20 days visit by Jururawat Masyarakat

Semalam, nurse datang visit utk hari ke-20. Actually Hilda dh 22 hari pon..sebab time dia 20 hari tu, jatuh hari Sabtu, so nurse datang la hari semalam ~Isnin~

Check BP mama -normal. Nampak sihat. Insyaallah, memang sihat pon. Sapa nk ajak saya pegi shopping?..tolong la ajak! Dah boleh dah ni hehehe! 

Hilda pulak ditimbang. Nurse ikat simpul hujung napkin, lipat jadi bentuk 3 segi dan pasang alat penimbang manual. Then letakkan Hilda dalam napkin tu. 

Nurse angkat penimbang .. "OK 3.3kg dah"

Nurse : Minum susu badan ke dah campur dah?

Mama : Susu badan

Tetiba mak menyampuk "Dia dh kerja pon, dia bagi susu badan ..letak dalam botol"

Nurse : OOO bagus la. Buat exclusive breastfeeding ye

Mama : Haah..Insya allah..

Nurse : Saya pon hari tu, cuba jugak buat exclusive ni. Tapi lama-lama berenti sebab susah nk curi-curi masa pegi pam. Dengan kerja lagi. Sibuk betul kt klinik

Mama : O ye ke

Tetiba mak menyampuk lagi "Sebenarnya, semua ni bergantung pada orang. Kuat semangat ke tak nak pam kt tempat kerja"

Nurse angguk angguk saje.

Kesimpulan yg berkaitan dgn tajuk entry, Hilda gain about 0.6kg from birth weight - 2.68kg. 
Mama pulak? Gain ke reduce??? Nurse tak timbang mama ok LOL



12 words from u:

ayu said...

mak lydzar bagusnya..sentiasa menyokong!!

nak g shopping dah?? hehe..sabar ye cik kak..^_^

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

if nak timbang omak eh..kene amek dacing besor la...huhuhuhuhu

Zaidah said...

agak2 mama muat tak masuk kat dalam simpulan kain napkin tu...klu nak timbang...hehehe

amirah said...

waaa...cayalah acik.org kata orang tua2 dulu2 lagila into BF kan.tp mak saya telah diracuni walaupun anak2 dia semua nyusu badan..kuang kuang kuang..agaknya disebabkan kemajuan, ataupun strategi pengeluar susu yg melampau..heh..kakak2 sy yg kerja semua x nyusu bdn, kalau yer pun smp 6 bln je kut..jd bila dia tgk cucu dia melalak, terus bgun amik botol nak buat susu tepung..huhu..tp skrng x dah sebab sy dah start bgtau pd mak, dh boleh pam dan simpan dlm peti ais

eT said...

nnti cukup sebulan kene p cucuk baby kt klinik desa baru dia timbang ibu n cek perut kan...huhu

wahida said...

hehehe...mak menyampuk..nasib nurse tak sentap..

err...aku pun bukan lah sabak bernam sgt..aku sg. besar jugak mcm ko, umah nenek aku kat parit satu, umah mak aku lak kat tmn purnama yg dekat ngan stadium tu..

aku pun x reti ckp jawa...hahahaha!! jawa murtad!!

lydzar said...

@ayu yup dia mmg menyokong :)

lydzar said...

@rose --{@ ibuRafiq @}-- bukan setakat dacing besor, kain lampin pon kena super besor gak muwahhahaha

lydzar said...

@Zaidah haha nurse pon tak sanggup tolong timbang kalau pakai napkin gini..tadek kudrat dia nk angkat

lydzar said...

@amirah so tugas kita la nk educate kaum keluarga supaya celik BF kan..

lydzar said...

@eT hehe kt rumah ada gak penimbang, tp blom rajin nk timbang lagi. check sebulan kang, mau gak nurse suruh buat pap smear terus kan

Iela Fazielah said...

4sure turn berkilo2 tu....hehe...

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®