Cuti Bersalin Fleksibel - Bajet 2011

Aku tak sangka ada jugak yg tak setuju dgn cuti bersalin yg diumumkan oleh Tok Najib hari Jumaat lepas. Ingatkan semua wanita akan bergembira..rupanya ada jugak yg tak setuju..

Tadi dengar kt Hot.fm. antara yg sempat aku dengar yg tak setuju tu adalah seorang guru.
Alasan ; kesian kt students dia yg kena belajar dgn guru ganti lama-lama. Kononnya tak sama la cara dia ajar dgn cara guru ganti ajar..  Dan dia kata dh ada sahabat dia yg plan nk cuti deliver 2 bulan before cuti sekolah, dan bersambung sampai cuti sekolah. Maka dapat la dia cuti selama 5 bulan.

Owhh cikgu takmo eh cuti 90 hari tu? Meh sini transfer kredit kt saya. Saya NAK SANGAT!!

Pada aku takde masalah pon pasal cuti ni. Kata flexible. Kalau awak ada keperluan nak utilise max 90 hari tu, amek je la. Kalau rasa malas nk mengulit anak lama-lama, cuti je 60 hari, takpon 44 hari terus lah masuk keje. Sangat komited pada kerja la kononnya tu. Lagi rela mengadap anak orang lain daripada membelai anak sendiri..HuHu!!

Apa-apa aje lah kan? Kalau aku diberi peluang, memang aku akan guna la cuti 90hari tu. Banyak manfaatnya pada mama dan anak. Tp malangnya aku bukan pekerja sektor awam :( 

Redha aje lahh ..

Tetiba nak selit saat-saat bersama anak2ku yg baru lahir ni..sangat la tak sampai hati nk tinggalkan mereka duduk bawah jagaan orang lain..sobs sobs ..oleh itu, aku nak la jugak maternity leave 90hari itu.. 

Hannah - 5days old

 Hadif - 1 day old


21 words from u:

kemma said...

mmg pon nak tinggal ank tu bukan senang. dok kat opis hati kat ank je..nak2 plak bf..asal rse denyut kat breast je..sure ingat ank yang haus..huhu

Zaidah said...

zai memang sokong klu cuti bersalin 90 hari...macam kita yang bf memang kena ambik masa skit untuk sesuaikan ngan schedule...

Iela Fazielah said...

sib baik rncng nak beranak lg thn 2013.. dpt le guna... sesapa yg dah lahirkan awal mesti rasa terkilan kan?? tp mmg best le cuti lama2

Atia Adina said...

hmmm....cuti 90 hari....lepas untuk 3 orang anak jer...sebab sepanjang berkhidmat boleh cuti 300hari jer....ad boleh cuti 80 hari jer untuk anak sebab cadang nak 4 orang anak...atia ari tu dah 60 hari...balance lagi 240hari....untuk 3 orang lagi anak...heheheh

lydzar said...

@kemma betul sangat tu kemma..umur 2 bulan dh nk kena tinggal kt orang..isk isk iskk

makdara TERdiva said...

samala kita..tiap kali bajet negara kuar..nasib pekerja swasta masih sama..

tp best bila teringat momen2 kelahiran anak.. :)

ZiraZin said...

mmmmm...mmg x patut pd sesape yg x stuju ngan cuti 90 hari tuu...ado sebab laa d bg 90 hari coz lehh laa mama n baby bersama2 ngan lebih rapat lg...proses penyusuan jgk lebih hebat n baguss...keakraban lebih terjalin d c2...

lydzar said...

@Zaidahtu la kan kak zaidah, masa tu penting esp bila kita nk adapt ngn schedule pumping and feeding..

lydzar said...

@Iela Fazielahcuti utk irfan mmg dh kena tolak 60 hari out of 300 hari tu kan kak. takpa sempat lagi 3 orang anak lepas ni

lydzar said...

@makdara TERdiva tu la kan MDT, tp tak pa lah. rezeki masing-masing kan..ada pro n cons dia..

bila nk beranak lagi..hihihih!!

lydzar said...

@ZiraZin yg jenis tak bersyukur la tu, tak setuju ngn cuti baru ni

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

lin x keje.. tp kalau lin keje, lin pun nak cuti lama mcm tu.. bole susu kan dgn lama and selesa kan.. keje2 pam ni bole la start lambat ckit.. dulu lin keje lps bersalin didi, basah2 baju kena susu.. bukan x nak pam.. dah keje surround ngan laki.. surau pun share.. payah gila! :P liza try la mintak cuti lebih ckit! hahaha

AQisH said...

betol3x..akak pon dgr cikgu tu pagi td..dlm hati ckp menda yg sama..lebih pentingkan anak murid dr anak sendirikah ppuan inii??

mabe dia ni blom kawin, or xde anak or dah berusia dh xde anak kecik..atau kurang sifat keibuan..kesian ppuan tu kann..

mrs Fahmi said...

Hi Lydzar...

Saya tgh bloghopping and ternampak your post....kebetulan pagi tadi pon ade dengar HotFM and dengar the caller yang tak agree with cuti 90 days tu...memang tah pape....tak sangka ada jugak another woman yg tak agree, pdhal benefit ni untuk kaum wanita aka ibu jugak....

then ade jugak yg tak agree sebab takut nanti by the time abes 90 days,the mommies dah malas nak masuk kerja....lagi satu excuse yg irrelavant....i'm working with a MNC company yg kasi option to us untuk amik option 3rd mth maternity leave tapi on half pay...even way before this is announced dlm budget 2011....so boleh jadi mcm 'living-proff' yg by the time abes cuti 90 hari tu, rasa sgt energized nak balik kerja....mmg sedih nak tinggalkan baby....tapi at least ade sufficient rest untuk go back to the office....in fact, my boss dulu pon siap comment ckp, my performance is better post-maternity leave daripada before....

so, hail to the goverment sebab akhirnye implement this policy yang dah lama being implemented by foreign countries!!

woottt woootttt!

ayu said...

lysza, ada dgr tak pendapat dari puan kamariah pagi tadi?? btw, ayu sokong sgt...cuma, bila keje swasta ni, susah la..semua kena ikut bos..huhu..mcm tak lepas je 90 hari tu..

eMMe said...

me pun sokong! 90 hari, lame skit jaga anak, hehehe...nak gak merasa cuti bersalin 90hari.....

lydzar said...

@.::NiK's WiFeY n MoMmY::.untung la lin kan. bestnya boleh duduk rumah jaga anak n suami sepanjang masa

lydzar said...

@AQisH agak selfish kan. maybe la situasi tu bukan 'kasut' dia, tp dia kena la amek kira gak 'kasut' orang lain kan

lydzar said...

@mrs Fahmi wahhh..after maternity lebih perform eh..mcm tu mesti bos suruh beranak banyak kali hehehe

lydzar said...

@ayu ermm kalau nk sampai 90hari, maybe unpaid la kan. tak pon boleh amek another extra 2 weeks unpaid. so tak la rasa sgt takdak gaji kang :D

lydzar said...

@eMMe emme keje gomen ke private?

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®