Jaundis

Semalam, at day 7.. kami bawak Hilda ke Emergency Department Hospital Sg Buloh (ED HSB) utk buat checking jaundis.

Oleh kerana takdek lawatan dari nurse dari klinik desa dekat sini, maka kami pon agak confuse anak kami ni ada jaundis ke tak. 

~alasan takdek rutin visit to newborn house = staff klinik tak cukup sebab kena cover kawasan yg besar dan penduduk yg padat. Kalau nak nurse datang, sila jemput mereka di klinik dan bawa ke rumah~

Sepanjang beberapa hari diawal kelahiran Hilda, kulit dia memang merah. Bila kulitnya ditekan-tekan, memang takdek tanda kuning muncul. Sekejap je terus back ko kaler merah semula. So aku assume blom ada jaundis la. Sampai la hari ke 5, mata dia ada nampak sedikit kekuningan.

Dek kerana kebizian si Papa, kami cuma berkesempatan bawak Hilda semalam.

Punya lah ramai orang kt ED HSB. Hari Ahad kan Klinik Kesihata tutup. So semua kes la bertumpu kt situ. Nampak la kelibat pakcik-makcik dan anaknya berdarah-darah baru lepas accident, dgn patient dewasa dan kanak-kanak yang demam menggigil. Rasa crowded sangat.

Malas nk cerita perihal doktor marah patient sebab tertinggal buku klinik anak. ~hehe kes kami lah ni~

Reading jaundis Hilda agak tinggi semalam = 277. Menurut Doktor kalau bacaan lebih daripada 289 terpaksa admit. Bila aku google, kalau kt private medical practitioner, bacaan 250 dah kena tahan dah pon.

So balik tu, lepas mandi aku pam susu. Dapat lebih kurang 6oz. Ketepikan dalam botol lain 1oz utk diberi kepada Hilda. Nyotnyot dia abeskan 1oz tu. Mak dan Abg request suruh tambah lagi. So letak lagi 1oz dalam botol.. Amek masa sket nak dihabiskan. Dia dh kenyang kot.

Lepas tu, setiap 1jam setengah aku kejutkan dan paksa dia minum. Nasib baik la dia memberikan kerjasama. Hisap gak la walaupun terpaksa. Mama dah lalok dah tadi sebab mengantuk sangat.

Pagi tadi, kami repeat check dekat Klinik Kesihatan Sg Buloh. Alhamdulillah, bacaan dh turun kepada 212.
Banyak turun tu. Dan kami diminta datang lagi Rabu nnt utk make sure masih ada jaundis atau tidak.

Syukur, memang tiada selainnya utk mengubat jaundis. SUSU MAMA adalah yg terbaik. :)




14 words from u:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ooo
rafiq plak pernah gak kene kuning tp sy tak anta g spital pon.
masa tu mmg tak report kat klinik desa yg kita ni dah berslain..tu depa tak mai chek..ahah cam kelakor lak bila ingat..sbb ngandungkan rafiq mmg tak penah wat kad merah tu..huhu

pastu masa balik pantang kat ganu..mak sy mandikan air ape ntah..guna daun2 kat kg tu.dah 3 ari mandi alhadmulillah kuning kurang..

yes..susu ibu terbaik wok..hehehe

Iela Fazielah said...

alhamdulillah dia ok... mmg susu ibu ubat terbaik... hilda kulit putih merah sbb dulu lydzar minum susu soya kan... mmg ketara

EiJa ZaQuaN said...

alhamdullillah..semakin sihat..
risau gak kan bila anak kita kena kuning ni..

dulu eija masa zaquan kebetulan kena tahan wad 5 hari sbb zaquan jaundis..sian jerk tgk dia kena tutup mata dan diletakkan dibwh cahaya..tp alhamdullillah gak lepas kuar hospital bila refer balik klinik..bacaannya semakin menurun..

Momma Mia said...

Alhamduylillah byk turun tuh...
Keep breatfeed jer... bila dia tido kejutkan.. suh minum.. Alin 2-2 anak kena jaundice... memang tak tahan bila dorang duk bawah lampu tuh...

semoga cepat sembuh hilda

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

salam lydzar .. alahai comeinya baby hilda ..nama pun sedap .. kita doakan jaundis dia akan surut ..

ada petua kata masukan serbuk kopi dlm air mandian baby utk bg kuning turun ...

Atie@ Atid @Noridawati said...

alhamdullilah..dah turun byk dah jaundis baby hilda..tinggi gak tu 200 lebih tu. kena bg air susu kerap2..adam dulu pon atid bg susu ibu je..rasanye tu je la ubat nye kan lydzar

Atia Adina said...

syukur lah tak der jaundis...adik saya hari ke 6 kene tahan sbb jaundis....duk bawah lampu...menangis tak berhenti...kesian ibu tgk dia

Orked said...

smoga hilda cpat sembuh..
Cuba amalkan ini. Insyaallah anak2 saya smua amalkan ini..

1)minum air anggur hitam..air hitam tu perah dan ambil airnya..

2) sengkuang cina - parut dan airnya diperah dan minum

3) mandi dgn daun belimbing buluh/daun inai ( daun inai tu rebus dulu)

Yang paling penting pagi2 kna jemur..

eMMe said...

oooo... bagi minum susu ibu je la ubatnye yea....

Zaidah said...

susu ibu memang yang terbaik untuk baby yang jaundice semoga hilda cepat sembuh...

wahida said...

salam my dear lydzar, lama x singgah sini alih2 ko dah bersalin...sgt comel okeh baby ko...congrate dear!!
sorry lambat wish...

welcome on board, Hilda Marissa!!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

Lupa nak congratz:) Ingatkan berpantang tak update belog.hehehe
selamat berpantang yer :) my nuha dulu pun jaundis,4 hr kena tahan.

amirah said...

betul betul betul..bg je minum s.i byk2..kejap je nnt terus hilang lydzar..ahmad pun gitu gak aritu.kuning sket je tk gi knik pon, terus ilang

ayu said...

lydzar, alhamdulillah..cepat ye turun jaundis hilda...susu ibu yg terbaik..^_^

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®