Ganti puasa

Okeh misi menggantikan puasa bermula.

Hari ni first day..dan esok or Khamis the last day..hehehe!!
2 hari je. Supposedly puasa penuh kot last year, sekali diserang diarhea dan muntah-muntah plak. Terpaksa la berbuka sbb dh tak larat nk pening-pening lalat.

Insya allah tahun ni boleh penuh kot :)

Pagi tadi saya bersahur ikut saranan dari blog  Mychibibox

Saranan Jadual Pemakanan Tambahan Shaklee di bulan Ramadhan/ berpuasa.

Waktu Sahur:
(1) Makan nasi atau apa jua juadah sahur.
(2) Makanlah sekurang-kurangnya 3 biji kurma. -saya tak makan sebab takdek stok kurma kt rumah
(3) *Tambahkan minuman Performance Drink dan ESP (gabungan terbaik).
(4) Makan 3 biji Alfalfa



Dan petang nnt utk berbuka saya follow juga saranan beriut..I FOLLOW bak kata SY :)

Waktu Berbuka:
(1) Berbuka dengan juadah berbuka. Lebih afdal di dahului dengan kurma.
(2) *Tambahkan minuman Performance Drink dan ESP (untuk dapatkan hasil terbaik).
(3) Makan 2 biji Alfalfa.


Sebelum tidur:

(1) Amalkan minum segelas ESP.
(2) Makan vitamin lain iaitu 1 biji Vita-Lea, B complex dan Vitamin C.


Mychibibox ada extra tips juga utk ibu-ibu yang tak mengamalkan supplement Shaklee. Jom saya kongsi kt sini;

Waktu Sahur:
(1) Makan nasi atau apa jua juadah sahur.
(2) Makanlah sekurang-kurangnya 3 biji kurma.
(3) Makan oats ATAU minum secawan horlicks + oats. **Resepi GenkiMomma : 3 sudu oats + satu sudu horlicks + satu sudu teh gula + secawan air suam.
(4) Vitamin - apa jua supplements yang anda sedang amalkan. Contohnya : spirulina.


Waktu Berbuka:

(1) Berbuka dengan juadah berbuka. Lebih afdal di dahului dengan kurma.
(2) Minum air soya panas.

Sebelum Tidur:

(1) Minum air suam sebanyak mungkin.
(2) Minum secawan Milo atau Horlicks panas atau barli suam.
(3) Vitamin - apa jua
supplements yang anda sedang amalkan. Contohnya : spirulina.

(1)Credit to GenkiMomma
 
Nasib baik la botol air atas meja saya kosong. Saya dh nak tersasul minum air jap tadi hihih..Maklumla, bila tak puasa, mmg asek minum air je, Nak cukupkan at least 2L intake air.. :)
Alhamdulillah, belom rasa dahaga or lapar yang menduga. Insya allah saya boleh menghabiskan puasa hari ni..



13 words from u:

mamasue said...

u can do it mommalydzar!

eMMe said...

aik! 2 hari je, takde hal punye kan Lydzar, selamat berpuasa yang!

zaidah said...

zai percaya lydzar bleh lakukan...insya Allah...bleh tahan sampai ke petang...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

kita pon poser ari ni..
caiyok!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

br teringat nak minum air..hehehe

eliss dh abes ganti 13 hari.hrp2 dpt puasa penuh tahun ni..bukan 2 kali mcm last year..huhuhu

Hanis Azla said...

tips yg baik ni.. InsyaAllah, boleh diamalkan nnt.. Selamat berpuasa yer lydzar..

makdara TERdiva said...

nampak gayanye kena berguru dgn lydzar plak pasni kalau nak start BF :)

lydzar said...

TQ semua..insya allah boleh..tgh pikir nk buka apa je blk kang hehe

MDT : boleh boleh, sharing is caring. n menjawab MDT punya soklan aritu pasal BF boleh kurus..yup BF boleh menurunkan berat badan si emak dgn lebih cepat.. waahh MDT dah kearah nk BF lagi eh..congrates!!!!!

fiza said...

Salam kenal ☺☺

Thanks for the tips. Ingat minggu nih baru nak buat posa sunat, nak tgk production susu merudum atau tak.

Selamat berbuka ☺☺

Sharinginfoz said...

selamat hari raya ya

wahida said...

aku pun puasa hari ni...tu yg asyik terbayang sup tulang je ni...adeh la...

Papa Mifz said...

selamat berposa & selamat juga berbuka pose yer..:)

ayu said...

leganya dah puasa ganti dah tahun lepas..sama gak ngan lydzar, 2 hari je tinggal..

all the best..

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®