Kuarantin

Cuti CNY almost over!

Orang lain bergembira dgn percutian, balik kampung dan juga plan masing-masing. Bagi kami empat-beranak nih, boleh dikatakan dalam tempoh kuarantin. Huhu..bosannyaaaaa!!

Memang serius, kali ni kami tak keluar rumah utk ke mana-mana tanpa tujuan senggang. Destinasi, kalau ada keluar pun hanyalah ke klinik berhampiran dan jugak DEMC. Maklumla, papa and mama pon baru je baik demam. Hadif pulak terkena turn demam Khamis dan Jumaat tu. So semua pon perlukan rehat lebih. ~padahal dalam hati meronta-ronta nk pegi jalan-jalan~ hehe

Malam Jumaat kami ke DEMC lagi, bawak Hadif sebab demam berulang-ulang, batuk dan selsema tak baik-baik. Doktor prescribe dia dgn Tamiflu. Tau tak ubat utk apa tu? Ubat utk H1N1. Hehe jangan terkejut dulu!!

Lepas buat blood test, doktor dapati dia cuma alami viral fever. Dia just advise utk amek Tamiflu sebab ubat ni boleh clearkan terus virus-virus selsema yang ada. UiTM tak cover ubat Tamiflu. So bil adalah on papa  RM48.20 :)

So hadif dh start on Tamiflu since Sabtu utk 5 hari.

Pagi Sabtu tu, dapat call dari Paklong ~Abg ipar Papa~ bagitau, Aqil their son admit hospital kt Kajang sebab H1N1. Aiksss!! Orang kt sini risau terkena H1N1, orang kt sana dh siap masuk sepital pulak dah..
Memang Aqil ada datang ke rumah kami dgn nenek dia visit masa kami demam hari Sabtu sebelum tu. So dorang mesti ingat virus tu datangnya dari rumah kami. Dan Paklong risau kalau Hadif pon diserang virus yang sama.

Menurutkan advise Paklong n maklong, maka kami bawak Hadif ke DEMC lagi sekali. Konon-konon utk buat test H1N1 tu. But then Doctor kata, tak perlu since medication Tamiflu dah pon dimulakan ke atas Hadif. Kalau positif pon, ubat yg sama jugak yg akan diberikan. So dia kata tak perlu buat. Unless kalau tiba-tiba Hadif keep on demam lepas habis 5 hari Tamiflu ni. Dan if mama pun kena serang demam semula. So balik la kami kerumah semula..

Harapnya semua tu sekadar viral fever yg biasa saja.

Berbalik pada tempoh kuarantin ni, puasnya lah hati dapat tidur yg lama..Sampai rasa sakit-sakit badan ni layan baring jer..Hehe bila lagi kan??


6 words from u:

Kancilbiru said...

tu baru nama dia bercuti sakan...rehat dari melakukan sebarang aktiviti...ekekee...

Liza said...

actually, better dok rumah tak gi mana2 sbb sana sini traffic jam

ayu said...

uishhh..bahaya gak tu...mujur la tak de apa2 kan..mmm..harap2 demam biasa je...apa2pun, lepak2 kat rumah kalau lama2 mmg tak best kan..kan..kan..

AzMask said...

semoga cepat sembuh hadif.. risau jugak dengar pasal ni.

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

ala kesian nya.. payah kan bila budak2 ni selsema.. lin si adini yg baru kena 2 hari lepas.. papa diorg bagi swim kat kolan beli kat tesco tu, agak nye berendam lama.. tghari terus kena..meleleh laa..kena la start ubat dah.. :)

liza jgn skip ubat tau.. ikut doctor ckp apa.. lin kalau anak dah lama sgt sakit, mmg punctual bg ubat.. nak bagi cpt lega.. x larat nak hadap, tambah ngan merengek2 nya! hehehe

take care too liza :)

.: Ain aka Ibu Qaisara.. :. said...

uiskk..bersambung2 demamnye..alahai, kesiannye..dah la ko dah berat bawak baby, demam lagi..makan ubat tau, jaga panas badan tu,sbb bahaya demam utk org peknen actually..
so skang ni hadif cemana beb?

sara pun demam ni, balik dr teluk intan yang mahaaaaaa panas!sabar je lah..musim demam ni, cuaca tak menentu..take care beb!

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®