Bengkak kaki ketika hamil

Cerita pasal pregnancy lagi yer..maklumla, makyong kali ke3 tengah mengalami simptom-simptom kehamilan la ni. Walaupon cerita recently nmpk mcm menyakitkan ~memang sakit pon!~
tp yg belum pregnant tu jangan ngeri tau.

Pregnant moments adalah antara saat-saat bahagia dalam kehidupan seorang wanita yg dah berkahwin. Yang tak kawen tp pregnant tu, ai tak jamin tau dorang bahagia ke tak ok..Hehe!

Since 2 or 3 weeks ni, ada la beberapa orang opismet mula menegur bahawasanya kaki Makyong Lydzar ni nampak bengkak. Kaki tak padan dengan orang kata mereka.. Bila aku dok perati kaki aku, Haah laa memang dh mula bengkak.

Padahal aku baru je masuk 18 minggu pregnant. Tak boleh terima akal betul. Last time masa pregnant Hannah, kaki mula bengkak masa kandungan 7bulan :: lebih kurang 27minggu:: yang tu boleh diterima akal la. Punya lah seksa nk menapak kesana sini, sebab tapak kaki rasa mcm dicucuk-cucuk dan kebas je. Masa tu memang tak diragui la kenapa tapak kaki sakit. Badan pon gemok giler mana tak sakit kaki tu nak tampung berat badan.

Sekarang, belum lagi rasa kesakitan dan kebas kt tapak kaki tu. Cuma terasa lah yg sandal aku pakai sekarang, muat masuk separuh je. Tapi belasah je la pakai. Gaji belum masuk lagi ai nak beli sandal pregnant yg baru :)


Abg kata boleh la pakai Crocs saiz 8 yang dia belikan kt US aritu... ~Nampak sgt la mcm dia mmg nk suruh aku pregnant masa beli kasut tu sebab terus beli oversize shoe utk aku hihihi (my actual size is 7)~

Aku dh try pakai tpi masih nampak janggal sebab masih tak fit sepenuhnya dalam kasut tu.  So kena tunggu kaki lebih membengkak nnt lah kot.
Source : Here

OK, antara petua berkaitan yg aku kena refresh semula utk diapply sekarang adalah ;
Sumber : Ratuhati


  • Jangan duduk atau baring terlalu lama. Sekali-sekala bangun dan berjalan.
  • Tidur mengiring ke sebelah kiri dapat mengurangkan tekanan saraf, saraf terbesar terletak di sebelah kanan.
  • Naikkan kaki anda ke atas seboleh mungkin.
  • Rendam kaki dalam air sejuk.
  • Jangan menyilang kaki semasa duduk terutamanya dalam masa yang lama.
  • Regangkan kaki anda dan pusingkan pergelangan kaki anda, begitu juga jari-jari kaki anda. Gerak-gerakkan.
  • Minum air secukupnya.
  • Gunakan kasut dan stokin yang selesa. Jangan pilih yang ketat.
  • Kurangkan pengambilan garam dan makanan pedas. -baru je plan nak masak asam pedas LOL
  • Gunakan penyokong perut untuk wanita hamil untuk mengurangkan tekanan.
  • Amalkan senaman yang sesuai untuk wanita hamil
Harap-harap ler bengkak kaki yg ni saje-saje dtg menyinggah say HAI sekejap je. Esok ke lusa ke dia dh go-go-away. Tak stay sampai aku beranak nnt..isk isk isk!

pssttt : regarding entry lepas berkaitan pregnancy supplement, aku dh drop Pramilet yg doctor bagi, proceed dgn Shaklee vitamins je.. takut overdose multivitamin plak.

and pasal kejang semalam, aku memang amalkan makan pil kalsium hari-hari. Dah kata nk kena, cukup kalsium pon boleh kena jugak la kot..kan?

7 words from u:

kemma said...

mse pegnnt ammar kurang bengkak.tapi mse pegnnt yv 1st..kaki dah lebih dari kaki gajah..kasut masuk hujung je:P

eMMe said...

hye lydzar, agaknye setiap kali mengandung, mesti akan mengalami bengkak kaki yea? sakit tu tak tentu kan, nak dtg bile bile pun kan....

Atia Adina said...

ad masa 5 bulan....beli siap2 sandal pregnent yang besar....kaki ad size 8....tapi duk beli size 9...sebab duk pikir....nanti kaki akan membengkak....tapi...ni dah nak masuk 7 bulan....nampak ok lagi...tak bengkak lagi

Liza said...

masa liza pregnant kaki mmg bengkak truk, cuma boleh pakai sandal scholl jer

Sharinginfoz said...

cobaan masa pregnant kan

Iela Fazielah said...

perkara yg biasa terjadi di waktu preggie.... hehehe...

wan power said...

Salam sya nk thu kat mana sy bleh dapat kan pnykong perut 2??? Kaki istri sy tlalu bgkak
tolng ye

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®