Maxis Roaming Service

Letih rasanya menghadap Hannah yg cranky. Lately dia memang cranky. Nak pegi sekolah cranky sebab takmo bangun tidor. Time jemput balik sekolah pon cranky sebab nk main kt taman lama-lama. Papa-mama nak makan kt kedai pon dia cranky takmo duduk kt baby chair. Huhu aku kena ada kesabaran dan daya tahan-naik-darah yang tinggi, bukan darah tinggi tau~ especially bila Abg takdek ni.

Malam tadi pon, adik dah ngantuk so mama nk tidurkan dia kt bilik. Hannah tak bagi.

"Adik tidur kt luar je! " dia bagi arahan.

Oklah, nk jaga hati si kakak, aku pon bawak keluar tilam kecik ~tilam hadif masa baby dulu dan nenenkan dia dekat hall je. Hannah puas hati sambil dok tenung-tenung wallpaper kt laptop tu. Ada gambar kami sekeluarga. 

Tengah syok-syok adik nenen, tetiba Hannah datang tolak adik dan cuba nk menyelit kt tengah-tengah. Nak take over adik punya nenen. Aku pujuk dia supaya nenen sebelah kiri, tp dia tetap insist mahukan nenen adik juga. Bila tengok dia buat keras kepala macam tu, aku pon angkat badan dia supaya boleh nenen disebelah kiri. Hannah pukul badan aku sebab menangkan adik.

"Adik, jom lah kita tidur kat bilik. Kakak buat mama. Mama taknak kawan ngn kakak"
bingkas aku bangun dan tinggalkan Hannah dekat hall. Hadif dah lalok ~ape ape jer la mama..adik dh ngantuk ni..ktmana nk tidur pon adik tak kesah 

Adalah dalam 5-10minit aku tinggalkan Hannah kt luar. Sikit pon dia tak jenguk kami dalam bilik. Menangis tak meraung pon tak. Hadif dh lena, baru la aku keluar utk tengok keadaan Hannah. Rupanya dia tengah tekupkan muka sambil meniarap. Merajuk la tu..

Bila aku sentuh bahu dia dan pusingkan dia mengadap aku, baru la dengar dia menangis tersedu-sedu. Isk Isk aku rasa nk join nangis sama dah masa tu. Sayu sungguh hati. Aku peluk dan dukung dia masuk ke bilik..Bila ajak baring, dia terus pusing membelakangkan aku. Ni mmg kompom merajuk ni..Pujuk-pujuk, peluk dia sampai la mama dia yg tertidur. Haha! 

Errmmm agak-agak Hannah ni jeles ngn adik dia ke eh? Agak-agak dia rasa mama bias ke eh?

Yer la, mama asek dukung adik jer, sesekali je dia dapat dukung. Pagi tadi, aku dukung dedua budak sambil angkut beg pergi ke lif konon larat sampai ke kereta terus. Beratnya masya allah..rasa nk pitam. Sampai lif aku pujuk dia supaya turun, konon-konon tangan mama-nk-tekan butang lif-kalau-dukung hannah-tak boleh tekan butang tu . Nasib baik dia tolerate. Mood semakin baik bila ada makcik tgh tunggu van sekolah anak dia tegur 
"Comel nya kakak...!"

Tersenyum-senyum je dia sampai ke kereta..

 *cara-cara tunjuk protes*

Pagi tadi, tgh amek wudhu terdengar bunyi telepon aku bunyi. No kl, sape pulak la yg call pepagi buta nih? Nak panggil interview ke..hikhik! Belum dan aku habis solat subuh, telepon bunyi lagi. Aku pon laju-lajukan bacaan tahiyat akhir dan terus angkat call. Saspen punya pasal kan.

Owh rupanya chenta hati aku yg call. Semalam memang seharian aku tunggu khabar berita, tapi tak sampai. Alhamdulillah pagi-pagi ni dia dh call. Dia kt L.A sekarang. 7jam flight dari Singapore semalam. Dan tadi tgh tunggu flight nk ke San Hose pulak. Mak aiii..asek turun naik kapaltebang ajer la. Tak cakap lama pon, dia just bgtau update dia kt mana jer. 

Then masa aku tgh dok pujuk-pujuk Hannah bangun tidur, Abg call lagi. Mintak tolong aku call kan maxis utk international roaming services. Yang dia call tadi tu pakai local phone kt sana. Tak tau la aku pakai phone yg cemana huhu!

Sementara nk tunggu Hannah menggeliat tu, aku pon call la Call Centre Maxis. Kami adalah pelanggan setia Maxis tetapi sekarang rasa macam takmo setia lagi jer, sbb tak dek byk benefit pon dapat bila melanggan postpaid service nih. Jeles ngn promotion provider lain yg nampak sgt gempak..

Rupanya, tuan punya fon number yg kena request sendiri. So CSR - Customer Service Representative tu suruh aku bgtau abg supaya call dorang sendiri. Lucky, ada kawan abg yg dah activate roaming, so aku sms dia jer inform pasal itu. Sambil tu aku tanya gak la rate international call tu.

Caller charge from Outside Malaysia :

With *123# code = RM6/min or
+60 code = RM10.50/min

Receiver @Malaysia : RM5/min

Alamak! Penerima panggilan pon nk kena charge! Sungguh la mahalnya kan..

