Transporting EBM dari kampung ke rumah

Kehidupan hakiki sebagai mama beranak tiga bermula hari ni. Maklumla sepanjang 30 hari dan lebih berpantang, mostly emak yg tolong buatkan keje. Sekarang ni dh balik home sweet home sendiri, maka buat la kau semua sendirian berhad kan..hehehe

Ok nak cerita pasal transporting EBM plak. 

Hasil google-an, ramuan yg paling perlu utk menyelamatkan EBM dari cair ketika dalam perjalanan yg agak jauh adalah : ais / ice-pack, bekas utk menyimpan EBM, garam dan towel.

EBM yang bakal berpindah

ice cube
 Kegunaan ice - utk mengekalkan kesejukan dan suhu EBM supaya tak cair.

food flask kepunyaan mak
 Boleh jugak guna cooler box - Coleman etc, box streoform 

garam - dan si penabur garam
Garam utk melambatkan proses kecairan ice.

Cara-cara : Susun EBM berselang dengan ice cube sambil garam ditabur di setiap lapisan ice. Letakkan sehelai towel tebal diatas ice sebelum flask ditutup. Dan seal penutup flask dengan masking tape supaya tada kebarangkalian flask terbuka.

Setelah melalui perjalanan selama 6jam (11.30am -  5.30pm), alhamdulillah semua EBM masih beku.

Bakal berpindah ke fridge rumah kami :)
Tak lupa, zillion thanks to my parents yang menjaga dan menolong sepanjang tempoh berpantang kali ketiga ni.


Kru berpantang 2011

Kru berpantang 2011
 psst : OMG OMG!! masih terserlah kegemukan aku uwaaaaaa!

16 words from u:

Kancilbiru said...

wahh pasni boleh berniaga aiskrim dah ler..hehehe..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

banyaknya stok :)

amirah said...

waaa...yahooo..dah abis pantang ek..mano ado gomuknya..ok je tu.takyah kurus2 sgt, tak cantik..hua hua hua..menghasut org laen join sama..

Iela Fazielah said...

wah..berjaya pindah dgn selamat... byk giler stok tu....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

tahniah..

takdela gemok mane pong lydzar weh..kang kuwus ramping balik la tu..kan take time..:-P

EiJa ZaQuaN said...

x nmpk gemuk pun..maintain jerk..
anyway tahniah..byk gak stok EBM yg diperolehi..

mummyzara said...

lydzar mana gumuknya xder pun. saya ni lagi la berat bertambah 5kg dari anak yg 1st ekeke..

lydzar said...

@Kancilbiru hehe aiskrim ni khas utk anak2 ku saje :D

lydzar said...

@e.l.i.s.s.m.i.e alhamdulillah rezeki hilda..

lydzar said...

@amirah blom cukup 40 hari lagi..tak gumuk ke, tp tang kaki tu mak ai, tak lalu den sendiri nk tengok

lydzar said...

@Iela Fazielah alhamdulillah semua EBM selamat :)

lydzar said...

@rose --{@ ibuRafiq @}-- hehe take time, harap2 tak lama sgt la

lydzar said...

@EiJa ZaQuaN alhamdulillah, harap2 berterusan la rezeki utk hilda macam ni

lydzar said...

@mummyzara uwaaaaa! takut nk naik penimbang lagi ni

ieda said...

waa banyak tuu susu tuu ..
dah habis pantang ya .. kejap je masa berlalu :)

ummioked said...

Syabas...dapat jugak practikkan ilmu yang kita pelajari...tak perasaan yek, cepat betul masa berlalu

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®