Projek Yummy-healthy Mealshake icecream dipagi hari

Salam Jumaat!

Pagi ni nak share keterujaan saya. Maklumla first time nk buat ice-cream ni. Selama ni asek beli je kan.
Alang-alang tengah ada promosi Melashake kt Kedai TripleS saya tu, saya pon pikirkan la lagi apa cara nk pelbagaikan cara berMealshake. Selain bancuh dgn plain water dan campur dalam milo/horlick..

So timbul la idea nk buat ice-cream dengan stok Mealshake kt rumah tu. Google lah resepi klik klik senang je dapat resepinya. Cuma krimer yang dalam resepi dorang tu saya tukar pada Mealshake. Lagi sihat dan berkhasiat gitu. Baca fakta Mealshake. 

Aiskrim ni kalau jual kt kedai, mau harga dia lagi mahal dari Magnum kot :)

Jom tengok apa bahan-bahan yang diperlukan.


1) Mealshake
2) Susu low fat
3) Milo (sebab nk buat ala-ala ice cream coklat)
4) Biskut oreo

Cara-cara : (Ceduk resepi kt myresepi.com)

-Masukkan 2 1/2 cawan susu segar ke dalam blender.
-Campurkan 3 sudu Mealshake, dan 2 sudu Milo
-Masukkan 3 keping biskut oreo. (tak perlu masukkan gula sebab biskut ni dah manis)
-Blenderkan sekejap sampai biskut hancur.
-Masukkan dalam bekas dan bekukan.
-Tunggu selama 2jam atau sebelum ice cream betul2 keras, blender lagi sekali sambil masukkan pecahan biskut Oreo.
-Bekukan semalaman. Dan siap untuk dinikmati.

Selepas di blender

Siap!!!

Aiskrim saya tadi, tak sempat nk di blender utk kali kedua lagi. Hehe. Tak sempat sebab belum half membeku kan. Takperlah kita kira halal je. Malam ni boleh terus makan je.

Nak bagitau, Mealshake ni memang sangat sesuai utk kids atau sesiapa yg kurang selera makan dan jenis memilih makanan (kanak-kanak atas setahun, remaja, dewasa, orang tua semua boleh). Makan sayur taknak, makan ikan taknak, makan ayam pon taknak. Ntah apa lah yang dia makan. Fast food paling suka kot!

So Mealshake, sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan, lengkap juga dengan 9 jenis asid amino perlu yang badan kita tak dapat hasilkan sendiri, akan melengkapkan rompong keperluan badan daripada habit pilih makanan tadi. Para picky eater sekalian oleh la amek Mealshake as breakfast, minum pagi atau minum la bebila masa korang suka pon. Ahaksss promote jangan tak promote!!!

Haa ni stok Mealshake yang ada. Sape nak satu, angkat tangan!! Bulan ni harga dia murahhhh bangatttt. Nak beli, kontek saya okeh. 



Owhhh esok lusa saya update gambar saya dan anak-anak hadap ice cream Mealshake ni ye.


9 words from u:

zurayusoff said...

hai
bestnya buat aiskrim
mesti anak3 u sukakan?

Eliss Mie said...

best jugak buat home made ice cream ni :)

Hanis Azla said...

bestnya buat aiskrim sendiri dengan produk yg bagus.. nyum2..

wan nurul hezrina said...

TAK PERNAH SEUMUR IDUP BIKIN ICEKRIM..NAK TRYLAH.MERAH SUKA SGT MKN ICE KRIM.TAPI MEALSHAKE2 NON ADALAH=)

lydzar said...

@zurayusoff anak2 takt au pon mama buatkan aiskrim harini. kalau tau memang doarng suka :)

lydzar said...

@Eliss Mie apa lagi elis, buat la nnt yer. kalau nak add Mealshake, dapatkan dari saya hehehehe :)

lydzar said...

@Hanis Azla Kak, mealshake ni mmg sedap sgt. Lemak berkhasiat berkrim gitu..

lydzar said...

@wan nurul hezrina Mealshake takde, boleh diadakan. Saya kan suppliernya hihihi.. try la buat sndiri, mmg best

Iela Fazielah said...

owh....semudah ini buat ice cream ek?/ leh cuba nnt

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®