Labor story

11.03 - Jumaat : Pegi dan balik kerja seperti biasa..

12.03 - Sabtu : Pegi kenduri kawen sepupu di Hutan Melintang, Perak. Amek my parents dari sana dan bawak balik ke rumah.

13.03 - Ahad : Bawak mak abah pegi pasar tani beli lauk dan barang-barang dan preparation utk tanam uri. Balik ke rumah buat kerja rumah dan exercise terakhir iaitu cuci toilet.

Lepas solat Zohor, join semorang tidur..
Jam 6pm..Sedang melipat kain dengan mak, tetiba terasa sakit diperut dan dibelakang pinggang.
Kejap datang kejap pegi. Tak teringat pon nk rekod masa. Then mak tengok muka aku menahan sakit, disuruh aku  rekodkan masa. Sah sakit tu datang 10 minit sekali.

Kol 6.45pm, bgtau abg nak ajak dia pegi hospital.

8pm, bersiap-siap gerak ke Hospital Sg Buloh. Singgah beli diapers utk baby dan beli burger.

8.25pm register dikaunter PAC dan terus buat check CTG.

Sejam lebih dalam bilik bacaan CTG..contraction datang kerap jugak. Zikir dan selawat sentiasa basah dibibir.

9.45pm, Keluar dari bilik CTG, aku diminta tunggu diruangan menunggu. Tiba-tiba terasa sakit perut yg amat, nak BERAK!!

Terus menuju ke toilet, sambil buang air tetiba 'POP' dan air meluncur laju. Confuse, ni air kencing ke air apa ni? Keluar dari toilet, 'air' masih keluar laju. Sakit perut pon semakin kuat. Baru lah aku pasti, yg keluar tadi adalah air ketuban. Tak boleh dah nk duduk menunggu. Aku carik nurse nak bagitau tp takdek sesiapa pon berada diruangan tu. Yang ada cuma 2 orang patient je.

Bila nampak je sorang staff berbaju biru, terus ku panggil dan bgtau air ketuban dah pecah dan aku rasa sangat sakit. Aku diminta baring di katil yg ada kt situ. Datang seorang Doktor perempuan nak checking bukaan. Rupanya dh 9cm dilated.

Kebetulan juga, masa aku sedang dicheck ada emergency. Seorang patient lain ditolak diatas wheelchair dalam keadaan tak sedar. Doktor yg periksa aku tadi terus beralih pada patient tu. So another staf arahkan take over aku dan diusung ke dalam labor room.

Dalam labor room, aku diarahkan bertukar katil dan ready utk proses meneran. Ada beberapa orang staf masuk dan prepare peralatan utk labor process. Tak dihiraukan sangat aku yg sakit ni. Bila aku mengerang kesakitan, baru lah ada yg advise bukakkan kaki dan berkata yg aku boleh push dah sbb dan nampak kepala baby. Aku agak blur masa tu. Macam la tak pernah meneran je.

1st push, terasa kepala baby kt 'pintu' tu, aiseh tak keluar la plak!
2nd push, push sekuat hati dan terus terasa kepala baby keluar..Lega..

10.15pm, terdengar suara baby HM menangis.

Baby HM ditunjukkan kepada aku. Lepas dibalut, aku diminta memeluk dan memegang baby HM sementara nurse uruskan uri dibawah sana. Masa ni lah yg dikatakan skin to skin contact walaupon tak directly to skin. Aku pakai baju kan hehe!

Alhamdulillah, kali ni takdek sikit pun luka. Dan tiada jahitan episotomi.

Abg tak sempat menyaksikan kelahiran kali ni sebab semuanya berlaku terlalu pantas. Dia tak sempat dipanggil oleh nurse walaupon dia memang ada standby diruangan menunggu tu. Dia cuma dipanggil selepas proses mengeluarkan uri baby selesai. Nampak reaksi frust abg. Salah satu faktor adalah sebab doktor tadi attend emergency kes tadi. Doktor tu agak kelamkabut..Tak apalah, yang penting isteri dan anak dan selamat.

Sementara menunggu urusan masuk ke ward, aku dan abg diberikan masa bersama-sama dalam labor room. Abg ikamatkan baby HM dan selepas tu aku terus breastfeed baby..

Jam 11pm, kami ditolak masuk ke ward. Dan bermula lah episod mama and papa of three kami :)


Alhamdulillah..lega lepas semua urusan labor selesai..



