The Clingy Hilda

Kenapa cik Hilda menjadi CLINGY?

Tak lain tak bukan, dia diserang sindrom SEPARATION ANXIETY. Anak hak no 3 ni lah paling horror dia punya separation anxiety. Time Hannah dan Hadif dulu idak ler sampai tahap ini. Yang hak no 3 ni, pantang sungguh mama baru nk buat pergerakan sket, dh melalak. Kalau mama bangkit jugak tinggalkan dia, dia upkan volume tangisan kepada tahap maksima. Selagi tak datang dan dukung dia, selagi tu lah tahap maksima masih di ON kan.


Hallahmak ape kes ni???

Saya google disini - Sebab Separation Anxiety terjadi .

  • Attachment. Pertalian emosi di antara anda dan bayi anda adalah begitu mantap, dan kekuatan ikatan ini menjadikan dia mahu bersama anda sepanjang masa. Dia fikir, "Saya hanya mahu ibu saya, tidak ada orang lain."
  • Permanence. Your baby has no concept of permanence. Bayi anda tidak mempunyai konsep kekal. Apabila dia melihat bola bergolek ke belakang sofa, beliau berpendapat bola itu tidak lagi wujud. Bayi anda menangis apabila dia tidak dapat melihat kerana dia fikir, "Ibu pergi dan dia tidak akan kembali."
  • Time : Konsep masa bayi anda belum terbina. Jadi, walaupun anda memberitahu dia yang anda akan kembali kepadanya tidak lama lagi, dia berfikir, "Ia akan ambil masa yg lama sebelum saya lihat ibu saya sekali lagi."
  • Awareness: Dia lebih sensitif terhadap kehadiran anda kerana dia mempunyai pemahaman yang lebih matang tentang dunia di sekelilingnya. Hasilnya, bayi anda bertindak balas apabila anda hilang dari penglihatan beliau. Dia fikir, "Saya sudah kehilangan ibu saya."

Hihi memang pertalian antara kita berdua sangat mantap. Sampai baru tak jumpa sesaat, rindu bagai nk rak. Hilda ohh Hilda!!!!!!!!

Sebab tu lah, mama terpaksa amek pendekatan menggunakan baby carrier ni. Nak buat position Facing Mama, susah plak mama nk buat kerja basuh pinggan, masak menyapu etc. Jadinya terpaksalah baby rides piggy-back style. Thanks to Sarah yang bagi saya carrier ni. 

Mama happy dpt siapkan kerja dan tak stress dengar "nyanyian gurindam" Hilda, dan Hilda happy to keep-in-touch dgn mama sokmo. Sambil duduk belakang, beria-ia dia cuba nk tengok apa kerja mama buat tu. Bila dh bosan, tertidurlah dia.





Separation anxiety is typically a short-lived phase. -cepat la GO GO AWAY.. kesian kt mama tau!


10 words from u:

MAMASUE said...

mcm sama je kes dgn Baby Na...tapi papa tak nak belikan mamasue pun bendalah carrier tu.so at the end,mamasue just bg senduk je bg Baby Na main while mamasue bt kerja...tp kejap je bertahan...lepas tu melalak balik...

lydzar said...

kalau hilda, mmg taklayan lgsg dh segala mak nenek toys etc etc ni. yg dia nak mama dia je. huhu carrier ni agak membantu. tp tak la guna selalu sbb ada baca actually carrier macam ni tak elok sgt guna utk long time. takut sakit kt paha baby dan dia tak support bebetul kedudukan baby.. guna time2 nk buat keje dapur aje lah

PutriesNoora said...

hehehe..comel je=D

Siti Syuhada said...

wahhh..sama lar nie ngan baby ryan....nak buat keje apa pon x bley..letak toy kejap je dia ok..pastu melalak lar suh tgk dia..klau baring sama2 pon takpe janji kena ade dekat ngan dia...huhuhuu

lydzar said...

@PutriesNoora kalau tak menangis memang comel. tp bila nangis...aduhaiii!

lydzar said...

@Siti Syuhada tu la kan, dia nk skin-to-skin contact je..

Iela Fazielah said...

akak dah rasa dulu ms irfan... nak basuh pinggan ke... masak ke.. sambil kena dukung dia pakai pouch...

pizet said...

idea bernas ni..leh apply kat syaza..kalau x dok pegang ja kaki kota lagi x ambik sambil menangis macam sakit sangat

akuzle ayu said...

oho... inilah mendernyer yg dickpkan kt fb arituh yea? asal kje siaplah...hiihihih

Atia Adina said...

bdk mmg macam ni kan?si adam pun sama....pantang tak nampak muka kita....nangis sekuat hati....tapi dia tak lah macam hilda sampai kene angkut ke mana sahaja....hilda hilda....nakal awak yer

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®