Kemerosotan

ia adalah berkaitan stok susu.
walaupon ekonomi poket aku juga boleh dimasukkan dalam kategori yg sama semenjak rumah di sri kembangan siap, tapi aku tak mau cerita tentang itu pada pagi ini.

hasil pemerahan mula berkurang sejak aku kembali dijajah oleh bendera merah (read:period) pada 14 Feb 2010. setelah hadif berumur 9bulan baru la bendera merah itu kembali kepadaku. aku ingatkan boleh la bebas sampai hadif at least setahun plus, tp dia datang lebih awal tanpa diduga!
aku risau juga sebab kami tidak mengambil ape-ape contraceptive plan. bahaya ni weh!!

dan yg lebih menggusarkan, sejak dari tarikh itu, hasil pemerahan aku juga turut berkurang. dah tak dapat lagi jumlah 5oz ke atas utk satu sesi perahan seperti sebelumnya. plg byk pon 4oz. dan kebiasaannya cuma 3oz..utk mengatasi kekurangan ni, aku upkan jumlah sesi mengepam kepada 4kali di opis. dirumah tak dapat den nk buat sebab ada natural double pump yg dok keep on melekat sepanjang malam.tak aper la, direct feeding is better at home utk meneruskan stimulation. cuma stok dalam peti ais aku tak dapat la nak maintain lebih 10 botol setiap hari. 

supplement alfafa dan calcium tetap aku makan seperti biasa. kadang-kadang aku amek up to 6tablet of alfafa sehari. seb baik dalam satu botol ada 330bijik! dan aku minum semula kopi habbatusawda yg aku beli dulu.
 *walaupun aku tak berapa gemarkan ia, tp ia tetap membantu*

alhamdulillah, mmg membantu. setelah 3hari berturut-turut aku amalkan minum kopi tu 2kali sehari, hasil perahan kembali 4-5oz. gembira hati aku..
mungkin lepas ni, aku perlu tambah supplement habbatusauda dalam bentuk kapsul pulak. actually aku tak suka minum kopi..dan aku bukan penggemar kopi. minum kerana terpaksa huhu
 *Hadif @2months tidur kekenyangan lepas minum susu paling sedap dalam dunia*

p/s: aku sgt bersyukur bahawasanya aku cuma kembali bekerja bila hadif dah agak besar. dah 7 bulan. dan dh melepasi phase exclusive breastfeeding..sebab betapa ia sgt mencabar dan ia memerlukan kesungguhan daripada ibu itu sendiri utk meneruskan penyusuan penuh. 
ya allah, semoga aku akan terus berjuang dan berjaya dengan redhaMu

p/s2: macam mana pula dengan anak ketiga nnt yer?? mayb aku kena apply 90hari maternity leave..ups!! but it not soooo soon lahhhhh!


3 words from u:

ummi-dee said...

ye liza ianya sgt menuntut kesabaran yg sgt besar...sgt kena kuat semangat....kalau x kuat hai maka mengalah ditengah jalan...watever kita kena kuat semangat....

lydzar said...

tu la kan rosmah, ni baru sket dugaan. ada member tu lg hebat dugaan dia. siap ada jangkitan kt breast lg..terpaksa on antibiotik, perah manually pakai tgn bla bla..cian sgt. alhamdulillah, dia masih bertahan..

ctsuzawati said...

ehem ehem..tumpang lalu...akukah member yg dimaksudkan? :)kalo btl, sian kan kt aku..
tp as bfeed mom, kite kene kuat..ko patut bersyukur sbb dugaan ko xsekuat dugaan yg aku hadapi..tp berkat kesabaran aku manage to exclusively bfeed my lil ariq smpai harini..setahun 9bulan..doakan kejayaan aku frens!!

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®