Kecundang di tengah jalan

Malam tadi kami ke DEMC lagi. Huh! Kalau dh sekali pegi, mesti kena buat visit kedua. 1st sbb bawak Hadif. Then last nite sebab bawak Hannah dan mamanya pulak. Efek ibu mengandung gak kot, tiap kali anak-anak demam, mama pon nk tumpang sekaki. Seb baik papa maintain tough utk menjaga kami yg tak sihat nih..

Doc bagi aku MC 2 hari. Yahoo! Hahaha..So start Rabu-Khamis adalah MC. Then Jumaat cuti Nuzul Quran. Sabtu Ahad, well semua pon tau..adalah weekend :) Lama aku cuti tuuuu..

Tp MC tu bukan la bermakna satu percutian yg menyeronokkan kan? Mesti la sebab dh diserang virus-virus tertentu baru boleh dapat MC, kecuali lah anda pandai membuat muka sakit letih dan lesu selepas balik dari vacation atau percubaan nk dapatkan cuti utk pegi interview kerja tempat lain.. :P

Semalam adalah hari paling teruk aku rasakan sepanjang Ramadan ni. Start kol 9pagi lagi perut aku dh memulas dan angin kus-kus menyerang. End up muntah. Episod berulang kali sampai lembik aku ni. Dalam hati was-was batal ke tak puasa aku ni. Chat ngn my sister, dia kata mayb batal. Call mak aku, mak pon kata batal. Huhu..Tapi aku tetap mcm ego konon puasa aku tak batal. Muntah adalah something yg keluar dari mulut, bukannya masukkan something dalam mulut. Lagipon aku bukannya jolok tekak aku ni kasik muntah..Haha ego ego. Sbb nk kan rekod 3tahun puasa penuh tu laaaaaa..

Dh jam 2.58pm. memang dah sampai tahap sebu, pedih tercalar parut aku ni. Maka aku pon decide utk minum air suam segelas. Tak mampu dah aku bertahan. Maka saat itulah puasa penuh aku tahun ni kecundang. Siap je basuh gelas kt pantry, terus muntah lagi. Dan episod muntah terus berlanjutan sampai la kesaat sebelum aku tidur. Nasib baik tak muntah dalam mimpi.

Balik dari opis, aku cuba jugak la makan roti and apa-apa yg ada kt dalam peti ais. Tp setiap kali ada foods masuk, tak sampai 1/2jam lepas tu, mesti dorang meronta-ronta nk keluar semula. So konsep in and out apply di situ :D

Baru la aku tau betapa seksanya orang-orang yg terkena morning sickness tu. Pregnant kali ni mmg sungguh berbeza ngn dedua HM yg lepas..Dugaan..

Alhamdulillah hari ni, aku dh tak muntah-muntah lagi. Cuma nafsu utk makan tu langsung takdek. Nasib baik masih lalu nk minum. Dan seb baik gak air garam ORS yg DEMC bekalkan tu flavor oren, sedap jugak la utk aku telan :) 

Aku tak puasa jugak hari ni. So harap-harap today will be last day la aku tak puasa..ganti 2 hari je.




11 words from u:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

alahai siannyer ldyzar ... kalau teruskan puasa takut apa2 effect laks .. dugaan nieh namanya ...

eMMe said...

lydzar...teruk gak tu Morning Sickness sampai takleh puasa...takpela, kalo dah tak mampu, jgn paksa puasa...baik jaga kesihatan diri tu lagi penting, jgn lupe ganti puasa nnt,hehehe...

Atia Adina said...

alahai siannya....dulu ad pun cam tu masa mengandung anak first...sampai kene tahan wad sebab terhidrat sangat...pas dok cucuk masuk air....baru lah makan/minum tak kua balik....

maslinamansor said...

kembar kot... hehehehe

Zaidah said...

ciannyer....klu dah tak bleh puase jangan paksa diri...mudarat nanti...zai dah pernah rasa morning sickness n admit kat spital berbotol2 masuk air masa peknenkan nabilah n firas....jaga diri bebaik..

Iela Fazielah said...

seksa naaaa.. sampai lembik badan... akak ada rasa gak mengandung kembar dulu tp xle teruks sgt just xleh mkn byk nnt muntah.. ni xmkn pun muntah mmg seksa... byk sbar ye.. mudah2an ms nak bersalin nnt senang.. amin...

pizet said...

uhh muntah memang x best...mintak2 pizet dijauhkanlah x nak muntah2 huhu

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hadoi..siannye..dahlam pegnent
sabar ye lydzar..dugaan di bulan puasa..
ermm puasa tu sy pon rasa batal. sbb byk kali sgt muntah..takpelah, dah darurat..bukak ajela kan..heheh..leh mamam KFC wakakka

kat DEMC biasa kami pon dpt perisa oren..sedap plak kan hehe.. kasi kembalikan semua zat2 dah dibuang tu..kasi cargas balik

adianiez AIDA said...

sabar jer la. sakit sementara. and moga dpt sambung berpuasa and sihat.

note: aida tak pernah rasa morning sickness 2 kali pregnant hi hi...

lydzar said...

tengs you all for ur concern..

rasanya yg ni sebab jangkit ngn anak2 kot. 2 hari dapat MC, alhamdulillah cukup rest dan tak muntah2 dah..

norliza_osman said...

ala.. ciannya.. sabar lah ye..dulu liza pun macam tu..

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®