PTPTN - Pembiayaan Ujrah 1%

Siapa ingat?? 

Aku dah dapat email feedback dari PTPTN semalam. Pening lalat jugak pikirkan, tp baik pegi makan ayam KR dulu..hari ni sambung pening hihihih!!

Okeh meh aku storytelling.

Ni dia borang-borang yg aku dh siap print kan. Satu tu, surat tawaran dan borang-borang yg perlu diisi dan return to PTPTN (2 copies) dan satu lagi tu panduan dan cara mengisi borang. Wajib la kena ada, kot tak nnt ada je salah sane sini, pastu borang kena reject.

Kalau bersetuju dengan tawaran dari pihak PTPTN ini, kita perlu menghantar semula segala borang dan dokumen yg diperlukan dalam masa 90hari daripada tarikh surat ini dicetak.



Cerita peningnya bermula kt sini.

Macam biasa prosedur permohonan dalam kerajaan ni, perlukan proses stamping, proses pengesahan borang, signature dari penjamin dan sebagainya. Panjang cerita kan. Sungguh la leceh.. setuju tak dgn aku?

Dan nampak tak jumlah ansuran bulanan tu. RM180.12 selama 138 bulan mulai 1/6/2008.


Adakah bila aku bersetuju dgn surat tawaran ini, maka aku perlu mencari/mengorek/mengutip duit dimana jua dia berada utk membayar tunggakan dari 2008 itu?

Nak bayar komitmen RM180 sebulan pon rasa mcm tercekik leher je nih. 

Tapi dah kata hutang dibawa ke mati, tetap jugak lah kena bayar walau apa pon rintangannya..Betul tak? 

Mode : Pening bila fikirkan duit..Sapa ada part time job nak bagi kt aku???


18 words from u:

wANieYZ said...

kt syarat2 2, dia ada ckp kena potong gaji..so, klu rela, potong la gaji..Klu xrela??? huhuh...pk la sndiri..diri sndiri pun ngah pening nk potong gaji ke xnak?? hehehhe

maslinamansor said...

nak tanya, yg tertunggak tue yang mana? Yg 2K++ tue ker?

lydzar said...

@wANieYZ tu la..tengah pening rela dipotong gaji ke tak ni..

lydzar said...

@maslinamansor erm 2k+ tu la 1% upah pengurusan pembiayaan - kos pentadbiran.

yg tertunggak, kena darabkan la rm180 x (bulan2 yg tak bayar since 2008 tu)

pizet said...

nnt kalau dah byr sblm ni dia akan selaras blk kalau x salah la...pz mohon gak pastu terdelete email yang ada dokumen nak print tu dah email blk ptptn mintak tp x bls2...huhu

mamasue said...

2K tu kos pentadbiran???GULP!banyak nyaaa!adeh...mansuhkan la kos2 pentadbiran ni.dah mcm ah Long dah.tp mmg payah la kalau nak stamping kejadah semua tu...dah minta duit tau nak cepat,tp nak suh kurangkn dr 3% ke 1% byk plak prosesnya...

wahida said...

RM180 sebulan? mak aiiii, pitam mak!! jom keje 7Eleven! ngehngeh...

alyyani said...

eh jap, ni lepas apply through online dia akan anta kita semua dokumen tu eh? gitu ke?

Iela Fazielah said...

lydzar aritu akak ada msk dlm web ptptn tu mcm kamu bgtau dulu utk mohon ke 3% tu.. tp nama akak xde.. akak lg pening... akak punyer byrn bulann lg byk tau rm249 sebulan...

lydzar said...

@wahida hahaha..tu laa kena carik duit lebih nih! kalau keje 7-eleven, cian kt anak2 berderet tu plak

lydzar said...

@alyyani haah..kalau dorang luluskan application kita yg kita buat online tu, dorang akan emailkan pulak surat perjanjian dan segala macam borang yg nk kena isi tu, then hantar balik sebagai tanda kita bersetuju

lydzar said...

@mamasue tensen kan dgn prosedur2 borang kt gomen ni. wajib stamping bagai

kemma said...

huhu..akk lsg x lulus kuikuikui..sbb lama x bayo kot..nmpaknye still kna bayar dgn kadar 3%

not a serious blogger said...

hutang ptptn akak tahun 2006 = 30k x byr lansung; 2007 = 31k sbb x byr lansung; 2008 = 30k sbb byr 100sebulan, 2009 sampai 2010 still 30k. sbbnya akak byr 150 setiap bulan, amaun sbnr kena byr 300sebulan. gila kan.

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

amboi byk nye na kena buat.. byk sgt procedure.. dah ada sistem, sibuk nak nak stamping itu ini.. patut nya pakai ic no pun dah ok kot.. bukan nye warganegara asing pun dpt pakai ptptipu tu! :P

Liza said...

byr pelan2, Insyallah habis....

Atie@ Atid @Noridawati said...

aah la lydzar..bosan ar nak kena stem duty bagai..hehe..klu dia suh reply by email kan senang..hahahha..

~ENNA~ said...

pening lalat jugak! huh byk sgt nk kne isi.

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®