Mama..saya lapar by Wardina

Assalamualaikum semua..

Saya mengaku saya tak Monday blues hari ni.. :) 
Ceria je pagi-pagi disebabkan beberapa sebab hehe..

Yang pertama ;
Level 2 dah ada api!!! Bila ada api, boleh la lampu dan aircond dipasang. Tak panas dan gelap lagi yeay!! Alhamdulillah. Saya sempat berpanas dan bergelap selama seminggu saje compare to kawan-kawan saya yang berpanas dan bergelap selama 3 minggu..

Yang kedua;
Saya gembira sebab saya dah dapat manfaat daripada pembelian dan pembacaan buku ini.

~Mama, saya lapar~


Saya beli last Friday di kedai buku di Giant Kota Damansara. Takdek niat nak beli pon sebenarnya. Mula-mula saya masuk ke Lunatots sebab nak carik storage bottle, ingatkan nk carik botol Bumble Bee macam yang Ayu cadangkan tu. Sekali yang ada cuma lah botol MLO. Takmo lah saya beli botol MLO sebab botol tu la yang pecah hari tu..So saya pon keluar dari Lunatots dan pergi ke kedai buku tu. Ila ada kat sana.

Saya pon join la tengok-tengok buku. Terpandang buku Mama, saya lapar ni, terus saya amek. Carik jugak buku colouring dan pensil warna utk anak-anak.. Tak pikir panjang, terus saya ke kaunter dan bayar.

Sabtu, kt rumah baru saya sempat membaca. Isi kandungan buku ni memang menarik. Kena lah dengan situasi saya yang mengalami masalah anak takmau /susah makan ni. 

Bab junkfood - makanan sampah, dah sempat saya educate kan pada Hannah pasal bab junk food. Nampak secara teori dia faham. Seronok mama dia ni. hehe..
Bila saya tanya dia, apa dia makanan sampah, dia akan jawab keropok, gula-gula dgn jajan.
Bila saya tanya dia, apa dia keropok, gula-gula dan jajan, Hannah akan jawab makanan sampah.
Secara praktikal, petang nanti saya nk uji dia.  Nak bawak pegi kedai, dan tengok apa reaksi dia bila berdepan dengan rak yang penuh dgn 'makanan sampah'

Bab memberi anak makan - memang tips nya adalah jangan memaksa anak makan. Bila dipaksa, anak stress mama pon stress. Saya gunakan pendekatan yang sama sebijik macam Wardina tuliss dalam bukunya. Gunakan pendekatan secara memujuk yang lembut. 

Berkesan juga! Kaitkan dengan makan sayur boleh jadi kuat macam Popeye, makan timun boleh buat kulit cantik, makan carrot nanti mata jadi cantik. Alhamdulillah, Hannah paham juga. Bersemangat dia makan sebab nak jadi kuat.

Dan akhir sekali bab breakfast. Kanak-kanak perlu makan breakfast supaya mereka bertenaga utk belajar. Saya cerita kt Hannah, lepas ni dia kena makan breakfast before pegi sekolah. Tapi kena bangun awal dan jangan menangis masa mandi. Pagi tadi dia mintak nk breakfast coco-kruch..Alamak sayang, mama tak beli stok lagi. Saya pujuk dia dan beri dia makan biskut kering kegemaran mama. Hehe!

Alhamdulillah, sebab tu lah saya rasa saya ceria hari ni. Tapi hanya Hannah je la yang paham dan positif dengan apa yang mama ajarkan. Hadif?? Lepas mama ajar, dia pegi bukak peti ais carik gula-gula Haih!!

8 words from u:

Iela Fazielah said...

haha... hadif kelakar.... tp bagus buku tu... alhamdulillah akak dah byk praktikkan sbb b4 ni pernah tgk tv cerita sikecil 123 kot yg wardina jd pengacara utk dutchlady kat tv3 dulu...mmg semua tu sgt bekesan

♥Mrs.Eady♥ said...

dah bermcm buku ku beli tapi anak tetap susah nk mkn..mcm mane ye...

zaidah said...

sama ngan nabil tak mahu makan....kekadang tu siap kira lagi sayur lagi...tak mahu makan banyak....huhuhu

wahida said...

anak saya si adik tu mmg susah nak mkn, dah mcm2 cara pujuk, still tak jalan...huhu...

bekfes mmg penting utk kids...supaya mudah dorang belajar...so far, saya belum pernah miss sediakan bekfes utk abang, ala, bekfes yg mudah disediakan je mcm roti krim, roti bakar, biskut tiger dll...pas tu buat horlick segelas atau milo...hehe....

mamasue said...

hihihi...anak dara mamasue plak,mmg abis segala puji-pujian telah dicurah2kan.sudahnya,dia nak mkn sendiri,mama duduk tepi jgn kacau.alamatnya,30minit pun blm tentu abis mkn lagi...

Hanis Azla said...

bertambah ilmu parenting dari buku tu yer lydzar.. bagusnya..

ayu said...

lydzar : ayu pun dah beli buku wardina ni masa pergi Pesta buku hari tu..so far, memang ayu ada cuba praktikkan..lagi2 beri diaorg makan sayur tu macam makan junk food...contohnya, potong carrot nipis n panjang, kemudian bagi diaorg makan sambil2 tengok tv ke kan..at least, kita nak galakkan diaorg makan sayur..then, daripada mkn junk food yg jajan2 tu, baik makan sayur2 atau buah2 kan.. tomato yg kecik2 tu pun budak2 ni suka.. (wpn ayu tak makn tomato mcm tu..hehe)

ok, bab breakfast paling ayu suka la, sbb sebelum ni sorry to say ayu kurang ambik berat...mujur la suami yg sedarkan..(ayu suka bangun lambat hari minggu..hehe), paling simple, tu la kokokrunch n fresh milk..tak pun, buat roti bakar, rebus atau grill sikit sosej, then makan mcm tu je..paling budak2 ni suka omelet la..hehe..tu ayu pun suka..opsss..sori terpanjang sudahhh..lega dapat reply, tadi sempat view je, tapi tak dpt nak reply..sibuk la sikit hari ni..^_^

eT said...

cam menarik jek buku tuh...
hannah boleh faham n ikut...bagus sgt tuh...

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®