Bahaya air minuman (selain dari susu ibu) kepada bayi

Entry orang rajin. Saya menaip semula dari brosur yang diterima di Hospital Sungai Buloh masa check out hari tu.

Salah tanggapan bahawa bayi yang menyusu ibu perlu diberikan air masih berlarutan walaupun telah banyak kajian saintifik membuktikan keburukannya.

Amalan ini telah dipraktikkan sejak turun-temurun dimerata pelusuk dunia. Di Malaysia juga, ramai ibu memberikan bayi mereka air masak sejak lahir.

Tanpa ibu sedari pemberian air sebenarnya boleh mendedahkan bayi kepada pelbagai risiko yang membahayakan kesihatan bayi.

Antara lain, air merupakan salah satu anasir yang boleh :
  • Merencatkan tumbesaran.
Perut bayi sangat kecil. Apabila perut bayi telah dipenuhi air, bayi akan merasa kenyang dan kurang berminat untuk menyusu susu ibu. Akibatnya segala khasiat susu ibu tidak dapat diberikan secara optima kepada bayi. Ini boleh menjejaskan pertumbuhan dan kesihatannya kerana air tidak mengandungi sebarang khasiat. Di samping itu, kajian mendapati pemberian air glukos pada minggu pertama kelahiran dikaitkan dengan kehilangan berat badan yang banyak lalu merencatkan tumbesaran.
  • Merencatkan akal
Memberi air kepada bayi di awal kelahiran didapati meningkatkan tahap bilirubin di dalam darah. Menurut Pakar Laktasi dari Kanada, Anne Kirkham, pemberian air akan memburukkan lagi keadaan bayi yang diserang jaundis sehingga menyebabkan 'Kernicterus; iaitu terencat akal. Bayi juga akan menjadi bertambah mengantuk dan lesu tidak bermaya.

  • Mengancam nyawa
Air boleh membawa kuman. Ini menyebabkan bayi terdedah kepada cirit birit jika kebersihan tidak dititikberatkan, Pencemaran boleh berkalu dipelbagai peringkat, seperti air diperolehi dari sumber yg tidak selamat ataupun bekas air dan puting yg tidak bersih. Air akan menghakis salutan pelindung penyakit yang dihasilkan oleh susu ibu dan ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai jangkitan.
  • Mengakibatkan sawan tarik
Air sangat berbahaya jika diberikan kepada bayi terutamanya yang berumur dibawah 5 minggu. Terlalu banyak minum air akan mencairkan garam didalam darah bayi. Ini akan mengakibatkan suhu badan yang rendah, kembung atau sawan tarik. Sindrom ini dipanggil oral water intoxication.

SEBENARNYA SUSU IBU SUDAH MENCUKUPI UNTUK BAYI TANPA PERLU DITAMBAH AIR ATAU CECAIR LAIN KERANA SUSU IBU MENGANDUNGI 88% AIR.


OLEH ITU JIKA ANDA FIKIRKAN BAYI ANDA HAUS, PANAS ATAU SEMBELIT..BERI BAYI ANDA SUSU IBU SEKERAPNYA.
psstt : Jika anda mendapati ada kesan berwarna putih pada lidah bayi anda, hanya lapkan dengan kain lembut yang basah utk membersihkannya. Tidak perlu beri air masak utk menghilangkan kesan putih tersebut.


9 words from u:

*azni* said...

menarik fakta ni..

amirah said...

eee...takut la...taktau la fakta ni..menarik sungguh

eT said...

rajin salin balik...snap gambar jek...hehe
setuju sgt...jgn bg minum air...
hari 1 n 2 tu susu xbyk sgt..tp fikir perut baby baru lahir hanya sebesar buah cherry...jgn riso kalo xcukup kan.....

nieda said...

memang bahaya..lagipun anak yg bf usus dia dah dilindungi dgn bakteria baik dari susu ibu. so x perlu dah bagi air masak..cumanya susah sikit nk terangkan kt mak2 kite..

ieda said...

ermm setuju sgt ngan fakta2 nie .. betul semua ..
susu ibu adalah yg TERbaik ;0

Atia Adina said...

tq...info yang baik

ayu said...

info yg sangat berguna..

Noor Haslina Eidan said...

Aaa my MIL ada bg air masak. Nak cuci perut katanye..

Noor Haslina Eidan said...

Aaa my MIL ada bg air masak. Nak cuci perut katanye..

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®