Cuti Tahun Baru Cina

Hari ni sungguh pantas membelah jalanraya menuju ke opis. Keluar dari post office Kg Melayu Subang setelkan penghantaran vitamin jam 8.40am, patah balik hantar Hadif ke taska yang merengek ajak mama pegi kedai (dia ikut ke post office) dan terus ke Kota Damansara.. jam 9.05am dah sampai opis. Best sangat la kalau hari hari macam ni.

Maklumlah memang ramai lagi yang terus cuti-cuti Malaysia sempena cuti Tahun Baru Cina.

Long festival weekend haritu, saya tahap kesihatan saya sedikit diuji. Diserang diarhea tiba-tiba tak tau sebab makan apa. Bermula jam 4pagi hari Sabtu. Berlarutan sampai la kt rumah parents saya kt kampung. Baru semalam saya rasa badan saya sihat betul.

Saya ingat dh memadai dan boleh sembuh dengan makan pil Chi Kit Tek Aun. Petua dari geng-geng Shaklee supaya ambil Fiber Plan Unflavoured tak tercuba sebab saya tak simpan stok Fiber. Nasib baik gak takdek kejadian asek-asek kena berenti carik toilet sepanjang 7jam perjalanan balik dari Subang ke Chini. Tapi terpaksa menahan rasa sakit badan. Sakit sungguh rasanya sendi-sendi badan sepanjang dalam kereta. Hari Ahad terpaksa pergi Kuantan demi mencari klinik yang buka time public holiday. Lepas makan ubat dari klinik, memang saya rasa khayal dan mau tidur sepanjang masa. Kesian Hadif, asek kena marah sebab kacau mama tidur hihi!

Sebenarnya Hannah dan Hadif pon alami simptom yang sama cuba lepas makan ubat dorang dah OK. Mama dorang je yang masih berlarutan.

Sempat timbang berat badan masa singgah di Giant Kuantan, berat saya turun 4kg lepas diarhea selama 2 hari! Hihi yang ni saya take as positive. Hari ni pakai seluar jeans pon terasa loose aje.
Terima kasih diarhea ku!!!

ps: Nnt saya share tips diarhea dengan produk Shaklee ye :)


12 words from u:

Hanis Azla said...

setiap dugaan ada hikmah kan lydzar.. dan turun 4 kg tu mmg hikmah yg besar kan.. bertambah slimlah mama vogue kita ni..

amirah said...

byk mkan limau tak lydzar?

Iela Fazielah said...

bestnyer.. 2 hari turun 4 kg.. akak pun nak.... tp xnak la..hehe... mcm akak xle smapai ceriberi tu.. tp kena jugak...maybe sbb mkn limau byk sgt

cheqna said...

ada hikmah kan
tapi tulah...sedikit hazab bila terpaksa berulang alik ke toilet =)

MAMASUE said...

hamboih!smp 4kg tuh...jeles ni...tp tak nak lah diarhea tu...=P

lydzar said...

@Hanis Azla hehe kak, tak la obviously nampak dari luaran turun berat badan ni haa..nmpk macam biasa je. tp mmg rasa best bila tahu pasal berat dh turun sampai 4kg..

lydzar said...

@amirah tak jugak ami. makan limau sket2 je..makan time diner malam sebelum tu kot..mmg rasa kembung je lepas diner aritu

lydzar said...

@Iela Fazielah akak tunggu je deliver nnt. kompom lebih 4kg turun :)

lydzar said...

@cheqna mmg hazab. masa kt rumah sendiri ok lagi sebab toilet dekat je. masa kt umah mak, berlari2 ke toilet. bilik kami kt depan, toilet agak jauh kt dapur. umah mak besar byk dari umah sendiri hihihi

lydzar said...

@MAMASUE hehe mamasue pon dh kurus..toksah la turun2 kan lagi hihihih

MyKhalish said...

hope all you dah sht. mmg penat kan kena skt prt. lgk kesian tgk anak2. huhu....

wan nurul hezrina said...

mmg penangan limau raya=)nurul kurangkan makan limau sbb tau mmg perut tak tahan=)

hikmahnya slimlah cket..wo wo wo

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®