20 words from u:

Kancilbiru said...

alhamdulillah....mudah jer..Allah permudahkan semuanya... ke sbb mommalydzar ni kuat berjalan sebab tu mudah..hehehe..

p/s: macam mana projek mega kita? waktu dalam pantang ni sesuai sangat kalau nak pakai...:)

ayu said...

alhamdulillah lydzar...mudahnya lydzar bersalin..seronok plak baca ^_^


psttt...tahniah...wahh..tak de jahitan epi ye..

kemma said...

bleh plak bergenang air mata baca pnglaman lydzar ni..teringat saat2 melahirkan...alhmdulillah mudah kita bersalin kan...lepas ni cerita berpantangla plak ye..hihi

eT said...

Alhamdulillah selamat...
sian asben xdpt masuk kan...janji sume selamat...
ni ngah saspen tunggu turn...huhu

pizet said...

bestnye x kena jahit...sonok je baca...doakan pz plak yer

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. said...

babe..bestnye ko! syoknye senang bersalin..then xde koyak/jahitan lak tu..best2..senang nak jaga nnt kan..esp tang makan tu nnt..

ape pun,pantang ttp pantang ye..take care..ko balik chini x? ke..pantang kat subang bestari aje?

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

senang tol beranak ye..dah expert eheheh..
oo..if itu dimaksudkan skin to skin..sy pon dpt peluang tu..ehehe masa doc tengah jahit perot zap zup zap..nurse kat PPUM tu kasi rafiq kat saya..sua mulut kat nips..rangsangan pertama kata nurse..:-)

Orked said...

Alhamdulillah, tahniah, lydzar..dah selamat bersalin..alolo comelnya bb dia..sonok dpt bb baru..pasni giliran kite pulak..takut pun ade..

ape2 pun tahniah, selamat berpantang..n jaga diri baik2..peluk cium utk hilda..

Atie@ Atid @Noridawati said...

aah la lydzar..tetiba air mata meleleh plak baca entry kali ni...hehe..maybe sbb atid tumpang happy kot sbb baby Hilda dah lahir..alhamdullilah sume dipermudahkan. congrats ye!

mrs Fahmi said...

alhamdulillah....senang nye lydzar....harap2 turn i nanti pon as easy as this jugak....and baby Hilda Marissa....as cute as a button.....suke namanye!!!

alyyani said...

tahniah! senang nye bersalin. semua serba tak sempat. yg best nye, tak koyak pun. best2! muka pun steady je lepas deliver :)

mamiraysha said...

Alhamdulillah.. Allah permudahkan urusan Liza bersalin. Bestnya dengar...tak kena jahit! itulah yang paling tak best sekali..sakit! Takpela asben tak dapat masuk kali ni..mungkin kalau dia dapat masuk..dia tengok..eleh! senangnya baby kuar..2 kali push je..hehe.. Doakan saya semudah ini juga ye.. tetiba plak rasa semangat nak bersalin ni..

akuzle said...

sweetnyer nama Hilda....senang tuh dier deliver, tuh yg org2 kt labor room tuh wat x pedulikk ajer...sabo2 ajerlaa....cuti 3 bln eks? ehehehehe...best tuh x kener gunting... cemanalah rejeki akak nanti...hhmmmm... anak buah akak, baby 2.8kg pon kasi gunting gaks...hish...

akuzle said...

sweetnyer nama Hilda....senang tuh dier deliver, tuh yg org2 kt labor room tuh wat x pedulikk ajer...sabo2 ajerlaa....cuti 3 bln eks? ehehehehe...best tuh x kener gunting... cemanalah rejeki akak nanti...hhmmmm... anak buah akak, baby 2.8kg pon kasi gunting gaks...hish...

akuzle said...

sweetnyer nama Hilda....senang tuh dier deliver, tuh yg org2 kt labor room tuh wat x pedulikk ajer...sabo2 ajerlaa....cuti 3 bln eks? ehehehehe...best tuh x kener gunting... cemanalah rejeki akak nanti...hhmmmm... anak buah akak, baby 2.8kg pon kasi gunting gaks...hish...

amirah said...

bestnya lydzar..tahniahhh..naik2 cuti je tgk2 lydzar dh bersalin..waaa senang je.syukur.

Atia Adina said...

bestnya....tiada luka...ad memula nurse kata tiada koyakan...sekali doktor cek...rupanya banyak koyakan merata...adoi...sakitnya dijahit tanpa bius....

Diyana said...

sungguh2 bertuah momma dipermudahkan urusan segalaNya dari Yang Esa..Alhamdullillah..:)

mamasue said...

mamasue br je baca entry nih...sbb hari ni je br mamasue free sket...mamasue rasa mcm Allah permudahkan mommalydzar nye urusan bersalin...semudah 2 kali push je dah keluar....alhamdulillah semua nya dah selamat dan setel...

Iela Fazielah said...

macammana leh terlepas bc n3 ni ek?? tp bestnyer.. senang betul bersalin... xde jahitan semua... moga akak ila bersalin ni nnt pun mudah mcm lydzar

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®