Semua sempat di buat semalam :)

2nd day puasa, macam biasalah tepat jam 4pm aku punch out dari opis. Balik kena sharp on time hokay :P

Wahhh jalan kurang sesak compare dgn 1st day puasa aritu. Lori-lori pon dh tak byk menyemak atas jalan. Kenapa ek? Penangan puasa pertama kah kesesakan hari Rabu itu?

So sampai area apartment dalam 4.20pm, sempat aku singgah kedai beli beberapa bahan nk masak. Then sampai rumah, terus mulakan proses memasak. Seb baik bahan-bahan frozen dh siap-siap letak dalam bekas berair dan turunkan ke bahagian bawah utk thaw. So petang tu, dh boleh terus zaaaassss campak dalam periuk kuali saje.

Menu berbuka semalam adalah paprik seafood, telur dadar dan sup ayam. Yang berkuah-kuah dan tak pedas tu wajib jugak kena ada sebab anak-anak aku ni pantang pedas sikit, nnt buat muka pastu takmo makan. Ish Ish Ish!

 Pinjam gambar dari sini

Dialog;

Abg : Ni masak ke beli ni?
Aku : Eh masak la. Kenapa?
Abg : Nampak sedap macam beli kt kedai je (amboi perli aku ke?)
Aku : Yer la, mama masak mmg tak sedap (konon-konon kecik ati)

Sebenarnya aku tau, dia buat percubaan memuji masakan aku secara indirectly. Heheh! 
Dan memang dia kata sedap walaupon tekak loya aku ni dok kata lauk tu masih kurang masin macam lauk kelmarin.

 Pinjam gambar dari sini

Tp sup ayam aku sempoi giler, takdek pon letak daun sup menyedap rasa tu :) Janji ada ayam dan ada rasa sup. Papa dan Hannah bedal je.

 Pinjam gambar dari sini

Telur dadar pon boleh terhangus sket kt satu side tu. Aku terleka sebab sambil basuh tapuwe simpan bahan-bahan beku tu. Haha!

Setel masak jam 5pm weh! Gembira aku dgn hasil kerja lipas kudung aku tu. So sempat la pi mandi dan solat Asar dengan aman. Yer kena bgtau dgn aman, sebab Hadif belum balik lagi. Biasanya dia lah penyebab aku huru hara berbisnes dalam toilet tu. Dia jugak selalu saje suka suki nak nangis kuat-kuat kt tepi kaki aku masa aku solat. Ape pasal ntah, geram nyer aku..

Dalam 5.30pm tu baru la pi amek anakanda tercinta kt taska. Tanya si kakak, nak balik rumah terus ke nk jalan-jalan dulu since memang awal lagi. Baru jam 5.35pm kan..Dia pilih nk gi jalan-jalan dulu. So aku bawak la dorang ke pasar ramadhan kt luar pagar apartment aku tu. 

"Mama, kita pegi pasar malam ke?"

"Haah..pasar malam" Aku iyerkan je, malas nk soal jawab panjang ape beza pasar malam ngn pasar ramadhan.

So hasil tangkapan kt 'pasar malam' ..

Pic carik kt Google

Yang beli semalam aku bagi rating 2 out of 5. Kureng sikit..Huhu nk komplen lelebih, kalau pandai buat sendiri ok jugak. So bg rating saje sudah..jgn cakap banyak :P

 Gambar pinjam jugak kt sini

Karipap pusing feveret aku dari dulu hingga kini.

Yang terakhir aku pinjam hari ni, di sini

Yang ni Hannah punya permintaan. Dok tersipu-sipu depan meja akak yg jual dadih. So mama silalah paham yer, Hannah nk beli dadih tu tapi Hannah tak bawak duit. Beli 2 perisa je, coklat dan strawberi. Sampai kereta terus dorang merengek nak makan dadih. Huh dasar tak puasa betul la ini dua orang budak! 

Then balik la rumah menunggu Abg balik dan menunggu azan berkumandang. Sempat la rehat dan baring-baring 1/2jam before berbuka. Alangkah best kalau hari-hari sempat buat semua benda mcm ni.

