Tasik Chini

Masa balik Chini hari tu, kan aku ada mention aku bawak my parents pegi visit Tasik Chini. Dorang ni, walaupon dh berzaman duduk sana, jarang la nk pegi sendiri kalau takdek sesiapa nk bawak. Lagipon Abah bukan kaki pancing. Mak pon prefer lepak kt rumah atau ke rumah jiran tetangga terdekat je. 

Semenjak dua menjak ada menantu dari KL ni la yg jadi selalu sikit ke Tasik Chini. Kt kampung mana la ada tempat nk lepak-lepak sangat kan. Time Abg boring (duduk umah mertua mmg boring kan hihi..), mula la dia nk pegi Tasik Chini walaupon sekadar pergi lepak sekejap je :) 

Resort Tasik Chini baru je siap renovation. Itu pon belum lagi 100% completed. Chalet-chalet lama semua dah diganti dgn bangunan baru. Nampak kemas dan cantik jugak. Dan harga pon harga baru lah jugak kalau tak silap aku. Abg ada amek brochure tp aku tak bebetul belek.

Aku lupa nk snap gambar chalet-chalet baru yg dh siap tu. Maafkan hamba ye. So layan je lah gambar yg ada ni..

registration counter 


Jeti untuk naik bot

Jeti lama mmg scary, sekadar jambatan kayu tanpa pemegang yg dah semakin reput dan bebila masa je orang boleh terjerlus kebawah.

Restoran yg juga dh upgrade

Ke jeti

Tempat menunggu dan melepak yg lebih kemas tersusun

Lepak

Panorama indah yg mendamaikan hati

Pokok teratai bertaburan 

Rombongan cik kiah ke Tasik Chini
Dari kiri : My brother Fitri and wife Adah, Abah, Adik bongsu Izzati, Mak, Hadif, Abg, Yours truly dan Hannah the clingy girl.

Main sat kt playground depan chalet

Buai laju laju


Tak lupa, kt Tasik Chini juga ada pusat latihan PLKN yg dh mula beroperasi sejak beberapa tahun yg lalu. Setiap kali program PLKN bermula, Tasik Chini mmg meriah dgn peserta dan jugak parents yg datang visit.
Ada sesiapa berminat nk bercuti kt sini? Aktiviti yg sesuai adalah memancing dan tour naik bot mengelilingi tasik.


14 words from u:

Zaidah said...

tengah lepak2 kuar naga tasik chini....hehehe...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

lydzar ni sama la ngan suami sy. if balik terengganu dia kata bkn balik kg tapi rasa cam pegi bercuti sbb byk tempat menarik nak pegi..ehehe

eh, tu mesti anak bongsu kan yg suka buat2 peace tu..wekkeke..teringat kat diri den..suka menjadi budak yg pelik dalam setiap gambor family..wakakakka

lydzar said...

@Zaidah hehe best gak aklau dia keluar..dh lama teringin nk jumpa :P

lydzar said...

@rose --{@ ibuRafiq @}-- haah tu adik bongsu baru form 5..mmg gitu la gaya bergambar dia..layan je la

..::daria::.. said...

wah dah lain sgt la tasik chini dr masa aku pegi zaman form 5 dulu.. :p

serius dh cantik!mmg betul dulu jeti dia dulu mcm x berapa nk yakin je kalo nak lalu..:p

still bole canoe2 + naik sampan + camping x kt situ? :)

Atia Adina said...

wah...macam best jer....nak ajak ayah ngan ibu gi lah...lama dah tak cuti2 malaysia

kemma said...

blom penah smpai pon..cam best plak..:)

Iela Fazielah said...

rasanyer xpernah smapi lg ke tasik chini.. tp terngin gak nak pegi.. kot sampai seru nnt.. leh mintak lydzar amikkan brosure tu ye..

lydzar said...

@..::daria::.. aktiviti2 tu boleh buat lagi noma..yg berubah cuma chalet, restoran ngn jeti..

mmg cantik kan skg

lydzar said...

@Atia Adina erm utk atia takdek xtvt sgt la..boleh naik bot, pi kg org asli ngn main playground je la..hehe takleh mandi kt tasik tau :P

utk ayah ada la kot kalau dia suka mancing

lydzar said...

@kemma utk sesapa yg suka nature, mmg tenang kt sini.

lydzar said...

@Iela Fazielah sesuai la ngn hobi hubby kak ilah skg..ajak dia g mancing kt sini. insya allah raya kang sy g amek eh

ayu said...

bestnyaaaaaaaaa...tak pernah pergi lagi..

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

aman damai je nampak..masa lin baca entry ni, suami lin dtg nyibuk..dia suka fishing..tp bukan la hardcore punye..suka2 je..geram dia tgk lake tu..dia kata, mesti ada toman!hahaha

teringat masa skolah dulu gi camping ngan geng KRS kat sini..best..and malam , makan toman bakar..hehehe lain dah tpt tu..tp teratai ade lagi :):):)

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®