Check Up @ 34weeks..

Tak sampai hati pulak rasanya nk biarkan baby HM ni tak pegi dating dgn doktor dia. Bukan apa, takut doktor dia rindu jer..ahaks! Memang rasa bersalah kalau tak pegi, walaupon malasnya kaki ni nak drive ke Shah Alam tu..

So pagi tadi, pergi lah ke Klinik Soraya. Datang separately dgn Abg. Dia naik motor jer sebab lepas tu senang boleh terus masuk ke opis. Same goes to me. Dalam kereta, tgh drive tetiba perut asek senak je. Baby buat senaman kot. Stretching sane sini..Regangkan badan..luruskan kaki..
Kejap datang, kejap pegi.. Masa otw datang opis pon sama..Adeh laaa!!

Boleh pulak tadi terlupa bawak kad putih a.k.a report card ke Klinik. Nasib baik masih boleh proceed check up. Hehe!

So kali ni punya scan punya cerita adalah seperti berikut;



Current weeks sepatutnya dah pun 34 minggu. TAPI!!

Ukuran BPD - Biparietal Diameter - Ukuran saiz kepala baby = 31 minggu
Ukuran AC = Abdominal Circumference - Ukur lilit perut baby = 32 minggu
AFI - Amniotic fluid = adequate = mencukupi
dan EDD yang terpapar pada screen adalah 7hb April 2011..

Apakah makna semua ini???

Maknanya, saiz baby adalah kecik sedikit dari umur kandungan yg sepatutnya. Current baby weight adalah 1.9kg.

Doktor nampak agak konpius dan pelik. Ni 1st time check dgn doktor yg cantik bergaya ni. Bukan doktor yg bertudung labuh yg selalu tu. Dia concern pasal saiz baby yg agak kecil. Sebab katanya, kalau tengok perut dan ketinggian rahim si mama, baby should develop dalam range yg normal. Kena ikut la 34weeks umurnya.

So dia suruh datang 2 minggu lagi utk scan seterusnya. If masih tak mengikut umur kandungan, dia nk referkan si mama pada doktor yg lebih pakar. Utk diagnosis adakah ini kes SGA atau IUGR..

SGA - small gestational age - baby memang kecil tanpa risiko dan masalah dengan placenta.

IUGR - Intrauterine growth restriction - baby kecil disebabkan oleh masalah placenta, tali pusat, etc yang berkaitan didalam rahim si mama yg tak dapat menyalurkan makanan secukupnya kepada baby.

Apa kata papa??
Mama ni tak makan ke kt opis? Breakfast ngn lunch amek tak? 

Owhh ..jangan papa tak tau, mama ni tak pernah langsung skip makan. 3kali sehari mmg wajib. Extra schedule kalau ada apa-apa keraian birthday or orang belanja minum petang kt opis..So ini semua bukan salah mama tak makan ok..

Sesungguhnya pregnancy is a mystery. Berapa kali pregnant pon, susah kita nk expect apa yg bakal berlaku. Dalam hati ni yakin, tiada apa-apa yg perlu dirisaukan sangat. Insya allah, semoga Allah izinkan semua berjalan dengan baik.


15 words from u:

AzMask said...

Mamanya nampak sihat. Perut pun nampak besar. Semoga baby sihat kat dalam. Kawan akak pun ada 2 orang yang tgh tunggu hari..

eT said...

last week me p checkup berat baby 1.6kg...baru 30minggu...
dgn doktor wan kan..cte doktor tu..hehe

kalo due 7april..kite beza sehari jek la..:p

wahida said...

ha...that's y la kena jumpa doc..takut ada masalah cenggini..pas ni jgn malas2 jumpa doc lagi tau...
hopefully sumer ok..rasanya x de apa2 tu...bykkan doa k...

~ENNA~ said...

uish..34 mggu baru 1.9kg..kecik tu.. tp kalo da lepas 2kg next 2weeks dah ok kan.. sy masa 33 mggu baby da 2.1kg.. nmpak je perut kecik tp upenya bby mmbesar lebih dr usia mggu sepatutnya. hiihii..sy makan takla selera sgt..mybe bby serap nutrient ibu byk kot.. ;p mmg mystery sungguh kan prengnant ni.. nway take care n insyaAllah samapi masanya everything will be ok. =)

Iela Fazielah said...

insyaallah.. harap semua ok... kekadang view ms buat scan je.. mcm irfan n arwah kembr dia dulu.. dok ingt salah sorg kecik sbb nampak weight xsama... tu yg kena keluar awall tu.. bila dah keluar.. dedua sama weight n xde problem pun

MuMMy CHoMell said...

erm...lbh kurg masalah kite..bezanya mase i preggy 32 weeks kepala bb da mcm 34 weeks..tp berat bb normal for 32weeks..refer pakar putrajaya..scan xde pe..semua normal.. curius gak nape mcm tu.. pakar ckp lain klinik lain mesin scan, samada position baby berubah mase tgh ukur jd bacaan pun leh berubah.. hopefully xde ape la tuh..k..dun worry2 k..

eMMe said...

Salam Lydzar! mE harap lydzar n baby sihat sejahtera, moga dilindungi Allah senantiasa Amin!

ayu said...

lydzar, mudah2an tak de apa2 ye..jgn risau2 sangat ye..ayu dulu pun mcm tu juga...doc kata baby kecil..

amirah said...

scan x smstinya accurate kan..mmng sungguh misteri dan satu kejadian yg sungguh miracle kan..insyaAllah xde pape punya..

Zaidah said...

zai doakan semoga semuanyer ok...amin...

Liza said...

betul, even liza bersalin 3 kali, tiga2 lain....liza doakan selamat melahirkan, Insyallah, it will be a smooth delivery

kemma said...

syok bace cite perut lydzar dah besar..jap je ehh..hope sumenya chat..n insya'allah sume ok tu..

mrs Fahmi said...

hi lydzar...

hopefully everything ok la....saya pon baru masuk 20weeks minggu ni....lagi 2 weeks ade checkup...harap2 sume ok...kite ni opposite plak....saya manjang gain weight je...ahaha....last pregnancy sampai 20kg...pengsan!..dah kena marah ngen doctor...huhuh

EiJa ZaQuaN said...

insyaallah..
moga sumenya okey dan berjalan dgn lancar..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

doc cantik bergaya tu doc wan sabrina..hehehe

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®