Breastfeeding : My first ever class.

Venue : About Umi and Baby, Seksyen U5, Shah Alam
Date : 22 October 2011
Time : 8.15am - 1pm

Alhamdulillah, berjaya jugak saya attend majlis ilmu breastfeeding ni last saturday. Despite few technical problem di saat-saat akhir itu. Since AUB adalah sangat dekat, maka saya tekad juga nk hadirkan diri. Sempat saya kempen pada sorang dua kawan dan akhirnya salah seorang kawan (my ex-opismet) juga dpt datang ke kelas ni. Thanks Ayu. Kita sama-sama kumpul ilmu. Boleh la ko praktikkan pada next baby nnt kan :)

Baru sampai, Puan Nor (owner of AUB) offer kids yang datang dgn mama masing-masing buat aktiviti kaler-kaler nih.
 
 My kids and Pn Nor's kids.

 Cik Hilda dgn aktiviti standard dia.



Hehe..gambar byk yg tak berkaitan sgt je.

Lactation Counselor yang bagi talk aritu is Farah from Sarakids. Alhamdulillah along the talk boleh juga selit-selit dgn QnA session daripada peserta kelas. Berdasarkan problem/situation masing-masing dapatlah kami kongsi info/cabaran/solution dalam dunia penyusuan.

Satu isu yang dikupas.
Kenapa penghasilan susu boleh berbeza antara kedua belah payudara? Sebelah boleh dapat 3-4oz, manakala sebelah lagi hanya dapat menghasilkan 1oz sahaja.

Jawapan : Kerana salah satu payudara mendapat lebih rangsangan disebabkan oleh breast preference by the mother or the baby. Si ibu atau si anak lebih suka memberi/menyusu dari salah satu payudara sahaja menyebabkan perbezaan tersebut.

Penyelesaian : Lebihkan rangsangan pada payudara yang menghasilkan lebih sedikit susu. Hisapan daripada bayi adalah rangsangan terbaik berbanding dengan menggunakan pam. Jadi lebihkan direct feeding pada payudara yg menghasilkan sedikit susu tersebut.



 At 12pm, selesai sudah talk. Sebelum bersurai kita amek gambar kenang-kenangan.


Yang ni plak aktiviti SGM - Support Group Meeting yg saya dpt join half way saje.


Insya allah, nnt kalau ada kesempatan saya nk join lah aktiviti SGM mcm ni. :)

pssstt : perasan apa-apa yg baru tak kt sini? hehehe


7 words from u:

kemma said...

header yg shantekkkk..comeiii sgt

Hanis Azla said...

bertambah ilmu yg ada yer lydzar.. bagusnya, Alhamdulillah.. wah, header yg sgt cantik.. purple semuanya.. menarik sangat..

Iela Fazielah said...

tgk balik gmabr dlm n3 ni...ape yg baru ye?? mcm xde... rupanyer bc komen pasal header... mmg dah perasan since jumaat lg.. sgt cantik... lebih berseri2..err.. anak pn noor tu....comelnyerrr!

MyKhalish said...

bagusnya g kelas tmbh ilmu, ila g 1st & last time ms preg Aqil Khalish. dgn LC Kamariah. rindu plak nak ber SGM..

amirah said...

eee...comelnya header...ermm..bila la nak wat header comei2 gini

pizet said...

cantik header...nak jugak

akuzle said...

kelas yg sungguh bagus. kalo ader lg tolong kempen kt akak gaks yea? insyaallah kalo pree n dekat leh juin2... nk isikan dada yg kosong neh...hehehhehe

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®