Kurma dan Susu Blended

Sebenarnya aku dah ala-ala muak nk makan kurma. Padahal kalau ikutkan kurma mmg feveret aku dari dulu. Mari kita salahkan hormon. Yang sedap pon jadi tak sedap kan.. Tapi aku cuba jugak telankan sebanyak mana yg aku mampu bila mengenangkan khasiat dan sunatnya.

Timbul idea nk buat satu resepi 'penambah susu badan' yg berkhasiat yg aku selalu tgk BF mommas buat. Walaupon aku sebenarnya tak la berniat sgt nk tambah susu badan dah. Tau dah buat ape pon, dia akan tetap menyusut. So buat just for the sake nk rasa dan nk cuba minum susu dan makan kurma.

So aku pon blend lah 1 jug susu Dutch Lady Full Cream bersama-sama 10bijik kurma yg dibuang bijik.




Aku campurkan jugak dgn kismis dan buah tin yg ada kt dalam peti ais tu. Wah meriah pulak isi kandungan milk blend aku nih..Dh siap-siap blend aku pon simpan la dalam peti ais. Nak kasik efek sejuk nyaman bila masuk tekak.

Waktu berbuka, aku pon bagi la secawan kt Abg, dan secawan utk aku. Abg kata sedap. Aku pon kata sedap gak. Maka bersantaplah kami juadah seadanya itu. Boring jugak santap tanpa kuih muih. Tp nak buat cemana, aku malas sangat nk gi pasar ramadhan. Letih lah. Crowded!

Siap-siap makan dan minum, macam biasa edisi mengemas dan basuh pinggan pulak. Baru je berdiri mengadap sinki, aku dah mula rasa tak sedap kt tekak. Sesak kt dada. 

Terus bukak pintu toilet yg jaraknya 50inci je ~haha aku rasa salah kot anggaran aku ni, tp mmg dekat ler sinki ngn toilet tu~ dan terus lah terkeluar semula sepinggan nasik dan lauk pauknya berserta secawan susu kurma blend tadi.

Adoi la! Rugi je makan dengan berselera tadi. Abes keluar balik.

Aku syak sebab unsur-unsur susu tu kot yg membuatkan tekak aku loya. Hmm susu kurma yg sedap tinggal kenangan je la nmpk nya. Ada lagi dalam separuh botol susu yg aku dh blend ngn kurma tu. Bagi Abg je lah minum kot.

Nasik dan susu yg telah terbuang tadi, aku ganti ngn makan jajans - Roller Coaster + cheezels + mangga muda cicah kicap + air suam. Tak kenyang pon, tp puas hati dapat makan makanan rapu :P


p/s : Pagi tadi aku telah secara tak sengaja TERkemekkan montot Kelisa kami dgn TERmelanggar sebuah kereta Myvi yg doubleparking side sebelah sana parking kereta aku. Siyes ya Allah, aku tak perasan langsung ada kereta tu kt belakang sana. Daripada pemerhatian aku, kereta tu takdek pape. Cuma Kelisa kami dh bertambah cacatnya :(

Abg, jangan marah yer..Jom lah kita beli kereta lain..hehe!


14 words from u:

mamasue said...

siannya momma lydzar....mamasue pun baru merasa muntah pagi tadi...huhuhu...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

alahai..memang seksa lah kalo kena muntah dibulan puasa.kalo tak larat, berbuka la kang.hadiah tu nanti eliss kirim kat hubby erk tapi nak pegi beli kad raya dulu :)

ayu said...

siannya lydzar...awal2 ni mmg loya la kan...take care tau..^__^

Atia Adina said...

so far....baru sekali ad muntah pas buka pose....pas muntah....terus jer buat milo ais....minum se jug...puas hati....pas tu terus tido.....tgh malam tersedar...perut lapar giler...tapi malas nak bangun....sahur.....makan sepuas2nya...heheheh

-ad-

kemma said...

siannye lydzar..nak watcamne..kna la tahan. kiut je ayat " abg jom beli kete baru..hahaha..klo ckp betui2 tu mmg dapat tu..sllnye apa yg myong minta sure dapat :P

Zaidah said...

CIANNYER LYDZAR...SEMOGA TAHAN YER BERPUASA N JANGAN MUNTAH LAGI....KURMA BLENDED MEMANG SEDAP...RASA MCM AIKRIM...

lydzar said...

@mamasue berjemaah la kita yer

lydzar said...

@e.l.i.s.s.m.i.e larat..larat..tu muntah masa berbuka. bukan masa sahur :)

ok kirimkan je kt my hubby eh..TQ Elis

lydzar said...

@ayu susu tu punca kejadian kot..before ni, tak minum susu pon..

lydzar said...

@Atia Adina whoa sampai 1 jug dia bantai haha!

lydzar said...

@kemmahehehe harap2 makbul kan :)

lydzar said...

@Zaidah mmg sedap. cuma tak sangka tekak takmo terima ishhh

Hazzy Ishak said...

first time dengar kurma & susu blended ni.

nak try tapi takut tak lalu pulak.heee

eMMe said...

lydzar..siannye awak....sabar jela...jgn buat lagi dah susu + kurma, pelik la...kalo me pun mau nye tak muntah...huhuhuh...

 

MommaLydzar Logo

MommaLydzar Logo

Nuffnang Logo

Nuffnang Logo

Alkesah Kehidupanku ®