MAXIS - Hidden charge, memang korang nk kaya cepat kan!!

Salam khamis.

Semalam aku EL sebab Hadif demam. Dah bawak pergi DEMC, insya allah harap-harap hari ni keadaan dia lebih baik di taska. 

psssstt : DEMC dah ada buggy service dari open parking (yg berbayar) ke main entrance :) 
So jimat la tenaga aku takyah jalan sambil dukung dalam panas matahari dipayungkan oleh tangan kecil Hadif  ~satu tangan dia tutup kepala dia, satu tangan lagi tutup kepala mama~ so sweet little son hehehe.

Ok back to tajuk. Memang buat hati aku hangit terbakar. Tensen!!


Selasa aritu dpt sms dari Maxis, bgtau bil tepon aku dah cecah 80% credit limit. Aku diarahkan agar cepat-cepat bayar supaya service tidak mengalami problem ~huh sms pon boleh bagi arahan kt aku!~ 
Credit limit aku RM300, so korang boleh teka tak berapa bil aku bulan ni?

Yang aku pelik, apa pasal pulak la bil boleh melambung-lambung naiknya padahal aku ni bukan kaki gayut pon. Dua nombor je paling aku kerap dial iaitu no tepon mak aku dan no tepon En suDin kesayangan aku tu. Tu pon bukan jenis call berjam-jam. Mak aku ada lah kot 30minit, dan En suDin paling lama maybe 10minit. 

Dan bukan hari-hari pon aku buat call. Memang tak boleh terima akal sungguh. Maka aku pon merajinkan la diri tengok eBill aku kt email tu.

Mari kita kaji ;
klik gambar utk pembesaran ye


Cuba tengok, call usage aku cuma RM27.60 je. sms pulak RM12.20. Caller ring tone RM3..

Hah..apsal buat bil aku yg jadi beratus-ratus ni?? ~tak dinafikan la, mmg ada sket tunggakan, but stil tak sampai pon RM100~

Ok tengok pada highlite yg seterusnya ; 

Nampak tak disana, disana lah punca masalahnya..Haa tuuu dia!!!

Maxis Mobile Internet  GPRS/ EDGE/3G = RM128.20

Cissss BeDEBAB sungguh!!! Engkau la puncanya!!

Semenjak dua menjak jadi tuan rumah pada Nokia C3 tu, memang aku ada la buat testing-testing internet browsing masuk FB, baca blog dan baca sokkaba online. Tapi aku guna kan connection Wi-Fi opis. Tak pernah lagi aku saje-saje masuk kt GPRS/Edge apekejadah semua tu. Sebab mati-mati aku ingatkan connection free!!

Aku telah sangat terasa tertipu!!

Tapi utk lebih memuaskan hati ni, aku pon call la ngn Maxis Customer Service. Sesudah dengar explaination Encik CS, walaupon aku rasa tertipu, tp aku tetap kena terima hakikat yg hutang itu adalah milikku dan aku kena jugak bayar nnt.

Macam ni dia explain;

Aku tak menggunakan flight mode / off mode masa connect to Wi-Fi. So secara automatic GPRS akan cuba bantu internet surfing aku lebih smooth bila tiba-tiba Wi-Fi connection tak stabil. ~tolong konon! baik hati WTH la kan~
Sebab tu la Maxis tetap charge kan aku atas penggunaan yg aku tak ketahui itu.

note :: bila flight mode,  phone kita akan takdak coverage. so call in and out takkan boleh dibuat. sms juga begitu.

Aku argue, kenapa tak malumkan pada user dalam TnC ka ape ke dulu sebelum charge?

Orang itu bagitau, memang takde dalam polisi sebab kadang-kadang user lebih suka kan penggunaan GPRS sebab lebih laju. So dia cuma akan bgtau pada sesiapa yg call dan bertanya saja.. Owh macam tu kah???

PERINGATAN :
Oleh itu, jika anda adalah pengguna Maxis postpaid dan baru saja membeli henpon yg agak-agak smart itu, sila terus call dgn Maxis customer service tanya apa-apa yg berkaitan sebelum pandai-pandai nk membuat connection pada Wi-Fi ke apa ke..sebab caj mereka boleh tahan mencekik leher. Bila dah tercekik macam aku ni, sila la pejam mata bayar. 

Hehe ada aku kesah nk bayar lumpsum jumlah tu semua ke? Nehi nehi laaaa..no-no-nooo...lantak la kau berlonggok kt situ sampai aku ada hati nk bayar nnt. Banyak lagi cita-cita pembelian aku tak tercapai ni. Tiba-tiba nak kena bayar bil bodossssss ini..