Ada sesiapa boleh share info pasal international call yg murah-murah tak? Utk aku call cik Abe..ataupun service disana yg boleh call aku kt sini, juga yg murah-murah punya..

aku ada dgr pasal iTalk bla bla, tapi tak paham la bila baca kt website dorang tuh..

Help me plis! ~tu la dia, awal-awal takmo buat research :P



13 words from u:

mamasue said...

huhuhu...mamasue pun nk ternangis la baca hannah merajuk...mamasue tak boleh la anak2 merajuk ni, tp sib baik anak mamasue dhiya je...dia lah jantung hati mamasue...

lydzar said...

mamasue : bila anak sorang, memang best. dia lah pengarang jantung segala.

Bila dh 2 anak dan lebih, mmg baru tau erti sebenar jadi mak pak orang. huhu..semua hati nk kena jaga, semua keperluan nk kena sedia blabla lagi lah :)

.: Ain Rusli :. said...

dulu masa din g brisbane pun die tak sempat nk aktifkan roaming..makanye..sampai sana,die beli prepaid kat sana..sangatla murah lahaiii..dlm 30 dolar, dlm starter pack tu dah sedia 120 dolar..murah gile prepaid sana..so senantiasalah dapat update drpd die..xde masalah nk kol/sms..oh, aku sms pun xmahal mana..aku pakai celcom ye.. :D

tapi..mcm din ko,just a few days,mcm tak worth la pulak kalau nk beli prepaid kan?

lydzar said...

aini : haah din g 10 hari je. tak tau la rate belah sana cemana pulak. tunggu jer la dia update lagi. :)

Iela Fazielah said...

lydzar, yg akak tau.. kwn bg tau... kalau pakai line, rate lg murah kalau col overseas ni... lg satu, better din bl prepaid sana n call no. kita kat sini, murah sikit... tp xtau la.. ni kawn yg cakap.. cuba try lah ye.. tp mmg mahal...

bab hannah tu... biasalah yek... ada mcm syfiqah gak la... cemburu ngan adik n mama dia.. kena byk sabar.. tp kak ila jenis xsabar... slalu buat mcm kamu buat tu kat syfiqah.. malas layan.. tinggalkan dia... tgk2 dia nangis sorang.. tp maybe hannah dgn hadif jarak kelahiran pun sungguh rapat sgt.. baru nak bermanja dpt adik.. kenala kongsi kasih... sabar ye lydzar

lydzar said...

kak i, : din cakap esok dia g survey prepaid kt sana. Alhamdulillah td dah ymcall ngn dia. hilang rindu kejap :)

hannah tu, mmg biasa la kn. sibling rivalry, kena la hadap jugak

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

sian liydzar..din pun pegi tetiba je kan..tu yg x sempat nak buat byk benda tu..mmg roaming srvc tu tuan punya bdn kena kol centre..abg nik ada la beberapa kali keluar dr malaysia nie..and slalunya dia activate roaming srvc (utk sng kol lin bila transit kat byk2 tpt tu), and dah sampai tpt tu, beli prepaid kat sana..tp lydzar, nak tanye la..ymcall tu clear tak..ok ke..?lin pun tak pnah try..sbb en suami ku tu agak 'buta IT' hahaha syhhh...hahaha

ala...sian kat hannah..tp ksian jugak kat hadif..but most of all, ksian kat mama!!!lin paham sgt prasaan lydzar tu..anak2 lin pun suka berebut yg ntah apa2..adik suka nak ape je abg pegang..n abg pulak suka menyakat!..lin kalau tido, mesti depang tgn..utk sorg satu..adik nak gentel ketiak..haha! abg nak gentel perut..adoiii..mmg cramp bdn..diorg dah lena, lin pun carik posisi utk diri sendiri..tp bila diorg terjaga, carik balik ubat tido nya...sabar jela lydzar..dah nyawa kita kan.. :):):)

Kancilbiru said...

takpa...kang dah sampai suh online pakai skype ja..hehehe

lydzar said...

lin, ymcall kt opis ni mmg clear sbb network laju ja, tp bila kt rumah agak hampes kot sbb pakai broadband..lgpon laptop kt umah tu mcm ada problem ngn microphone dia. weken nk kena bawak blk laptop opis jugak la nmpk nya..

aku tido memalam, mmg sorang satu dpt nenen..huhu. seb baik 2, kalau 3, ntah macamana laaa

niza : skype belum cuba..setakat ni ym je..tgk weken nnt mcmmana :)

Syima ~Mama Kyra~ said...

ala ciannya hannah nangis majuk..samala kita..klu kyra nangis majuk..kita pun sama ikut nangis..hannah jeles tu..kyra pun sama kuat jelos..wlpn mama dia pegang bb lain..terus tepis2 tgn mama nye..

eh psl italk tu mmg murah if call gune line rumah to mobile..skrg ada promotion kat TM..

ad said...

ala...siannya hannah...tak per lah...kakak memang kene lah mengalah ngan adik kan?....kakak kan dah besar...adik tak paham apa lagi....

lydzar said...

@Syima ~Mama Kyra~ kekadang kalau dia merajuk, terpaksa buat bodo gak. saje bg dia masa merajuk sbb kalau asek attend je rajukan dia, dia makin menjadi huhuh..boleh gitu :P

lydzar said...

@ad tu namanya ~ pengalaman telah mendewasakan..mematangkan fikiran huhuhu

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®