Mama with 2 and half kids @home, alone

Eh why alone?

Sebab hari ni papa kena pi Uitm Sabah sampai hari Jumaat. Outstation la kekdahnya.

Isk isk! Asek la outstation. Nak la ikut!

Kalau tak outstation pulak, asek balik malam je. Papa masuk keje kol 8.30am dan abes 5.30pm, tp JARANG sgt sampai rumah sebelum matahari terbenam. Paling awal kol 7pm. Paling lambat..ntah la tak tercatit kol berapa. Mama yg habis keje kol 6pm pon boleh sampai dulu dari papa.

Kadang-kadang terasa mcm nak je naik atas dulu, baring-baring kejap dan mandi. Dah malam baru pi amek dorang kt taska. Tapi tak sampai hati pulak nk biarkan dorang tertunggu-tunggu mama datang amek.

Terus terang cakap, since nk bertambah lagi sorang anak ni, aku rasa makin tensen kalau Abg balik lambat. Bukan tak cuba paham culture kerja dia, tp mak yong kan biasalah over sensitif.

Rasa macam tak larat nak handle kids sorang-sorang. Tapi nak tak nak keadaan mcm ni memang nk kena hadap juga. 
Semalam aku marah Hannah. Tak kisah la dia asek nk pi toilet sebab nk kencing - padahal tak kencing pon- saje je nak masuk toilet main air.

Yang jadi marahnya sebab ;

"Mama kejap ye. Hannah nak amek biskut. Nak pegang biskut dalam toilet"

"Tak payah la pegang biskut. Kan kotor kt toilet. Buat apa bawak makanan dalam toilet"

"Ala..Hannah nak la amek biskut..nk pegang biskut dalam toilet. "

Mula la adegan perang mulut antara dua beranak ni. Yang akhirnya mama merajuk pi masuk bilik dan si anak menangis tetap mahukan biskut utk dibawak masuk ke toilet.

Adalah 10 minit aku biarkan dia nangis sorang kt hall. Adik pandai amek hati..Saje datang lentok-lentok kepala kt badan mama.

Pelan pelan Hannah datang dekat sambil nangis. Tak sampai hati pulak. Bingkas aku bangun, amek Petpet.

"Hannah, meh sini. Sayang mama" Sambil peluk dia.

"Hannah pakai je lah pampes ni. Kencing je kt pampes. Nanti mama amek biskut. Takyah masuk toilet dah"

Dia angguk je. Nasib baik tak buat ketegaq dia takmo pakai pampes. Itu sorang punya hal, belum lagi Hadif pandai memerintah mcm si kakak.

Macam mana yer nk menghadapi semua ni. Pada ibu-ibu yg dah ada anak lebih dari 2 orang, boleh share tips?


27 words from u:

pizet said...

sebab jadi makyong kot sensitif lebih...ngeh ngeh ngeh sabar je la kan...sementara anak nak besar

adianiez AIDA said...

lydzar, sabar tu benda utama kena ada. before aida jadi weekend mom, anak2 dara ku tu memang 100% bwh tgn aida. hubby ptg busy bersukan till maghrib. keadaan yg lydzar lalui tu tiap hari aida lalui. kakak nak tu, adik nak ni, bergaduh la plak, perangai berbeza 2 dara tu. kena SABAR. aida develop benda ni lama juga. kekadang tu ada time juga aida angin and marah semula mereka. but, kesian la plak bila mereka terkebil-kebil... anak kita juga. kedua, yg aida buat, kalau diorang nak sesuatu yg memang tak bleh, aida akan ckp perlahan2 dgn lembut bahawa "TAK BOLEH SEBAB.....". and bila da selalu, it works tau! especially kat adik. dia tu memang kena slow talk. cakap ganas memang dia buat dont know jer...
tu jer for sharing... yg penting, SABAR...

mamasue said...

huhuhu...mamasue blh bygkan yg karenah hannah tu je lah...sbb lbh kurang sebaya dhiya...mmg tough lah,mmg kdg2 tu mmg mamasue marah2,tp dhiya tak mcm hannah,klu biarkan dia nangis,lg menjadi2...melalak2...nak suh diam,kena pujuk lah...tp mmg sian lah bila tgk anak sendiri menangis ni,tak smp ati tgk air mata dia ngalir...actually,kdg2 tu,kita kecewa (mebi hubby balik lewat ke...hubby tak tlg ke...),tak de tempat nak lepas geram...marah anak lah...wat do u think?

lydzar said...

