Pakaian oh pakaian

Ini bukan entry shopping yer korang :)

I dont mind living in a small house. 

Kadang-kadang sebenarnya suka, sbb ruangan yg kecil sungguh senang utk dijaga. Ruangan yg kecil utk di sapu, di mop dan di vacuum. Jimat duit juga sebab tak payah nk berangan nak isi rumah dengan perabot. Ahaks! Kedekut..!

Tapi aku rimas sebab rumah kecilku tiada ruangan utk menjemur pakaian. Tiada ruangan yg proper. Rumah tanpa beranda a.k.a balkoni menyebabkan aku terpaksa mengorbankan salah satu bilik utk dijadikan bilik sidai baju. 

Alangkah indah kalau aku memiliki 2 benda ini :

Mesin pengering pakaian

dan MESIN MELIPAT BAJU - maaf tiada gambar, tak tau nk imagine macammana rupa bentuk dia

Hehe sebenarnya entry ni terhasil sebab aku dh mula rimas tengok timbunan baju yg tak berlipat dalam bilik. Tapi tiap kali balik kerja, aku rasa aku tak bertenaga nk uruskan mereka-mereka itu. Sudahnya, mesti korang dpt imagine apa yg berlaku pada pakaian itu. 

Of course la berlonggok saje. Bila nk pakai, sila gali-gali dan cari-cari mana yg diperlukan. Selekeh!!

Bila aku komplen pasal takdek tempat nk sidai baju kt Abg, dia respon "Takpa lah, nnt kita beli rumah bawah jer"

Rumah bawah ~teres~ setel bab tempat sidai baju, tp problem lipat baju tak setel gak kan??
Ada cadangan lain nk setel problem lipat baju tak? Hehehe

17 words from u:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

hantar dobi..hahahahahaha...mesti dia lipat dan ironkan sekali kan?
tak pun , upah ajer eliss ni..hahahaha

eT said...

kat umah ada sebijik dryer...tp dah rosak...
nk anto repair xkesampaian lagik...
kalo ada mesin lipat kain tu mmg suka sangat..muahaha

wahida said...

saya kalau suh lipat baju ok lg, tapi jgn sesekali suh saya gosok baju...mencik!! so, gosok menggosok diserahkan pd hubby...hehehe...

tapi mmg best jugak kan kalau ada mesin melipat baju...ahaks...

amirah said...

lydzar..waaa...samala.rasa cam nak nangis je bila tgk baju2 tu tak berlipat2.bencikk.tak sempat nak lipat ada je benda lg penting nak kena buat.last2 memang cari gali jugak la.haritu pun dah suggest pd husben nak hantar dobi je.tak larat nak nengok baju berlambak2 gitu.tetiba plak ada org nk dtg rumah tk bgtau dulu.lagila sakit hatii..huhu

makdara TERdiva said...

haha! meh MDT tlg lipatkan..

rumah kecik memang senang nak diuruskan tp bab sidai kain tu lah selalu jadi masalah negara..

Atie@ Atid @Noridawati said...

hehe..lidzar ape kata bg tugas melipat pg si suami..wakaka..pasti mustahil kan..sbb atid pon meghadapi masalah yg sama..ape kata lydzar request hubby amik maid je. alang2 dah nak masuk 3 anak ni..klu ada maid leh la tlg wat keje2 umah kan.

lydzar said...

@e.l.i.s.s.m.i.e kalau ada orang offer servis lipat kain, mmg rasanya nk booking je tau..

lydzar said...

@eT mesin lipat kain mmg sangat best kalau ada kan. pembantu plg best dalam rumah tu selain mesin basuh kain

lydzar said...

@wahida hehe tak sangka ada gak orang suka lipat baju..tolong lipat baju saya boleh? hehe

lydzar said...

@amirah betul kalau tetiba orang datang tu yg tak tau nk sorok muka kt mana dah kan..esp yg dtg tu mak mertua. mesti dia kata menantu malas hahaha

lydzar said...

@makdara TERdiva masalah negara terbesar kan?

eRaY said...

ade suggestion nie..from ma fwen. die buat satu bilik khas tuk wardrobe..n die gantung sume baju die. lepas sidai kat luar, trus angkat masuk n gantung dalam wardrobe..ok kah?

lydzar said...

@Atie@ Atid @Noridawati rumah kite kecik sgt la atid nk amek maid nih. mmg takdek privasi lgsg ler nnt..nk menyeksi dalam umah pon takleh dah

miezaniera said...

sama la kite..dh lama idamkan mesin lipat kain tu..tkde ke org nk cipta mesin tu? huhuhu

ayu said...

lydzar, sama la...rumah ayu pun tak de space sangat utk sidai baju..so, ambik masa 2 hari gak la utk kering...selalu sidai n angkat baju tugas ayu la..tapi bab2 lipat baju serah pada en suami..hahaa....so adil la kan..tak larat la nak buat semua kerja...bab gosok baju plak lagi la best...since ayu ni simple je orangnya so iron tu idak la kena ikut 1 line ke apa ke..compare dengan en suami terchinta..last2 dia iron la sendiri baju2 n seluar2 dia..hehe..jimat masa eden ni ha..

tapi, serius kalau ada mesin lipat baju, mmg nak juga laaaa...

Kazaztan Team said...

iye saya pagi2 selalu buat cabutan bertuah...ada 2-3 raga utk dibuat cabutan bertuah...ehhehehe

MAMASUE said...

mamasue baru baca entry lama nih...kelakar la mommalydzar ni.mamasue pun byk gak baju...so masa duduk lepak2 tgk tv tu,time tu amik lah semua baju2 tu lipat.tak lipat cantek2 pun,asal terlipat je...simpan dlm almari terus...setel

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®