Root Canal Treatment

Malam tadi pi carik klinik gigi. Niat nak tampal gigi yang dah lama tertanggal tampalannya tu. Ada kot almost 2years dah terbiar gigi tu tertanggal tampalan. Very take for granted pasal gigi kan. Last sekali jumpa doktor gigi adalah pada tahun 2007. Skg ni dah 2011. Huhu lama giler kan!

Lama jugak tunggu doktor buat treatment pada patient sebelum saya. Hampir sejam gak la menunggu.

Tetiba nama dipanggil "Cik Norliza..mari masuk"  kelasss kau, cik dia panggil saya. Tapi bila pambantu doktor tu nampak 3orang anak saya yang berderet-deret tu saya terdengar dorang ketawa sambil "Itu puan laa..bukan cik!" Hehe.

So masuk je bilik treatment, baring la dekat kerusi sambil mengadap skrin TV. Dan lampu terang diatas kepala. Doktor tanya ape kes. Cerita la nk tampal. Sekali dia cek situ cek sana, dia kata kena buat root canal treatment. Terus siap-siap bagi harga.

Since kompeni kesayangan hamba tu boleh claim dental, maka saya setujukan saya gigi ini di'surgery' kan oleh doktor. Kalau tak leh claim, maunya saya tutup mulut cakap takpelah doktor saya nak balik umah pikirkan dulu.

Haa ni dia gambar step by step yg Doktor kerjakan keatas gigi saya.


Doktor spray bius terus kebas pipi ni. Then dia cucuk plak gusi saya dgn 2 injection bius lagi. Dah tu bila dh kena bius, ntah apa yg dia korek kt gigi geraham saya tu mmg tak tak terasa sakit pon. Lenguh je sebab terpaksa menganga lama.

Malam tadi, abes segala tampalan lama doktor buang sebab nk masukkan ubat direct to the root. Lepas tu, doktor biarkan je berlubang. Khamis nanti baru dia buat tampalan sementara. Bulan depan baru buat tampalan sebenar.

Boleh bayangkan sekarang gigi geraham saya sedang berlubang mcm gambar kedua dan ketiga tu. Bila nk makan, doktor suruh saya letakkan kapas agar makanan tak terselit dan tertinggal dalam lubang tu. Oh seksa. Seksa sebab takut tetiba tertelan kapas. Sudahnya kompom saya lunch lauk kapas haha!

Lagi satu yg sungguh kelakar. Lepas sejam treatment barulah saya boleh makan. Malam tadi mintak Abg belikan bihun sup. Kelakar sgt sebab saya try sedut mihun dengan bibir yang masih kebas dan tak dapat ditutup sepenuhnya. Dh menjejeh-jejeh jatuh sup dari bibir saya. Sesekali saya tergigit jugak daging bahagian dalam bibir saya tu. Nasib baik tak gigit sungguh-sungguh. Kalau tak mau nya luka.

Nasib baik la pagi ni dh tak rasa kebas dah. Cuma rasa sukarnya nk makan dengan kapas dalam lubang gigi ni.


18 words from u:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku pun dah lama tak check gigi ni. ada berlubang dah ni. tapi malas. alasan :p seksa erk kena makan dengan kapas.hiks

MAMASUE said...

huih...advanterous gak...hehe...mamasue alhamdulillah..tak de masalah root canal ni..just wisdom tooth je yg pernah tumbuh sakit gila...smp demam mamasue

Iela Fazielah said...

akak pun dah buat root cannel... tp kat opis akak doc tutp dgn tampalan sementara kaler putih.. xle dibiarkan berlubang mcm tu... kalau xmmg seksa nak mkn...

kemma said...

pertama kali dengar..huhu.akk bab gigi2 ni mmg ngeri.tp ada 1 gigi yg perlu dtampal.rse2 pas delivered nnt kna jumpa dentist gak.rsau plak kehilangan gigi..

Hanis Azla said...

klu akak pun sure rasa tak selesa nak makan bila ada kapas kat geraham tu..

Sidratul Muntaha said...

ahaha.
mkn kapas tu yg tak tahan kak
sulu ayu pernh jugak ingat ank baut cannal root ni
thu2 doc kate sudah serpih smpai akar..
so thenn
cabutlah gigi tu pastu jahit la gusi sbb dia potog akar sekali..

amirah said...

lydzar, gigi kita pun tgh sakit..huk huk huk..tp takut nak jumpa dentist

MyKhalish said...

huhu... cam skt je wat root canal. ila ada gak gigi yg ala2 xleh dislmtkan.. wuwuwu...

nieda said...

lepas ni cantiklah gigi..seksa skrg je

wahida said...

ish kagum giler aku kat ko ni...kalau aku la, tak buat kot..byk2 doktor, doktor gigi la aku paling takut nak jumpa...nak tampal/cabut pun aku dah meraung, ni kan pulak buat root canal bagai...huhu...

lydzar said...

@e.l.i.s.s.m.i.e samalah kita..dari dulu malas sampai ke sakit tak boleh blah baru terhegeh2 nk jumpa doc. haaa kau, terus buat root canal

lydzar said...

@MAMASUE hannah kata, ulat gigit gigi mama.. sampai ke root ulat nk makan kot. kikikikiii

lydzar said...

@Iela Fazielah akan ditutup esok kak. dia biar kan sementara ni sbb nk suruh apemenda ntah tertanggal sendiri

lydzar said...

@kemma masa peknen tak boleh kan. hasben saya boleh plak buat lawak. dia kata cabut je, pastu pakai la gigi palsu mcm nenek tua. hampes!

lydzar said...

@Hanis Azla mmg langsung tak selesa kak. makan tak kenyang je 2 hari ni..sobs sobss

lydzar said...

@Sidratul Muntaha owh cabut?? pastu kena pakai gigi palsu ke?

lydzar said...

@amirah ami, time peknen tak boleh buat treatment gigi. tunggu deliver kang ok.. jgn takut. doc tak makan orang. dia korek2 gigi kita ngn gerudi je hihihihi

lydzar said...

@MyKhalish doc bius dulu ila. pas bius langsung tak rasa apa. bibir rasa tebal semacam je

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®