@pizet hehe sementara nk tunggu hormon dalam badan ni stabil jugak la kot..

lydzar said...

@adianiez AIDA tq aida for sharing.

apa aida buat memula masa cakap "tak boleh, sebab blablabla " tu kalau dorang stil berdegil? keep ignore permintaan dorang walaupon dorang menangis ke

lydzar said...

@mamasue ermm betul jugak kot mamasue. kecewa dan geram kt papa balik lambat, last2 tempias kt anak.

tambah pulak perut tgh lapar tunggu papa bawak g keluar makan. memang rasa nk makan je anak tu hehehe!

harap2 lepas ni boleh lebih bersabar la kot. cian anak yg tak bersalah

hah said...

lydzar...sy dulu pun camni gak masa peknen kan Rakin. Tp nak handle sorang budak pun x terdaya..inikan 2 budak. Sensitip memanjang aje. Nih kena diskas leklok ngan cik abg apa situasi lydzar skang...cik abg kena ubah gak dr kebiasaannya. Kalo x sian la kat budak2 2 org tu...jadik mangsa keadaan..ahah. Then terkeluar la pulak HMJr yang sensitip n melayan perasaan..ihihi. Sabar dan kuatkan semangat yer.

Kancilbiru said...

lahai...sedih pulak mendengar..tapi tak bleh nak komen sebab tak lalui lagi semua tu...hihihi

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

samala nasib kita..suami ari2 balik lmbt
seminggu sekali sure akan otstesen.
aduhai..
dia g cari rezeki kan..kenela redha..cuma jd mangsa anak la..rasa nak marah2 kat anak je balas dendam..wakakak..

tapi lydzar ni lagi mencabar kan? anak nak masuk 3..adeh..takpe..tula dugaan..dah besar nanti anak2 akan tolg lidzar plak wat keje..ehehe

ayu said...

huhu...tak dapat nak bayangkan la situasi lydzar skrg ni..mau juga bertemankan air mata nampaknya...
susah kan nak handle anak2 kalau suami tidak ada di sisi.. nak ambil maid,macam2 kes..sabar je la ye...

maslinamansor said...

Mas jarang rasa lama2 dengan danish jadi tak tahu la kalau mas tengah pregnant nanti cam na...

Mungkin sebab bawaan kot, emosi jadi tak stabil... Xpe2, anggap kita akan dapat pahala bila melayan karenah anak2...

Atia Adina said...

tengah berbadan dua ni memang cam tu....nak kan perhatian lebih dari suami....badan plak letih....memang penat lah nak layan kerenah anak...ad masa rasa tak larat sangat ari tu...nak jer hantar atia balik kg...

-ad-

Iela Fazielah said...

sian lydzar, alhamdulillah hubby akak jenis balik awal cuma seminggu 2 kali gi main badminton.. tp akak mmg akan hangin kalau dia asyik keluar je n balik lambat.. sbb anak2 hanya akan tido dgn dia je.. tp xtau la kalau dah masuk PBJV nnt... kalau kena outstation akak pun xdpt byg hidup akak tanpa dia...huhuhu

1more utk hannah tu yg jenis agak keras hati gak tu.. lydzar kena byk main psikology dgn dia mcm akak ajar syafiqah.. alhamdulillah fiqah xjenis meminta2 n nak buat apa semua jenis minta kebenaran dan sgt mendengar kata. marah mmg selalu lah kat dia dan kekadang tu main ugut2 gak la.. tp byk psikologilah.. cth: kalau lepas minum botol xletak kat singki, lepas ni mama xnak buat susu lg.. so dia risau la.. 1 lg.. bg tau, mcm ni ke: xbaik marah2 mama tau... Allah marah.. kan cikgu ckp kita kena dgr ckp mama, papa, / xbaik tau mengamuk2.. nnt Allah marah.. cikgu ckp bla..bla..bla ..
er..sebenarnyer nursery syafiqah byk main peranan didik anak2 ni.. so akak mudah la jg dia...semua cikgu ckp..

tp lydzar kena byk bersabar ye..

bubblymummy said...

alahai liza...nak masuk 3 dah ke..aku bz pindah rumah xsempat nak cek blog kau.masuk arini,tgk2 ade citer HM Jr..hehee..tahniahh..nak ade adik dah hadif..aku yg xcite kekwn pregnant..walaupon prasaan kau masih bercampur baur..doakan rezki mika plak pasni :)
task yg kau pas kat papaHM dulu tu,handle laundry sume..ok tak?mmg kena bahagi2keje umah la pasni,anak 3org kalau sume kau handle,pengsan gak..nak nak sume kecik2 lg.. kuatkan semangat n take care..awal2 preg hormon mmg sgt tak best ..hihi

lydzar said...

