My new team-mate, TRIPLE M

Let's welcome my new team-mate in my successful breastfeeding journey.

Ostematrix (calcium-magnesium) , Performance Drink dan Energixing Soy Protein

Team lama;

Vitalea, B-Complex, Vitamin C, Afalfa
Maka lengkaplah team TRIPLE M saya :

Mom's Marvellouse Milk.
Making More Milk.
Making Mummilicous Milk.



Eh eh bukan la saya kata tak boleh success breastfeed baby kalau tak ambil supplement.
BOLEH sebenarnya. Yang penting all the basic and foundation concept of breastfeeding kita kena ikut.

Apa dia basic concept itu?
-Kerap kosongkan breast : Direct feeding when u are at home dan keep pumping 3hourly.
-Minum air banyak : 2-3liter air sehari. Tak boleh??Rasa nk muntah? Asek nk terkencing?? hehe kena jugak!! tk boleh ngelat :P
-Doa dan tawakal - boleh refer entry ini utk doa dan amalan yang baik utk ibu breastfeeding

Dah tu kenapa saya amek semua benda TRIPLE M tu?

Yang pertama : sebab saya tahu pemakanan saya tak ikut piramid makanan yang disarankan. Mana la saya nk dapat complete course seharian. Agak mustahil. Kt area opis saya ni, susahnya la nk cari hidangan lunch yang ada sayur, ayam, daging etc tu..Yang senang dapat cuma masakan panas nasik goreng, mee goreng, ciken chop, mee sup etc. Tu pon itu je lah food court yg terdekat dengan opis.

Kt rumah pon, kadang-kadang saya masak lauk tak sempat bersayur sangat. Masak nk cepat kan. So saya amek je cara mudah, makan aje la supplement. Dah sah-sah ada semua tu dan senang saya nak telan. Lucky sebab saya tak takut nk telan ubat/vitamin :)

Yang kedua : Saya memang perlukan banyak tenaga nk uruskan kehidupan seharian saya. Maklumla anak dah ramai, kecik-kecik lagi pulak tu. Suami pulak tugas dia memerlukan dia kerap outstation. Waktu dia takdek tu, mmg berganda-ganda lah tenaga saya kena ada, sebab nk uruskan semuanya sorang diri. Daripada saya asek merungut penat, balik rumah melepek asek nk tidur je then biarkan je semua benda tak terbuat, then moody dgn anak-anak, baik la saya carik samting yg boleh memberikan saya tenaga.
Untuk info : B-complex berfungsi utk menukarkan gula (makanan) kepada tenaga.
Boleh baca entry semalam, how do I manage the 3 kids when hubby away.

Hmm dan selainnya, of course la utk maintain milk supply saya.  Susu bertambah pekat. Anak pon cepat kenyang. Yang ni mmg dh terbukti pada Hadif dan Hilda.

Perlu ingat, walaupon dah makan vitamin, jangan pulak tak pam susu/direct feeding - susu tetap tak bertambah kalau kita relax goyang kaki mcmgitu.. :D

Semoga saya terus cemerlang dalam sesi penyusuan saya dan Hilda..Doakan saya ye :)

Ada sesiapa berminat nk join together-gether bersama team Triple-M tak?? KLIK SINI.

pssst : Performance Drink tu bukanlah milk booster. Ia adalah minuman anti dehidrasi. Saya minum sebab saya tengah prepare my body nak ganti puasa next week.

5 words from u:

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

semua benda2 itu ade di dalam lemari den. ehehhe..same2la kita menjayakan diri utk marathon ganti puasa..

eh lupe..sy jela kene marathon..lydzar ade 2 aje kan..huhuhu

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

oh ya..lupe plak..since tengah mengandung..
sy hanye amek ESP, calcium, b-c0m, vita-lea, vita-C & omega guard.

sy tak amek alfalfa sbb dia berasaskan herba..tak berani nak amek. takpe2..kang bb kuor sambung amek alfalfa

amirah said...

semoga berjaya lydzar...vit shaklee masih ada lagi..masih makan, cuma tk displin je sebab kdng2 busy smpai lupa..

makdara TERdiva said...

org kata menyusukan badan leh kurus..betul ke??

@ mitos jer?

Hanis Azla said...

semoga lydzar terus cemerlang dalam sesi penyusuan juga dgn perniagaan produk bermutu ni..

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®