Resepi lobak putih goreng campur

Ni lauk diner saya malam td. Memang dh lama tak makan sayur lobak putih ni.

Aritu sibuk berdikusi pasal makanan penambah susu dgn geng geng Ladybos saya. Dan dh berhari hari plak saya dok cari lobak putih tapi tak jumpa kt kedai runcit berhampiran. Baru semalam bertemu jodoh ngn lobak putih kt MyMydin Subang Bestari ni.

So ini dia resepi simple saya.

Bahan-bahan:
Lobak putih
Celery
Ayam dipotong kecil
Satu inci Halia dihiris halus
Sebiji Bawang merah dihiris
Seulas Bawang putih dihiris
Sebiji Cili padi
Garam dan gula secukup rasa.

Cara masak:
Tumis bawang putih, bawang merah dan halia sehingga wangi. Masukan secubit gula.
Masukkan ayam dan air, tunggu sehingga ayam masak.
Masukkan cilipadi, lobak putih dan celery
Garamkan secukup rasa dan tunggu sebentar sehingga sayur masak.
Siap dan bolehla makan.

Hehehe. Sedap juga. Hilang rasa tawar dan payau lobak putih. Berbau harum gabungan celery dan halia. Habisla semangkuk ni saya makan sorang.
Published with Blogger-droid v1.7.4

13 words from u:

*azni* said...

saya tak penah mkn lg lobak putih..tak reti nak msk apa..nnt boleh la tiru cara lydzar msk ni.. :)

amirah said...

sedap nampaknya ni lydzar tp tak penah terai lagi resepi cenggini..selalu kalau lobak putih ni rebus cicah dgn sambal belacan je

lydzar said...

Azni, dulu saya pernah try rebus je. Hukhukbtak lalu. Mmg nk kena campur ngn sayur lain n kasik rasa pedas sket, baru syok nk makan

Hanis Azla said...

bau dia mmg tak best sikit kan.. tp kalau kena dgn masakannya akak boleh aje makan..

MAMASUE said...

mamasue usually letak dlm popia

Iela Fazielah said...

mmg lauk kegemaran akak ni..tp biasanya akak masak sup..... pastu...susu keluar melimpah ruah

wahida said...

salam dear...
nak off topic sat...

mlm tadi aku mimpi ko chatting ngan laki aku...hahaha!! aku sentap sampai lari dari rumah...ekekek...

wan nurul hezrina said...

lobak putih kena msak ngan benda2 lainkan..sbb klu mkn cenggitu hanyir..

blehlh try resipi gorengnie..

lydzar said...

@Hanis Azla betul kak, kena bagi bau dia kurang sket, baru sedap nk dimakan

lydzar said...

@MAMASUE hihih saya tak penah buat popia :P

lydzar said...

@Iela Fazielah wallah, mmg milkbooster akak eh. bagus2

lydzar said...

@wahida alamak wahida!! sampai begitu sekali kah??? hahahha den pon tak pernah kenal dgn laki hang, cemana la boleh berchatting plak ngn dia. lagi satu, kuat gak ek ingatan hangpa kt aku hahaha..sampai masuk mimpi!!!

lydzar said...

@wan nurul hezrina betul betul..kena campur2 ngn bahan lain. sbb tu la kalau buat sup je saya takleh telan. btw tq for dropping by here. 1st time mengkomen kot kan kan kan hehehe

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®