk-gemuk tu berebut gak nk kurus!!!

Dalam artikel tu ada senarai panjang yg aku boleh check, tengok whether Hadif is ok or not.


If you have been told that weight gain is not acceptable, look hard at this list of questions:
  • Is your baby eager to nurse? - Yup, very eager. Pantang nmpk mama dia free.
  • Is your baby peeing and pooping well? Yes
  • Is your baby’s urine either clear or very pale yellow? Yes
  • Are your baby’s eyes bright and alert? Yes
  • Is your baby’s skin a healthy color and texture? Color ape yg healthy tu ek? Dia kulit sawo matang kot hahaha
  • Is your baby moving its arms and legs vigorously? Yes, he is very active
  • Are baby’s nails growing? Yes, cepat panjang! nk kena potong 2kali seminggu
  • Is your baby meeting developmental milestones? Yes
  • Is your baby’s overall disposition happy and playful? Yes, kalau mama attend his breastfeeding need cepat-cepat, mmg dia lebih-lebih happy la
Overall, aku percaya Hadif ok jer. Nothing to worry. But mayb aku nk kena carik lagi alternatif lain selain dari bottlefeeding supaya dia minum dengan lebih banyak sepanjang ketiadaan aku disisi.

So far, dia boleh je minum dalam cawan. Mayb nk kena introduce trainer cup as alternatif.

Trainer cup pon memacam jenis..Apa yg bagus ekkk??

And i really-really-really hope dialog Abg takkan kudengar lagi selagi aku masih berupaya mengepam dan mengumpul susu utk hadif minum.
 
 
   

 
 

 


5 words from u:

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

ish3x...En. Din nie nk kena neh..kan Lydzar dh emo (i pun akn emo gaks klu kena sound cenggitu)..

well, i pun x paham nape org nk bby gemoks+montel+gebu gebas sgt..x b'makna yg gebu-gebas tu sihat..dan tak b'mkna yg kurus-kering tu tak sihat.. yg penting ank kite aktif, poopoo ok, peepee ok..so, ape lg nk dirisaukn..?? its normal bile bby dh mkn solid foods, dia dh x mo mnum susu sgt.. Eiymann pun dlu cmtue..

lg satu..tgk gen gaks..u n Din kan kurus..so mmg lar ank2 uolls kecik gaks..some goes to us.. kkdg dh naik nyampahs ngn sora2 sumbang duk kata Eiymann kuruih cam x ckup susu.. haissshhh.. tgk lar ibu dia cmne kan.. hehe

be strong dear..nnt i suh NazRin nasehat Din psl nie.. if u dunt mind larr.. ;-)

bubblymummy said...

alahai liza..kalau aku jadik kau..aku sedih..ye la..bukan senang nak xclusive bf ni..pastu mcm tak dihargai plak..kuatkan semangat..biasala..budak nak membesar.tak sama tumbesaran..ada yg kecik sampai ke besar..gebuuuuu.tp ada yg tak. cam mika..pon makin lama makin kurus..makin tinggi..bukan makin chubby..wpun ikutkan selera makan dah bertambah dari dulu yg tak lalu nak mkn nasik langsung kan..nak nak budak yg aktif kan..takkan nak gebuuuu plak.dah duk lari sana sini,ilang sume lemak..hehhe..
just keep doing what u do k.

kyra said...

haih..liza jgn give up k.buat pekak je la for now apa hubby nak ckp.of cos ur susu is the best and luckily u hve susu!heh

chaiyok2!g bowling tak next month?:D

lydzar said...

thanks ladies for ur support!! insya allah akan ku berjuang hingga ke titisan terakhir juga.

ecar, kalo berkesempatan jumpa bebila nnt, boleh je u suruh nazrin selit2kan kata2 semangat si papa yg upset tengok anaknya yg kurus tu hihihihi. din tu tak ingat kot zaman2 dia kecik sampai la before kawen, dia pon kurus keding jugak. dh kawen ni je badan berisi sket.. :P

nuris, lemak2 si ibu pon turut hilang sekali tak? :P

kyra, kami akan ke gathering itu..jumpa disana ye!!

ummi mien said...

sian ko. dari zaman hannah spi ke hadif asek kena tembak ngan hubby. aku setuju ngan nuris. mmg baby/toddlers makin besar makin lasak. itu pon dh cukup explain kenapa derang tak chubby. kalu ko tanya aku, asal anak kita sihat tak sakit pape pon dh cukup baik.

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®