Day 44 - Officially abes!

Tengok je angka 44 tu, mesti dah tau kan apekebendanya topik utama aku pagi ni.

Akhirnya kini pasti, hari ni adalah last day my confinement period kali ketiga. Hehe!

Esok tanpa ragu-ragu lagi aku dh boleh keluar g jenjalan ke sana ke situ ke mari. Walaupon sebenarnya dah 2 kali aku keluar tp yang itu dalam keadaan ragu-ragu sebab mengganggap blom abes lagi tempoh confinement -on day 36 dan day 42- Walaupon ragu-ragu aku tetap gak keluar ahahaha! 

Aku pon sebenarnya tak pasti berapa jumlah sebenar hari berpantang nih. Ada kata 40 hari boleh, 44 hari pon boleh. Jangan kata 100 hari sudah.. Kompeni den tak provide cuti maternity sampai 100 hari.

So esok adalah projek utk mengregister Trio HM ke taska baru. Later aku cerita bila dah setel.

Ok update breastfeeding pulak. Alhamdulillah, as at 44 day usia Hilda, stok EBM yg terkumpul adalah seperti gambar dibawah. Aku tak count pon berapa OZ jumlahnya. Penuh bahagian atas freezer sahaja. Freezer tu kan 2 level. Level bawah tu adalah space utk letak ayam ikan dan frozen food.


Sepanjang tempoh berpantang ni, aku cuma pam sekali atau dua kali sehari. Dan setiap pagi selepas mandi, aku train Hilda utk bottlefeed. Buat masa sekarang sekali sehari. Dan starting esok maybe kena up kan sesi bottlefeed supaya dia terbiasa. So far, dia menerima dengan baik. 2oz per session.

Tempoh latihan sebenar nnt, akan aku gunakan jadual macam ni sebagai panduan.

Info : myaishah.blogspot.com
 More on breastfeeding, akan diceritakan selari dengan perjalanan dunia BF kami.

HM, HM dan HM :)

psst : ada official acara ke ~berurut etc~ sebagai penutup hari berpantang bersalin ni yer? Previous confinement, aku takdek buat apa-apa pon :D

21 words from u:

ayu said...

congrats dear...wow...banyak stok ebm lydzar...bagus2...tengok HM junior pun comey je...

mm, dulu masa lepas habis pantang anak kedua pun penamat tu ayu berurut gak..sebab nak bagi badan segar sikit..best kan berurut dalam pantang..

selamat berjalan2 ye..^_^

ehhh..hari tu dah keluar jalan2 kan..hehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

oooo ghupenye ari tu g lalan2 kat sarakids tu lom abis pantang ye?? wah wahhh...eheheh dulu ngam2 44 ari baru sy g jalan2..tu pon mak sy tegur sbb dah bwk anak sekecik tu jalan2 kat mall..ahhah..rafiq tecikk lagi masa tu..:-D

okla tu..utk permulaan.nnti sure kene beli DF..ngee

selamat menjalani perjalanan menyusu sekali lagi...:-)

amirah said...

byk jugak stok untuk hilda ek..aritu tkde pun berurut..tp kalo urut pun best jugak tu mcm ayu kata..baru segar rasa..

mrs Fahmi said...

Alhamdulillah....dah abes period pantang....time pantang tu lar yg paling tak tahan kan...ekekek...mcm tak sabo2 nak freeeedommm!!!...ekekek

Kancilbiru said...

hahaha memang trio HM....tahniah dah habis pantang..:)

Hanis Azla said...

Alhamdulillah.. dah selamat dah 44 hari.. semoga terus sihat yer lydzar.. semoga the trio HM pun terus sihat dan cergas juga..

kena celebrate hari merdeka ni lydzar.. he..he.. lps ni boleh jalan sakanlah yer sblm masuk kerja semula..

Amiizaa2001 said...

alhmdllah banyak stok:)

sebelum pergi ke opis semula, biasa ada sekali utuk urut kira mcm penutup 60 hari tu...tp terpulang pada individu tu:) mcm akak, akak memang prg mengurut sebb makbidan suggest mcm tu:):)

zaidah said...

masa anak no 1 n 3 zai ade berurut penutup tapi tak diwajibkan...option aje...
alhamdulillah banyak jugak ebm lydzar...caiyokkkk

lydzar said...

@ayu haah dh selamat pon jenjalan..mak marah :P

lydzar said...

@rose --{@ ibuRafiq @}-- hehe sama la, mak pon tegur gak. tp anak dia ni ketegaq..

tq dear, doakan perjalanan BF Hilda ni sampai ke 2 tahun..

lydzar said...

@amirahalhamdulillah rezeki hilda. ermm teringin gak urut tp malas nk kontek tukang urut :P

lydzar said...

@mrs Fahmi yezzaaa mmg tak sabar nk merdeka

lydzar said...

@KancilbiruTQ KB.. HM HM HM!!

lydzar said...

@Hanis Azla tengs kak hanis..angan2 dalam hati mmg nk jalan sakan. tp tau la mengusung 3 budak kecit ni bukan mudah

lydzar said...

@Amiizaa2001 alhamdulillah, harap BF journey saya success macam kak mija gak.doakan yer

lydzar said...

@zaidah tu la rasa mcmbest kalau urut..pi urut kt kerusi OSIM je boleh tak haha

Atia Adina said...

ooo...ada jadualnya....kurang pengetahuan betul lah...agaknya kalo dulu ad ikut jadual tu mesti adam pandai susu botol....

wahida said...

yeeehaaa!! dah abes pantang...saya tumpang hepi!! yahuu!!

Mama Zara said...

hari ke 44 mama buat acara mengurut...hihi... tp sebelum abes 44 tu dah merata pergi...uptown pon ku jejak...gara2 nak cari baju raya...haha

*kalau nk order felt name tu email me ye: mrs_shazwani[at] yahoo.com

Iela Fazielah said...

wah..dah abes pantang... besntyer.. biasala terlajak keluar b4 abis pantang.. tp boleh la kira 40hari tu......pantang 100 hari pantang tuk bersama... ni petua org dulu2...hehe.. akak mmg ikut pntg 100hari tu...

neway.. sukaq tgk diaorg bertiga... sume muka papa dia.. tg mata ikut mama dia

maslinamansor said...

syok tengok stok2 yang banyak sebegitu.

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®