Hari ni, kalau Abg jadi berbuka diluar dgn kawan-kawan dan vendor, maka akan ku tuju ke 'pasar malam' itu. Semalam ternampak ikan bakar yg menggiurkan selera. Nyam nyam!

p/s : Sambil masak semalam, sempat jugak aku humban satu bakul baju dalam mesin basuh, tp baru ni aku teringat aku tak sidai lagi!! Adoila!


20 words from u:

Sharinginfoz said...

memang telur goreng sedapnya

Atia Adina said...

nak seribu daya...tak nak seribu dalih kan????hehehhe..ad ni balik jer keje...memanjang tak larat....tu yang tak masak2 tu.....alasan tak boleh blah....hahahhaha....padahal kalo masak sendiri adalah lebih menyelerakan lagi....


-ad-

Srifairus said...

hehe.. baju yang terperap dalam mesin semalaman juga selalu berlaku kepada ku.. akibatnya kalau dah busuk tu, basuh balik.. hehhe.. membazir letrik,air dan sabun jer.. :(

Iela Fazielah said...

wah.. sedap tu... semua lauk-lauk yg sedap.. ptg ni menu akak tomyam putih ayam.. haha...utk dimkn oleh habby n anak2...
tp bab baju lupa sidai tu mmg kena basuh balik la tuh... mesti busukkan?

.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. said...

eh,lauk kite semalam sama lah!sup ayam..huhuhu..

haa..kalau la pakcik jual ikan bakar kat luar pagar umah ko tu sama yg mcm taun lepas,mmg aku recommend..die punye sambal sedap boleh tahan laa..worth la beli..

lydzar said...

@Sharinginfoz yer penambah lauk pauk yg kurang..so stok telur mmg kena selalu ada

lydzar said...

@Atia Adinahehe ad cuba buat2 tak penat pulak. mesti puas hati ngn hasil masakan sendiri nnt :)

lydzar said...

@Srifairusbetul, satu pembaziran terlampau! isk isk

lydzar said...

@Iela Fazielahcemana masak tomyam putih? tak penah pon makan lagi

kompom la kena basuh balik tak sesuai la nk terus sidai je nnt

lydzar said...

@.: Ain Rusli aka Ibu Qaisara:. hehe kena try dulu hari ni..

Zaidah said...

lauk2 tu menyelerakan...klu dah penat baju memang lupa nak sidai...baunyer pun busuk...kena basuh baliklah jawabnyer..

eRaY said...

wow sepantas lipas kudung :)
bagus fabulous, marvelous working mum

syioknye telur dadar, sure jadi menu buka pusa hari nie. yippie!!

maslinamansor said...

40 minit jer memasak... memang pantas...

mamiraysha said...

Hebatnya! 3 menu dlm masa 40 minit! saya 1 menu pun bleh sampai sejam! Last2 hubby tak bagi lg memasak. Baik waktu tu main dgn anak2 dan releks je. Beli lg senang..katanya! Teringin plak nak makan masakan yg dipaparkan ni! Lambatnya lg berbuka..

lydzar said...

@Zaidahmmg pon, lepas solat terus bergolek2 atas tilam.lupa lgsg pasal baju kt dalm masin. kena basuh balik

lydzar said...

@eRaYhaha awal-awal ni mmg semangat. lepas tu mmg dpt blk awal kan. so ape salahnya masak :)

lydzar said...

@maslinamansorsebab semua bahan dh ready..tinggal campak dalam kuali je..tu yg cepat siap tu

lydzar said...

@mamirayshakerja nk prepare bahan tu yg penat, kan. mamiraysha kena siap2kan bahan time weeken la, weekdays tinggal campak kt periuk kuali je

mamiraysha said...

Betul juga kan! Harap2 lps ni hubby bg masak plak..

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

liza...rajin nya..tapi , tak amik HMs kagi, so sempat la buat semua kan.. bagus..try and error... kelmarin, amik diorg dulu, lama la ckit masak nya..hehehe nak wat camne ye tak ?

ikan bakar sound sedap la..nak beli gak la..nak buat, x de mana nya lin ni..hehehe

selamat berbuka dear :)

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®