Sari Ratu, Kota Damansara

Here come the stories. Tadi kan p lunch oarng belanja kt Sari Ratu - restoran masakan Padang. First time ke sana dan sesungguhnya pulang dengan rasa puas hati dan sangat kenyang..

Sedap!!

 Pic credit to : eats

Info :
Sari Ratu, Kota Damansara 
47-1, Grd Floor, Jalan PJU 5/12, 
Dataran Sunway, Kota Damansara, 
47801 Petaling Jaya.
Tel: 03 6141 6265

Walking distance je dari opis aku. Hari-hari lalu tepi kedai ni bfore sampai opis. Jeling-jeling akhirnya sampai jua aku ke dalamnya.

Kami pergi berlapan je. Sampai terus carik meja dan pegi pilih menu lauk-pauk. 

Tengok dari jauh lauk-lauk berkuah semuanya ala-ala gulai dan kari. Kami cuma amek kuah saja. Antara lauk yg diorder;

Sambal udang, sambal tempe, begedil, kentang goreng garing, ayam goreng spesel, ayam penyek, daging dendeng goreng ~kalau tak salah la~ , sayur pucuk paku, sayur kailan goreng, sambal hijau.

Waitress kt situ suggest kami amek menu signature dish mereka ~Gulai Tunjang~ tapi bila kami diberitau ia adalah gulai urat kaki, maka semua orang pon menggelengkan kepala. Tak berani nak cuba :D



Tak sempat snap gambar secara detail. Semua orang dh tak sabar nak makan. 

Utk air, aku order jus alpukat. PErghhhh pekat melekat. Rasa macam makan aiskrim cair yang kurang sejuk pon ye kot. Sedap jugak tp rasanya kalau pegi lagi, takkan aku ulang order hehehe

 Pic from Google

Kak Liza order Es Teler..Aku cerita menu beverage yg aku jarang jumpa aje la ye. Yang lain order jus mangga, air durian belanda dan air sejuk je..Dah biasa dah jumpa kt tempat lain. 

Es Teler ni pon unik gak rasanya. Dalam blended ice ada mcm-mcm buah. Ada hirisan aprikot, hirisan buah nangka, hirisan isi kelapa, ketulan sagu dan buah kabung. Nice jugak walaupon aku rasa lebih byk rasa nangka..Ala-ala ABC perisa nangka Haha!

Pic pinjam dari blog SurayaAnuar

Tak sempat air sampai, Hasrul baca doa dan semua pon terus ceduk lauk-pauk ke pinggan. Portion nasik yg diberi adalah kecil saje tau. Utk makyong mcm aku ni, memang nmpk la tak cukup. So order lagi nasik tambah utk 4 orang. Bukan semua masuk perut aku OK ~buruk lantak ke apa kalau aku makan semua~..Nasik tambah utk 8 orang yg ada tu laaa..Sharing is caring :)


 Ready, 1..2...3 terkam pinggan tu..!!

Jejaka berbaju biru tu la Hasrul si tukang bayar pada hari ni.. Total bil aku tak tau, tp Hasrul kata within budget dia..

Terima Kasih !! Semoga murah rezeki kamu :)


9 words from u:

eMMe said...

Es teler tu menarik la lydzar...boleh try la makan kat Sari Ratu, me ingatkan kedai barangan kecantikan tau, hehehe...

Atia Adina said...

alphukat???yer aku tau tak sedap...sbb eliss pernah minum

Kancilbiru said...

bestnya orang belanja.....

Ms and Mr Red Ribbon said...

suke sari ratu tapi mahal sikit, tiap2 makan order nasi ngan 1 jenis lauk je, order 2 lauk dah xmasuk budget. air pon tea o ais jer... hhehehhe... bila la ada org nak belanja... :P

Liza said...

bila ada org blanjer, makan mmg rasa makin sedap

Sharinginfoz said...

wow memang sodap di pagi hari ni

makdara TERdiva said...

penah mkn sini..tp total over rm50++ x worth it utk 2 org..mahaiiii..lgpun lauk byk x abis.. :D

Papa-NtiQ said...

hi lydzar...saya baru je upload gambar2 masa makan ngan famili kat sari ratu jln TAR. Not bad...first time pegi sana.
Senang2 tu jenguk la yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal makan,makan dan makan 100% hehe tak de topik lain!
Dan kalu sudi follow yer blog saya TQ TQ bebanyak

Arne P. said...

Jus Alpukat dari itu website-ku: http://indonesia.arnep.de/archives/272-Jus-Alpukat.html ada lebih garmbar-gambar.

Saya orang Jerman dan tinggal di negeri Indonesia beberapa tahun yang lalu ... bagus, dan Jus Alpukat terenak :-)

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®