When PJJ turns PJD

Apekah PJJ? dan apekah PJD?

Dalam situasi aku, PJJ adalah perhubungan/perkahwinan jarak jauh yg telah aku tempuhi selama 3bulan yg lalu. PJD pulak, perhubungan/perkahwinan jarak dekat seperti sekarang setelah Abg dapat bertugas di Shah Alam. Dapat la duduk satu bumbung semula macam dolu-dolu..

Seronok? Happy? Memang itu perasaan aku bila dapat tahu tempoh PJJ kami akan berakhir. Rasa nk melompat pon ada. So dalam kepala mula la membayangkan perkara-perkara happy jer. Lepas ni, tak takut duduk umah sendirian ngn anak-anak jer, lepas ni boleh uruskan rumah dengan lebih baik sebab ada orang boleh tolong tengokkan anak-anak. lepas ni boleh la bersembang-sembang dan bercerita dgn si dia dan sebagainya lagi lah yg best-best sajer..

Tp kenyataannya...
Aku rasa aku semakin penat. Aku kena memasak dengan anak-anak yg turut sibuk didapur. Keadaan rumah masih begitu, bersepah dan tak sempat siapkan keje-keje berkaitan baju. Aku tak dapat bersembang dan bercerita dengan si dia. Semuanya sebab si dia balik kerja lambat. Bila sampai rumah lambat, badan dah penat. Lepas makan terus tidur. Makan pulak..si dia tak prefer makan kt luar sebab malas nk layan kerenah hannah yg makan bersepah-sepah dan suka membuat ragam sendiri. So aku mesti masak. Hmm happy ke aku dengan kenyataan ini??

Semalam, oleh kerana aku tau aku susah utk dapat peluang berbincang empat mata dengan si dia, aku luahkan perasaan penat aku melalui sms. huhu..mintak dia tolerate..but no reply.

tengok la hari ni macam mana.



4 words from u:

Nordiana Nordin said...

emm, biasa le..husband baru pindah keje kan..maybe busy lagi kot..lagi2 dengar kalu ke shah alam macam makin busy ek..sebab ramai2 member2 diana yang pindah ke shah alam cakap gitu..

tak ape le..maybe lydzar masih dalam proses utk sesuaikan diri ngan keadaan..lame2 ok le..kuatkan semangat dan kuatkan hati..insyaallah ur hubby will understand..wish ur luck ok..take care..

Iela Fazielah said...

lydzar... hakikatnyer... bukan sbb pjj or pjd... mcm kak ila nie... hubby dpn mata je... tp sbb kita dah beranak 2, bekerjaya n hubby lak jenis mkn kat rmh... mmg la kita xmenang tangan.. cukuplah kalau hubby dpt jaga anak je sementara kita buat keje lain mmg la dah cukup baguskan...??? xpela perlahan2... kak ila ni terpaksa uruskan rmh bila anak tido jam 12 mlm n tido jam 2 pg every day... terpaksa... sabar lah ye....

lydzar said...

diana, yer kot kt situ mmg banyak kerja. hasben cakap dia dalam proses belajar. byk nk kena catch up.tak perlah, his dear wife ni cuba memahami :) thanks for ur support..

kak ila, mmg pon situasi kita ni sama je. kalo hasben dapat tolong tengokkan anak2 pon mmg dah bersyukur yg amat dah..
tp kalo dh namanya balik lambat setiap hari, cemano dia nk nolong tu haaa.. :P
ni kira adjusting phase jugak la..insya allah nnt boleh adapt kot :)

bubblymummy said...

sabar la liza yer..byk pahala tu.. aku rasa kau yg berkerjaya tu lagi rajin masak dari aku yg fulltime housewife ni kot..hahaha.. nak handle sumer skali mmg susah..practise make perfect ;)

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®