Bercerita dengan Doktor

Tadi saya bawak Hannah ke klinik lagi.. Saya sebut Lagi sebab last week dah pegi..then hari ni pegi lagi..

Dah almost seminggu dia demam. Tapi demamnya waktu malam je. Macam baby-baby pulak kan? Hehe. Apa yang kami buat, bagi makan ubat demam dan jaram kepala dan pelipat dia dgn air Basic H. Dulu guna air asam jawa, skg sejak dh berkenalan dengan produk Shaklee, harusla seisi rumah guna barangan Shaklee.
Alhamdulillah, bila dah tuam dan jaram dgn air Basic-H tu, suhu badan turun dan dia boleh kembali tidur.

Kt sekolah, cikgu kata dia ok je..tak demam pon.

Dekat klinik tadi, saya pon cerita aje lah apa yang berlaku. Doktor kata tonsil belah kanan Hannah masih merah. Tp dada clear takdek bunyi kahak. Then Doktor tanya saya, nak up kan dose antibiotik atau tak? Saya blur..Doktor tanya mama ke? Hahhaha..mama yg blur just reply, saya ikut apa doktor advise je lah.

So Doktor kata, dia takmo upkan dose antibiotik sebab nk bagi sistem immune Hannah meningkat dengan sendiri. Doktor just suruh teruskan bagi makan ubat demam. Dia tanya if Hannah ada consume Vitamin C. Mama senyum. Of course la ada Doktor. Doktor tanya, brand apa yang mama bagi. Dengan senyum manis la mama proudly tell her, jenama Shaklee. So Doktor suruh teruskan bagi Hannah vitamin C tu, 2 biji setiap hari.

Bila Doktor sebut pasal immuniti, terus saya teringat yang Shaklee memang ada produk immune booster. Fungsinya utk meningkatkan imuniti sistem orang-orang yang kerap demam, selsema dan batuk. So saya tanya kt Doktor if kanak-kanak seusia Hannah dh boleh ambil atau tak.

Rupanya Doktor ni pon pengamal suplemen Shaklee. So dia tau cerita Vitamin-C yang agak masam sebab ia adalah dari sumber semulajadi. Doktor cerita dia masukkan Nutriferon (immune booster Shaklee tadi) dalam food atau icecream anak-anak dia. Doktor pecahkan Omega Guard dan suap pada anak-anak dia.

Seronok pulak saya bersembang pasal vitamin dengan dia. Kalau boleh nk sembang lama, tp maklumla Doktor kan tengah kerja. Ramai patient tunggu kt luar tu. So saya pon sedar diri hihih!

Insya allah, lepas ni Hannah akan start Nutriferon pulak selain Mealshake dan Vitamin C. Omega Guard dia tak suka, so Hadif sorang yang conquer.



3 words from u:

amirah said...

bagusnya kalau anak2 nak makan vit lydzar...

AzMask said...

Cepat baik yer hannah...

Adam pantang jumpa vitamin.. boleh overdose.. Botol vitamin kena sorok tinggi2...

Thanx info "immune booster"

Hanis Azla said...

bagusnya boleh berkongsi cerita dgn org pasal kebaikan vitamin dan penjagaan kesihatan ni kan.. semoga hannah sihat2 selalu hendaknya..

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®