Breastfeeding :: Expired EBM

Jam 3am pagi tadi. Saya terbangun. Baru teringat, satu kerja rumah pon takbuat lagi.

Petang semalam,  Cik Abg amek anak-anak kt taska, dan terus ke opis saya. Dari opis saya, kami terus ke Giant Kota Damansara. Niat dihati nk beli jug blender. Cik Hilda kita dh beria-ia sangat mau makan. Apa je kt tangan mama or orang-orang yg pegang dia, dia akan cuba rampas. Dapat je rampas, terus dia masukkan dalam mulut. Since 13hb September, genap dah umur dia 6bulan, saya rasa saya dh boleh bersedia dengan kelengkapan utk solidfood kan dia.

Jam 10 lebih baru la sampai rumah. Balik dari Giant dan makan malam kt kedai. Sampai rumah, Hannah dan Hadif ajak papa main bola plastik baru beli. Mama pulak ajak Hilda masuk bilik, teruslah tertidur. Pantang betul jumpa bantal skg ni. Konpom lelap.

Hihi karangan pendahuluan dh terpanjang nampaknya!!

Ok back to cerita EBM. Bila dh terjaga tu, terusla keluarkan stok EBM utk dicairkan. Cik Hilda nk minum esok kt taska. Baru la teringat, sepanjang Ramadhan memang takdek buat stok-count pon. Bukan mengira sangat pon sebenarnya. Cuma sebab ruang fridge yang kecik, so kadang-kadang main sumbat je EBM dalam plastik tak ikut kategori bulanan.

So amek lah masa sekejap, keluarkan semua EBM dan asingkan mengikut bulan macam biasa. Senang keje sebab takde pembantu time macam ni. Kalau tak, terjerit-jerit la mama tak kasik anak-anak usik EBM cik Hilda.

Asing-punya-asing, rupanya ada 6 storage bag yang dah expired. 1 bag bulan April dan 5 bag bulan Mei. Huwaaaaaaaaa!! Rasa nak nangis pon ada. 6 bag ni lebih kurang 30oz.

Gara-gara main sumbat je dalam peti tu kan. So dh tak berapa mengikut rule FIFO dah. Main capai je memana bag dan terus thawkan. Hmm rugi-rugi!!!


Saya biarkan je dulu dorang ni dalam sinki sbb masih beku. Bangun jam 6.30pagi, baru la lalukan dekat air paip dan tuang kedalam sinki. Nk disiram kt pokok atau pokok bunga, rumah saya ni tak pulak bercucuk tanam. Nak buat milk bath, tak sempat sbb bangun tidur saya terus mandi.

Hmm tapi milk bath tu akan dipikirkan nnt. Mana tau ada yang terexpired lagi. Boleh mandikan Hilda. Kompom kulit dia makin gebu gitu..Hehe!


9 words from u:

mamasue said...

blh eh buat milkbath pki susu tu?eh...tak percaya je....tp mamasue dah tak cukup pun nak buat milk bath...medina tu mcm tak cukup2 je susu...mkn pun dah bg,tp susu still byk dia minum...

zaidah said...

sayangnyer.....

lydzar said...

@mamasue boleh mamasue..nk buat utk baby boleh. kt mamadia pon boleh je

lydzar said...

@zaidah mmg sayang sangat..tp nk buat macammana, mama terleka pasal stok EBM ni time bulan puasa ari tu..babab mama hilda tuuuu

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

syg betul eh if terexpired camtu
kene buat cara stok yg betul ni..takut sy pon jdi cam lydzar..eeheheh

ieda said...

rugilah bila jadi mcm nie kan ..

ayu said...

alahai banyak gak 30oz tu kan lydzar...mmm..tak pe la..moga lepas ni rezeki hilda melimpah2 hendaknya..

mandi susu?? ok tu..hehe

erne said...

buat la milk soap..aritu susuibu ada buat kelas utk buat milk soap

amirah said...

waaa...skrng dah bleh wat mcm2 ek..

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®