@hahhuhu risau gak kalau jadi mcm tu..cian HM Jr

lydzar said...

@Kancilbiru hehe takpe, akan tiba saat dan ketika itu..

lydzar said...

@rose --{@ ibuRafiq @}-- harapnya macam tu la, dh besar nnt anak tolong masakkan utk mama pulak ye

lydzar said...

@ayunak amek maid, kena tunggu rumah besar sket la. skg ni belum tiba masa lagi..

tp kalau anak 3 dan tanpa maid, mmg ku kompom rumahku bak tongkang pecah

lydzar said...

@maslinamansor jadi tak danish duduk ngn mas bulan puasa ni?

lydzar said...

@Atia Adina huhu paling seronok mayb masa peknen anak sulung je kot.

attention hubby penuh kt kita sorang je..excited la katakan

lydzar said...

@Iela Fazielahakan saa praktikkan cara kak ilah ni..tq yer for sharing

lydzar said...

@bubblymummyhihihi korang lambat sgt. tengok aku dh potong Q lagi tau!

so far so good. walaupon cuma bebetul setel on weken. tp dh kira ok la tu

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

aduh...letih nya..memang la kan mcm tu rasa nya kan liza..lagi2 early pregnancy nie..kepala mcm bengang je..byk2 bersaba ek..lin ni dua org je..tp sangat la banyakkkkkkk perangai diorg nie...memang celik je mata, non stop la...dia usik dia..si dia usik balik dia..letih jugak la..and lin tengok adik lin, angah..anak dia 3 kan..yang sulung dah std 1..lagi la kecoh..sorang tadika pagi..primary school sekolah ptg..yg kecik pun ada pe'el dia..memang kdg2 tempered jadi nya..lagi2 kalau suami takde..tp, delegate keje rumah is a wise idea.. :) zaman sekarang ni, mostly sama2 keje and sama2 wat keje rumah.. :) take care ok..

mamiraysha said...

Cenggitu la jua diri ini berhadapan dengan 2 anak kecil 2 thn 1bln dgn 9 bulan. Terasa sangat kelam kabut bila hubby pi outstation sehari kat JB inikan pulak awak seminggu..hehe..sabo je la. Anak sulung saya tgh lasak sangat2 skrg ni.. suka pukul adik.. buang barang dari balkoni rmh di tkt 2 ke bawah.. curah air ke lantai.. dan banyak lagi perangainya..yg menimbulkan kemarahan. Marahla macamana pun..akan berulang juga. Rupanya..budak kecik memang begitu.. masa ni la dia explore benda disekelilingnya. Anak2 memang ujian utk ibu bapa. Setuju dengan Ila, kena banyak guna psikologi handle budak kecik ni. Saya sekarang ni tgh belajar berSABAR melayan kerenah dia..disamping mengamalkan doa pelembut hati untuknya. Berdoalah..sesungguhnya doa seorang ibu tiada hijab dengan Allah. Allah bagi kita ujian.. agar kita kembali dekat kepadaNya.. Mengadulah kepada Allah.. sesungguhnya dia Maha Mendengar.. Mintalah pertolongan kepadanya..sesungguhnya dia Maha Pengurnia..lagi Maha Penyayang.. (Motivasi utk diri sendiri juga ni Mommalydzar)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

aku anak sorang ajer tp kalo hubby balik lewat aku pun hangen satu bdn jugak kadang2 sebab ada hari2 aku penat :p my hubby paling cepat sampai umah pun pukul 7.padahal ofiz hr pukul 4.15 sebab dia OT.Utk isteri dan anak jugak katanya..huhuhuhuhu.redha ajer lah.

lydzar said...

@mamirayshathanks for sharing mamiraysha..tu la kan SABAR is the key word

lydzar said...

@e.l.i.s.s.m.i.e hmm ok la mcm tu, dia OT utk tambah pendapatan..

kol 7 ok lagi..yg suami beta ni, selalu nya kol9 baru muncul

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®