Breastfeeding : Kenapa hasil perahan sebelah sikit, sebelah banyak?

Jom sembang breastfeeding plak nak??

Copypaste jap satu statement dari soaljawab :

Q: I'm a breastfeeding mother who's having a bit of a problem w/ my milk supply. One breast produces more than the other and no matter how much I pump and breastfeed, I see no difference.


A : Believe me, it's pretty normal that one breasts produces more milk than the other. I think this happens to the majority of breastfeeding moms.

You might want to put baby on the breast that produces less milk, and pump the other one that produces more milk at the same time. Since baby is the best "pumper" of all, you might see over a period of a week or so that the breast starts making more milk.
Persoalan yang banyak jugak di post dalam Group Kumpulan Ibu Menyusukan di FB.

Kenapa jumlah susu perahan saya tak sama utk kedua dua belah breast ye?? Sebelah boleh dapat 5oz, sebelah lagi cuma 1oz. Macam mana nk bagi sama banyak?
Situasi saya juga sama. :D

Saya dh pernah tanya dengan salah sorang Lactation Consultant masa saya hadir ke kelas penyusuan tahun lepas. Bagaimana nk atasi?

Jawapan yang dia bagi, kena banyakkan stimulasi pada breast yang menghasilkan kurang susu. The best stimulation adalah baby's sucking. Hisapan daripada bayi adala hisapan terbaik dalam proses stimulasi penghasilan susu.

Jadi sejak itu, saya memang selalu buat tandem pumping (baby menyusu sebelah, dan pam the other side). Baby menyusu dari side yang kurang, dan pam di side yang hasilkan byk susu. Apabila habis sesi menyusu, saya lihat anak saya OK saje. Tiada pon tanda masih lapar dan crancky seolah-olah susu tak cukup. Boleh je dia main dengan riang selepas itu. Dan dalam botol pula, dapatla saya kumpul 3oz susu. Alhamdulillah, proses ini membolehkan saya membuat stok beku. TAPI, side yang kurang tadi tetap tidak menunjukkan peningkatan hasil apabila saya membuat double-pumping di opis. Masih juga hanya 1oz!!

Ada sesiapa nk tambah kenapa ianya masih tidak menunjukkan improvement? Hehe maybe saya kena jumpa dengan lactation consultant lagi lah. Atau saya memang kena terima kenyataan dan live with the fact that it can only produce that amount. Heh.

Kepada breastfeeding momma yang membaca entry saya hari ni, yg juga alami masalah yang sama, boleh cuba dulu kaedah seperti kt atas.  Lepas tu, come back here and tinggalkan komen, adakah hasil perahan anda bertambah, atau sama macam saya. OK :)

6 words from u:

amirah said...

selalunya cenggitu kan..walau dah buat power pumping pun cenggitu gak..ermm

lydzar said...

@amirah misteri kan..kejadian dan rezeki dari Allah. maybe kita kena pegang yang tu pulak la kot hihii.

ayu said...

agree with u dear..mmm..situasi ayu plak, belah kiri memang inverted..so, selalu belah kanan tu yang lagi banyak dari yg kiri..baby pun suka lagi df dgn belah kanan..belah kiri ni, kena usaha pam & stimulate lebih kerap supaya dapatkan sama hasil dgn belah kanan

wan nurul hezrina said...

nurulpun cenggitu.1 nisbah 3.yang kanan paling banyak.tapi sofia takmemilihpun.tetap kiri kurang.nurul try bg bby suck lebih belah kiri tapi ttp kurang gak.camno?hehe..tq sharing

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

belah kiri mmg kurang kot..sy pn camtu tpi selalunye balancela..huhu tatau nak jwb soalan liza camne huhu

Momma Mia said...

tak pe liza just continue jer, lebihkan baby suck kat bhgn yg kurang tuh... kesan amik masa. sabar yer, hasilnya pasti akan dpt nnti, insyaallah...

normally kalo alin buat double pumping alin lebihkan pump pd bhgn yg kurang tuh... katakan dah mengepam 15min utk 2-2 breast pstu stop sambung buat yg sbelah kurang tu lg dlm 5-10min lg... tgk la ikut masa yg ada.

pastu lepas pump alin tak berhenti terus, buat marmet jap selagi boleh pancut susu tu... hope membantu.

berusaha & happy bf dear!!

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®