Dirty job in the morning with..

huh tajuk!

ok ni dia punca dirty job aku pepagi senin nih..but actually bukan aku pon la yg terlibat sebab aku cuma duduk sesekali berdiri dan tengok saje hehe..




Lepas je hantar Hannah dan Hadif kt taska, aku pon macam biasa la, menghala ke tempat beli breakfast. Tetiba je rasa mcm lain. Aku terasa mcm samting wrong dengan tayar. So sampai je depan kedai beli breakfast kt depan blok 8 tu, aku terus parking and turun. Memang siap-siap amek henfon sekali sebab aku mmg sangat terasa bahawasanya aku sedang mengalami masalah dengan tayar.

Seperti yg ku sangka, tayar belah kiri telah terkelepet dan lembik. Tak berupaya lagi berkhidmat utk tuannya ini.

Apa lagi, dial talian hayat la kan..

Aku : Hello abg, dah nk pegi kerja ke?
Abg : Belum lagi. Tengah siap-siap ni..napa syg?
Aku : Abg, tayar depan ni pancit la. Apa nk buat ek?
Abg : Syg kt mana?
Aku : Ada kt depan blok 8 ni. Benti jap nk beli nasik lemak. Sekali tengok, tayar pancit la pulak. Cemana ni?
Abg : Syg patah balik la. Takyah g kerja..
Aku : Syg mmg tak keluar lg dari area apartment. Tp kalo tak g kerja hari ni pon, tayar ni cemana? Esok nk g kerja jugak..
Abg : Ok ok patah balik dulu..nnt abg tepon angah suruh datang..
(Dalam hati, suruh angah datang..angah reti ke tukar tayar ni?)
Abg : Tak pa, takpa..nnt abg pikir jap...
(tuuuuttt tuttttt.. putus la pulak)

Call balik..
Aku : Napa putus pulak ni?
Abg : Ok abg call fadli (kawan dia yg duduk nearby) jap ye..
Aku : Ok..

Aku pon pegi la beli nasik lemak kerang dan kuih 3 ketul. Lepas tu drive balik kt parking depan blok aku.

Aku call bos aku bgtau keadaan dan bakal masuk opis lambat. Then call Abg lagi..

Aku : So cemana ek?
Abg : Abg dah call Naja (kawan dia jugak, duduk kt blok 4)..nnt dia datang tengokkan. Dia nk anta anak dia dulu. Syg naik atas dulu, Tunggu kt rumah.
Aku : Ok

Sempat la aku makan nasik lemak kerang tu, pastu kemas bilik dan kemas hall yg aku tak sempat kemas tadi. Pam susu utk stok esok seround. Seb baik je tak basuh kain sekali hehe!


Jam 9.10pagi, Naja call bgtau mekanik ada kt bawah. So dorang pon buat la kerja yg patut. Memang aku tak layak la nk buat kerja ni. Bukak skru pon perlukan dua orang utk buat, apakan daya aku wanita yg tak kuat kudratnya, tp kuat semangatnya ni ..jgn memain :P

Nak amek gambar dorang, tp takut dorang malu-malu kucen pulak. So aku batalkan niat itu..


Ok ni dh tukar spare tyre. Tp spare tyre pon takdak angin. So Naja soh aku follow the mechanic pegi workshop dia. Isi angin, tampal tayar asal dan pasang semula. Ok aku setuju je..mana yg baik i follow aje la. Lepas say thanks to Naja, aku pon follow la mekanik tu.. Naja pon membawa haluan sendiri.

Abg, nnt jangan lupa belanja Naja makan yer..cakap terima kasih banyak-banyak kt dia..


Dia tengah check dan tampal tayar ni. Rupanya ada paku kt dalam tayar aku tu. Ciss paku, dari mana la asalmu..



Dah siap tampal, dia pasang balik tayar asal. Isi angin kt semua tayar. 


Ok siap!
Bill adalah rm15.

Lepas tu, aku pon terus la drive pergi kerja..

To be frank, aku memang tak tau hal-ehwal nk tukar tayar ni. Rasanya dulu masa aku amek lesen, aku tak join kot xtvt yg kena tengok orang tukar2 tayar n check enjin semua tu. Even kt mana beg tools, ape ada dalam beg tools tu on aku tak tau..huhuhu

Agak-agak lepas ni aku nk kena amek tau ke ek?? Ke nk serahkan je pada yg pakar mcm cerita pagi tadi... :D



4 words from u:

Kancilbiru said...

sib baik tak pancit tengah jalan..

lydzar said...

tu la pasal. kalo pancit tengah jalan, kompom la berpeluh sakan den tak tau nk buat ape..

Iela Fazielah said...

sib baik xkuar dr area rmh.. kalau x.. mmg susah.. n sib baik suami mu amat memahami.... bersyukur!!! pasni lydzar mmg kena belajar amik tau sikit pasal kete n tayar.. kalau x mmg susah

lydzar said...

kak ila, teringat entry akak pasal hal yg sama. hubby akak marah ek?
din mmg tau saya ni tak tau pape pasal kereta..tau pakai jer haha..
plus dia tau skru utk tayar sport rim dia tu amat payah utk dibukak walaupon dgn kudrat seorang lelaki. ketat gila sampai 2 orang yg kena bukak when do it without specific tools mcm kt workshop..tp mayb sy kena amek tau gak bila dh bertukar kereta nnt kot..

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®