Berpantang : Tip untuk baby dan mama tidur agak lena

2 minggu terawal kelahiran Hilda, ku rasa sangat la letih. Sebab terpaksa bangun setiap jam dan setiap kali dengar dia merengek/menggeliat. Dah tu pulak dia tidur di baby cot, manakala mamanya tidur di tilam yg terhampar dilantai. So proses nk bangun dari bawah menuju ke baby cot dalam keadaan mamai tu pon dah rasa meletihkan. Bercampur lagi dengan perasaan terkejut dek rengekan si baby.

Bawak baby turun ke tilam mama dan susukan sambil duduk. 



Adeh beberapa proses ni bagiku amatla meletihkan. Sudahnya bila pagi menjelang, masih rasa mahu sambung tidur je. Tp pantang larang dari mak kata tak boleh bangun lewat..kalau nk sambung tidur pon kena tunggu lepas zohor. Seksa seksa nk tunggu Zohor dulu baru boleh tidur lagi.

Bila balik berpantang dikampung, ringan sket la tugas sebab Hilda tidur di sebelah di atas katil. But still, bila dia mintak susu aku akan susukan sambil duduk. Dh siap susukan, Hilda tertidur tp bila diletakkan di atas tilam..dia mula berbunyi nak amek feel selesa. Pindah dari riba yg hangat ke atas tilam yg agak sejuk dan tadek feel tu la katakan. Takes time jugak utk aku pujuk dan tepuk-tepuk dia supaya tidur.

Dan semenjak dua menjak ni, aku perhatikan kedudukan dia ketika tidur dah semakin lari dari bantal dan dh mula mengiring. Rasanya dh boleh utk aku apply kan posisi menyusu sambil baring.

Dah 3 hari mengamalkan posisi menyusu sambil baring. Alhamdulillah, setiap kali dia berbunyi dan menggeliat, cepat-cepat aku iringkan badan dia mengadap ku dan suakan punca makanan dia. Terus dia menyusu dengan selesa sambil mama peluk dan tepuk-tepuk bontot dia. Dan dan jugak mama yg tertidur sekali. Heheh! 

No more membazir masa tidur dengan terpaksa memujuk si kecil utk tidur semula. Dia sgt selesa menyusu sambil baring dalam pelukan hangat mama :) Anak lena, mama pon lena..

So itu lah dia tipnya. Kalau mama lain sekelian yg dh biasa nyusukan sambil baring, boleh je kot nak apply seawal kelahiran :)



Tips cuma boleh apply utk baby yang tidak meragam dan menangis diwaktu malam yer. Untuk yg meragam malam, si mama perlu carik punca dan sebab musabab dulu kenapa dia meragam. Kembung kah, panas kah, sejuk sangat kah dan sebagainya kah lah..


Pic credit to Google

21 words from u:

Zaidah said...

biasanyer klu dalam pantang memang susukan sambil duduk...kekadang tersenguk2 menyusukan baby....bila habis pantang...macam lydzar jugak..susu sama baring..so dua2 bleh lena...hehehe...kan senangkan klu bf...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sy dulu..3 minggu pertama mmg nyusu rafiq kene duduk tu pon kene ampu ngan bantal sbb sy kan bersalin c-zer. tak berani nak ngereng..dah nak masuk sebulan camtu baru berani...ehehehe tp mmg rafiq cepat lena dan kita pon selesa :-) sbb leh sama2 tido..ahahah

eT said...

pantang mmg penat bila baby meragam...
kalo dok umah mak senang sket..mak ada tolong..hehe
dah tua pon nyusahkan mak kan...:p

Momma Mia said...

menyusu sambil baring sgt la best & membantu... Masa anak pertama lepas berpnatang baru blajo menyusu cara baring.. sgt relax & tak lenguk blakang...

bila anak ke 2, semangat nak buat nyusu sambil baring tapi tak bleh buat sbb czer... cuba gak tapi jd sakit giler kat jahitan

amirah said...

pantang kalo baby meragam mmng penat..dulu sy cser, takut nk mengiring, lama2 mmng dh expert, sakit pnggang kalo nyusu duduk

Diyana said...

hi momma..;)

suke tgk famili awak.sgt2 tringat famili kecil saye. kawin thn sama.anak yg sulung pn girl.yg 2nd boy.n skrg saye tgh peknen no 3.rapat2 eh,same like u ;)

eh..anyway,salam perkenalan dr diyana

selamat menempuh alam berpantang![again].:D

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku masa menyusu memang baring ajer.tapi kejap2 mak dtg jenguk, kot2 tertindih ngan B..hahahaha
mak bidan suh aku menyusu baring sebab peranakan aku jenis kain buruk, dan memang sakit gila belakang kalo tak baring.

ummi mien said...

yup. menyusu baring sgt best. senang. aku dulu pon suka ati je buat cenggitu.tapi kena hati2 gak takut kita tertindan baby nanti.

lydzar said...

@Zaidah yaaaaaaaaa betul..tersengguk2 tu mmg aktiviti sampingan BF sambil duduk

lydzar said...

@rose --{@ ibuRafiq @}-- sy masih wonder cemana la csect mommies BF anak..hukhuk tak terimagine dia punya pedih luka tu

lydzar said...

@eT mak memang ratu hati kita..dari kecik sampai kita besar mereka masih berbakti pd kita

lydzar said...

@Momma Mia best part ialah sbb mama pon boleh join sekaki tidur tu kan

lydzar said...

@amirah mmg terbaik la cara BF sambil baring ni

lydzar said...

@Diyana hai diyana, salam kenal juga..

lydzar said...

@e.l.i.s.s.m.i.e erkk cemana peranakan jenis kain buruk tu? 1st time dengar

lydzar said...

@ummi mien kena ingat2 gak la, kita jgn ler sampai tidur tak hengat donia ekekekeke

nursalwa said...

salam kenal.. salwa pun bf mom gak.. masih baru.. hope bleh kongsi2 ilmu di sini..

Nurull 101 said...

mmg sgt bezz nyusu sambil baring.. ambik peluang tutup mata skali.. ehehe

Sharinginfoz said...

Semoga lebih baik di hari2 mendatang

MOMMY NADIA said...

salam lydzar..
ah kjeap je dah masuk 1month u deliver ek..
comel nama baby Hilda..

btw,time my 1st baby dulu tk berani gak nak bf sambil baring..
tp bila dah 2nd baby,dah expert sket..terus bagi sambil baring..
both mommy n baby pun happy;)

neway..selamat b'pantang!

Anonymous said...

Baby lena,ibu lena. Pg esoknya tgk baby pakai blusher. Ruam susu.huhu

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®