Geram!!!



16 words from u:

Iela Fazielah said...

sabau cik lydzar..... kekadang mmg tetiba ada je benda xpatut kita byr yg tetiba kena byr mcm akak bln ni yg terpaksa byr denda langgar kete org tu..

oh ye.. bkn ke kamu pakai broadband?? pekata tukar simcard bilatime nak surf internet tru hp, tp ini kira 2kali keje la... hehe.. sah2 caj dia trs ke akuan b/b tu...

Kancilbiru said...

memang bengangla kalau jadi macam ni...tapikan yang pelik tu, pandai pulak dia route ke gprs bila tak detect wifi...

ke hp yang automatic set kot...sebab so far sy pakai wifi tak dak pulak dia tolak kredit...

siasat jangan tak siasat...hehehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

oo dah ade buggy service eh..kene bayar tak?

mmgla camtu mek lydzar
sy pn memule gune hp agak2 smart tu bil utk tenet sahaja RM148++ sbb sy guna dalam 148 KB ++...satu bytes seposen kot la tu eh

skang dah tak guna langsung dah..sbb den takut..numpang BB en suami jela skang ni..lg selamat eehhe

oh ya, kami pon postpaid. sy jd parasit. bil bulan2 menten RM115.45..gune skit pon byk tuh..sbb plan dia mmg camtu.uhuhuhuu..sabar sajelaaa

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

oh ya..if C3 tu dia punye function leh berfungsi cam blackberry..ape kate daftar sim kad tu jd beruk band sekali..sonang kerje

Atia Adina said...

dulu ad pernah kene gak...gatal2 gi aktivatekan mail kot hp....sekali habis kredit....eh...peliknya...baru topup....tak perasan lagi nih sbb aktivate emel.....ad pun g topup....sekali...dia terus tolak rm10....eh????rupanya bila kita connect ke internet....cas dia punya lah mahal.....walaupun connect sekejpa jer...

Zaidah said...

memang nak kena bunuh tu.....kekadang hidden cost macam tu yang diorang tak explain kerjanyer nak pancung kepala customer aje.....huhuhuh

eMMe said...

tu la masalah kan, ade caj tersembunyi, dowang ni senang2 je nak kaut keuntungan...promote kemain hebat, ni kene bayar bodo2 centu...me pun tgh bengang dengan SYABAS, boleh dia anta surat peringatan kedua, kite lak yg jadi mangsa, huhuuu...

lydzar said...

@Iela Fazielah ermm kalau letak simcard bb, nnt nk calling2 mcm leceh la kan. kena beli fon murahan yg lain la yer

lydzar said...

@Kancilbiru ermm henpon yg route la kot kalau kita tak pakai flight mode tu..mencik tau!!

bertambah2 pulak utangnya

lydzar said...

@rose --{@ ibuRafiq @}-- buggy free je mek ros.

hehe bil fon selama ni rm50 je sebulan, tu yg bila naik beratus2 tu, hati jd gundah gulana..padahal tipah tertipu

lydzar said...

@rose --{@ ibuRafiq @}-- hehe takmo la daftar jd broadband pulak. bukan selalu pon access internet kt fon..yg sebenarnya malas nk buang2 duit lg dah..

lydzar said...

@Atia Adina tu la pasal..mahal!! seb baik ad pakai prepaid, kira terus aware la..mcm pakai postpaid ni, tunggu dpt bil baru tau kisah2 kejam nih

kemma said...

penah kna kat broabdbanb pakej gak..geram sgt..pakej yg patut dibayar cuma 68 ringgit/month je..but kitaorg bayar 98/month..dia kata tu pakej dlu..klo nak tukar pakej kna bayar 100..ntah apa2 je

not a serious blogger said...

mmg pon, sesapa yg pakai smart phone kena log off & exit segala mak nenek FB ke browser ke. sbbnya kalau kita main cancel je without log off mmg maxis kucintaik tu akan sewenang wenangnya chargekan dlm bill kita nnt. ini adalah kisah benar ye, maxis punya cust service yg beritahu.

teratai said...

sabar..memang dah terlanjur guna,jadi kenalah bayar!

ummi mien said...

che'li, apa yg customer service cakap tu btol. bkn setakat surfing je kena on flight mode tuh. masa main game pon sama. kekdg ada game yg setting connect online. bila kita tak tukar mode tuh, diam2 je game tu p connect online. aku tau ni pon sbb aku slalu layan game kat i phone hubby. jadi berhati2 la ye.

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®