Check up @26weeks

Ni alkesah semalam, aku half day nk pegi monthly check up Klinik Soraya..Korang nak dengar tak?? Hehe..Mesti nak kan..aku tau mesti nak tuuuuu...

Dalam kol 3pm, jumpa cik Abg kt depan pintu Klinik Soraya. Isi borang, pegi check urine dan timbang. Macam biasa lah prosedur. Patient tak ramai, duduk 4-5minit terus disuruh masuk dalam bilik rawatan.

Doktor cantik bertudung labuh terus greet kami dengan mesra. Sapa eh nama dia? Dia tak pakai name tag, so aku tak ingat nama dia eventhough dia penah mention nama dia masa last check up. Biasalah aku, mmg agak susah nk ingat nama orang. Short term memory huhu..

Cerita punya cerita..dia risau tengok kenaikan berat aku dari last check up. From 59kg to 64kg..Mana la tak gemuk aku skg ni, naik 5kg dalam masa sebulan!
So dia suggest aku buat MGTT test - Meal Glucose Tolerance Test next week. Mesti ramai yg tau test apakah ini kan? Utk yg tak tau, ia adalah test utk check samada mak yong ni ada diabetic a.k.a kencing manis or tak.

Pertama dalam sejarah mengandung aku ler ni, nak kena MGTT. 2 previous pregnancy pon kadar kenaikan berat aku agak mencanak-canak juga dari sebulan ke sebulan check up tu. Tapi takdek Doctor yg concern suruh aku MGTT bila aku bgtau dalam family aku takdek history diabetic.

Huhu takpa lah, since Doctor dah concern, ikutkan aje lah. So aku n Abg plan utk datang for MGTT next Tuesday. Sila lah kamu berpuasa wahai mommalydzar.Harap-harap nanti result MGTT adalah negatif. Its just mak orang yg sorang ni, kalau peknen memang badan bertukar jadi gemuk yg amat saja :P
~seb baik la lepas diskas hati-ke-hati dengan 'tukang bagi aku jadi gemuk' ni, kami setuju utk jarakkan next pregnancy sampai umur dia 35tahun  - bongsu la kot tu nnt hihih ~

Scanning session pulak, Doctor sekali lagi bagitau benda yg sama mcm last check up
"No scrotum here" sambil tunjuk kt area kaki baby. So dh nyata dan jelas lah, kakak Hannah dapat geng main princess-princess hehe!

Yang tak sedap didengar, Doctor kata placenta agak ke bawah sekarang. Tp sebab baby masih byk masa utk berpusing, maka takdek apa yg perlu dirisaukan sangat. Doktor akan monitor lagi next check up.

Keluar dari bilik Doctor, Abg cakap 'Kena kurangkan makan gula-gula nih' ~OK lawak hahahaha!~
Ada betulnya tu, aku kena kurangkan pengambilan gula. Sekarang ni mmg tak lalu nk minum air suam banyak-banyak, tp kalau air manis memang sekejap je habis segelas.

Ok itu saja cerita check up kali ni. Sila jaga pemakanan anda supaya berat tidak bersuka-ria bertambah dengan jayanya lagi next month. 

15 words from u:

mamasue said...

Dr.Dahlia kot...mamasue suke gak jumpe Dr tu...mmg teramat concern.dgn mamasue terbalik pulak,dia concern berat mamasue yg br naik 0.5kg je...mamasue kate,tak pe lah Dr,sy mmg gemok,tak nk gemok lg...

papa plak kate,lemak2 mamasue ni dah tepu,smp tak tau nk naik belah mana lg!

wahida said...

serik giler kena minum air gula...manis ya amat...
semoga lydzar dpt telan air gula tu dgn mudah sekali...huhuhu....

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

itu doktor dahlia..

ooo tak suke minum itu air gulaaaa

masa pregnant mmg ngeri jugakla kan bila berat naik mencanak..

I'm gained 23 kg during pregnancy

gile kan?

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku pemanis orangnya..minum air gula, best :p ada perisa mcm2 kalo di demc :p

Iela Fazielah said...

biasala lydzar.. kalau naik mendadak 5kg ke atas mesti kena buat MGTT tu... tp hopefully ok la... lama gak ye jarak utk ke 4th tu... hehe

Atia Adina said...

ad plak 1st & 2nd pregnancy....2 kali buat test gula....sbb keturunan...mak ada kencing manis...alhamdulillah...keputusan MGTT tu ok....berat skg dah 65 kg....sudah naik 15kg dari sebelum pregnant...hahahahha

amirah said...

takpe, MGTT tu cam best je..hehehe..saya ni siap kena buat test diabetic yang 4 kali sehari sampai 5 kali sebb ada family history..huhu

lydzar said...

@mamasue sikitnya mamasue punya kenaikan berat! rasanya mcm dh makan macam2 tu kan hehehe

lydzar said...

@wahida adoyai! manis eh? cemana la nk hadap nnt..minum 1/2 gelas je tak boleh ke?

lydzar said...

@rose --{@ ibuRafiq @}-- rose, masa hannah dulu sy naik 24kg..nightmare! hahaha

lydzar said...

@e.l.i.s.s.m.i.e haha best! 1st time dgr org kata best ni

lydzar said...

@Iela Fazielah lama eh? takpa la..biar mama mengejar impian pulak kot dalam tempoh masa tu :D

lydzar said...

@Atia Adina kalau mmg ada history, kompom kena MGTT kan..hmm goodluck to me

lydzar said...

@amirah alamak, tu test cemana tu. 4 kali dalam sehari ke kena minum air gula?

EiJa ZaQuaN said...

eija baru jerk balik dr MGTT ari ni..nasib baik result normal..tp berat still naik..adehhh..

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®