'My Water Moments' with Sony TX5

Aku sebenarnya memaaaaaang sukakan tempat-tempat rekreasi berair.

Be it, sungai, air terjun, pantai ataupun swimming pool walaupon aku tak reti berenang.

Tempat macam tu best sebab sejuk, nyaman dan menenangkan. Jangan la ko pegi time matahari tengah naik bebetul atas kepala, memang la fakta yang aku sebut tadi jadi ~tipu!~

Salah satu wishlist adalah mahu snorkeling kt blue water tengok ikan 'nemo' sambil bagi dia makan roti gardenia. Lagi best kalau dapat amek gambar bersama 'nemo' itu sambil buat PEACE dan nemo tersenyum-senyum memandang kamera. Aku, of course la akan memberikan senyuman paling manis dengan kamera yg boleh sama-sama berenang, sangat canggih kamera itu pada hemat aku.

Dari dulu sampai sekarang, kalau bergambar tepi air ke dalam air ke, kena bergilir-gilir ngn Abg sebab nk elak kamera N*kon aku terkena air. Kamera aku 'allergik' dgn air. Bukan setakat allergik air, allergik juga dengan pergerakan. Tensen kalau amek gambar indoor. Tak boleh langsung tangan ter'parkinson' sket, kompom gambar gegar dan tak cantik oleh sebab tak cukup pencahayaan. Maklumlah kamera tu dibeli 5tahun dahulu, of course la tertinggal banyak bab-bab features best itu.

 
Gambar-gambar kt atas tu semuanya aksi terpaksa-bergilir-gilir-main-air-amek-gambar dengan abg.

Alangkah bestnya kalau aku dapat Sony TX5 ni. Kamera best dan power yg aku boleh ajak berenang bersama-sama. :)

*Lihat saja designnya, hati sudah jatuh cinta*


Ciri-ciri Sony TX5 : 

Water-proof : Boleh masuk sedalam 3m utk tempoh maksima 60minit

Best ni, memang ciri-ciri dan membolehkan aku berenang bersama kamera ketika aktiviti snorkeling aku nanti


Temperature-proof : Boleh tahan walaupon dengan suhu membeku –10ºC. 


hmm aku rasa aku tak amek gambar kot kt tempat beku-beku ni. Or aku boleh amek gambar dalam freezer? Amek gambar dgn stok EBM dalam freezer? Haha crazy!


Dust-proof - Anti habuk juga, superb dust-resistance


Kalau macam ni, kiranya boleh la amek gambar time tengah jerebu tapi masih mendapat kualiti gambar yg berbaloi-baloi.


Shock-proof - kebolehupayaan utk tidak menggegarkan gambar, ia membenarkan drops of (pergerakan kot) a height 1.5m.


Yezzaaaa..inilah salah satu faktor dalam kamera yg ku cari-cari dan idamkan. Maklumla nk capture gambar my two precious tu dalam keadaan duduk-diam-diam memang adalah hampir mustahil. Maka kamera dgn keupayaan ini sangat-sangat-sangat saya perlukan!

TETAPI!! Harganya dipasaran adalah RM 1,499.00. Alangkah bestnya kalau ada sesiapa yg sudi memberikannya kepadaku secara percuma sempena birthday aku bulan depan *wink*

Pada sesiapa yg berminat, boleh la terjah website SONY utk keterangan lebih lanjut.

4 words from u:

akuzle said...

salam, puan ampunya belog...

tq atas tinggalan jejak anda... now sy plaks nk tinggalkan jejak....ehhehhehe

nice entry... btuilah kan? kalo pkai kamera yg jenis manja2 neh burink sungguh, kne byk jaga2 even rega dier boleh tahan kopak poket kiter.... kamera yg sy pkai tuh jenama C***n.... ada ciri2 mcm Sony TX5 neh... rega pon lebey kurang....

anw, gud luck lah juger.... nnti kiter saling ber'blogwalking' lah yea? wasallammm....

|| nemo mimosh || said...

good luck tau ! =)

lydzar said...

akuzle : ok nnt kita saling berkunjung yer

nemo : tima kasih! doakan saya berjaya :)

CikLilyPutih said...

good luck!

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®